Röviden: Olympus XZ-10 teszt

0

Magára valamit is adó fényképezőgép gyártó biztos, hogy jelentkezett már nagy fényerejű optikával szerelt, kis kompakt géppel. A csúcskompakt elitbe tartozó készülékek az Olympus kínálatból sem hiányoznak. Náluk az X-széria tölti be ezt a szerepet a tavalyi év végén bejelentett XZ-2-vel az élen. A japán gyártó úgy tűnik a kompaktnál is kompaktabbat akart, így idén februárban bejelentették az előbbi modell némileg egyszerűsített, kisebb változatát, az XZ-10-et.

Ugyanúgy nagy fényerejű objektív, szinte teljes manualitás és fejlett kezelhetőség jellemzik, mint nagyobb testvérét, de néhány funkciót azért hiányolnunk kell róla. Ilyen a több kezelőszerv, a leheletnyivel nagyobb és jobb érzékenységi tartományban működő képérzékelő, a külső vakupapucs és a kihajtható LCD. Cserébe egy jóval kisebb, több mint 35%-kal könnyebb, és persze olcsóbb gépet kapunk, némileg nagyobb zoomátfogású objektívvel és hasonlóan fejlett szolgáltatásokkal.

De mit is várhatunk (nagy vonalakban) az Olympus Stylus XZ-10-től?

 • Elegáns fémváz (opcionális szilikon tokokkal)
 • 1/2,3″ típusú, 12 Mpixel effektív felbontású BSI-CMOS szenzor
 • TruePix VI képfeldolgozó rendszer
 • Szenzor eltolásos stabilizátor
 • ISO100-6400 érzékenység (1/3 lépésenként állítható)
 • 5×-ös zoomátfogású, 26-130 mm ekv. gyújtótávolságú, f/1,8-2,7 fényerejű objektív
 • 1 cm-es Szupermakró mód
 • Programozható objektív körüli gyűrű, és funkciógomb
 • Manuális és félmanuális üzemmódok
 • RAW képformátum
 • Mágikus szűrők
 • Beépített ND szűrő
 • 3″-os, 920 000 képpontos érintőképernyő
 • Érintéses AF-pont kiválasztás és expozíció
 • FullHD videófelvétel, sztereó hanggal, H.264 tömörítéssel
 • 120 és 240 kocka/mp sebességű lassú videó módok
 • Lítium-ion akkumulátor, töltés USB-n keresztül
 • Magyar menü

Ergonómia, kezelés

A meglehetősen apró vázon hasonlóan apró kezelőszervek kaptak helyet, és az összes tárcsa is kicsi és kényelmetlenül kezelhetőre sikeredett. A méretért persze rendszerint fel kell adnunk a komfortot, a jó építési minőséget viszont nem, ahogy ez a gép sem adta fel. Strapabíró, erős fémvázat kapunk, és elegánsan szögletes formákat. Ha nem tetszik a gép aktuális kinézete vagy színe, akkor tehetünk rá színes szilikon tokot is. A markolat környékére egy bőrhatású műanyag kitüremkedés került, mely a hátsó hüvelykujji részen is visszaköszön. Gyakorlatilag ez az egyetlen kényelmi funkció a gépen.

Különféle gombokkal és tárcsákkal a jó ízlés és a méret határáig sikerült ellátni a gépet. Hatalmas segítségünk lehet az objektívház körüli, szintén fém vezérlőgyűrű, mely a menüben többféle funkcióra programozható, alapból viszont a rekeszállítás a feladata. Ha bármilyen funkciógomb lenyomása után használjuk, a megnyitott menüben lévő lehetőségek között is lépkedhetünk vele.

A pici gépre még egy funkció (Fn) gomb is ráfért, melyhez külön szolgáltatás rendelhető, nagyban könnyítve az ilyen gépeknél egyáltalán nem könnyű kezelést. A harmadik segítségünk az érintőképernyő, bár ennek funkciói azért korlátozottak.

Hátul egy többirányú navigációs tárcsa/gomb is rendelkezésünkre áll, mely felvételkor az expozíció korrekció vagy rekeszérték és záridő közti váltásra, az AF mód, illetve vakumód beállítására, valamint a sorozat és önkioldó vezérlésére is használható.

Az XZ-10 tetején egy módválasztó tárcsa is helyet kapott, melyen a legfontosabb üzemmódok (automata, rekesz-, és záridő előválasztás, manuális, témaprogramok, művészi hatások) választhatók ki. A tárcsával egyedi (C), korábban mentett beállításaink is egy mozdulattal előhívhatók.

A fényképezőgép alján egy fém állványmenet található, de a kis méret és a mellette lévő akkumulátor fedél közelsége miatt állványra erősített gépnél a memóriakártya és az akkumulátor nem cserélhető.

Optika

Ahogy nagyobb testvérei, a Stylus XZ-10 modell is elsősorban az optikájával büszkélkedhet. Ebbe a típusba az XZ-2-nél valamivel nagyobb, 5x-ös zoomátfogású objektív került, mely kisfilmes értéken 26 mm-es nagylátószöget, tele állásban pedig 130 mm-es gyújtótávolságot jelent.

A zoomot az exponáló gomb körüli gyűrűvel állíthatjuk (mely lejátszáskor a képek nagyítására is szolgál). Sajnos csak egysebességű az állítás, melynek mértéke a kijelző tetején lévő skálán és a mellette megjelenő számadaton is ellenőrizhető. Optikai zoomunk mellett digitális is beállítható a menüben, mely legfeljebb 2x-es lehet, és állása úgyszintén látható az említett skálán.

Az optika fényereje különösen jó. Nagylátószögnél F1,8-at, tele állásban F2,7-et kapunk, ami még mindig magasabb sok más kompakt (és DSLR) nagylátószögnél adott fényerejénél. A rekeszérték minden esetben F8,0-ig növelhető, akár 1/3 Fé lépésekben.

A teleszkópos objektív dupla fémtubusa bekapcsolt állapotban kb. 3 cm-re nyúlik ki az objektívházból, kikapcsolva pedig két fémlamella zárja el a külvilág elől. A frontlencse előtt nincs szűrőmenet.

Képérzékelő

Az XZ-10-be egy 1/2,3″-os BSI (vagyis hátsó megvilágítású) CMOS érzékelő került, mely az átlagos kompaktoknál jobb zajkezelést nyújt. Felbontása 12,76 megapixel, ami 12 millió valódi képpontot jelent. Az így elérhető legnagyobb felbontás 3968 x 2976 pixel, mely mellett két kisebb méret, illetve 3:2, 16:9 és 1:1 oldalarányú méretek érhetők el a menüben. Mindez persze a JPEG formátumra igaz, ahol a legnagyobb felbontásban kétféle tömörítés választható. Maximális képméretben RAW formátum, és kombinált RAW+JPEG beállítás is választható.

A gépben ugyanaz a TruePic VI feldolgozóprocesszor működik, mint a komolyabb E-M5-ben. Az érzékenységet ISO100 és 6400 között állíthatjuk, akár 1/3 fényérték lépésközökkel, illetve rábízhatjuk a készülék automatikájára is.

A kézremegés és a véletlen berázások okozta életlenséget a szenzor elmozdításán alapuló stabilizátor rendszer igyekszik csökkenteni, mely szükség esetén kikapcsolható a menüben.

Kijelző

Az XZ-10-en sem optikai/átnézeti, sem elektronikus kijelző nincs. A képek komponálására, és minden egyéb feladatra a hátsó, 3″-os, 920 000 képpontos LCD használható. A 3:2 oldalarányú képernyő érintésérzékeny, bár csak az AF-pont kijelölésnél és ezzel együtt exponálásnál, valamint a képek és videók lejátszásánál vehetjük hasznát az érintés vezérlésnek.

A jó betekintési szögű képernyő szép részletes, és sötétben is folyamatos képet nyújt. Világosságát +/-2, színezetét +/-3 fokozatban állíthatjuk. Ha éjszakai üzemmódra kapcsoljuk még több részletet láthatunk a sötét területeken, de frissítése szaggatottabb lesz. A rajta megjelenő felvételi adatok az INFO gombbal válthatók, melynek segítségével többféle kompozíciós rács és élő hisztogram is megjeleníthető.

Vaku

A beépített vaku a vázból nyílik, de ehhez nem kapunk külön gombot, minden esetben a beállított vakumódtól függ, hogy a gép használja-e. Üzemmódjai közt megtaláljuk a vörösszem csökkentő, derítő, automatikus és lassú szinkron módot, ahogy a manuális beállítást is, melynek révén 1/1 és 1/64 teljesítmény értékek között állítható a villanás erőssége. Az expozícióhoz mérten minden esetben vakukorrekcióra is lehetőségünk lesz +/-3 fényérték tartományban.

Beállíthatunk első és hátsó redőnyre szinkronizált villantást, sőt vezeték nélküli vakuvezérlést is. Már csak a külső vakupapucs hiányzik a gépről, ezt azonban – nagyobb testvéreitől eltérően – ezen a modellen nem találunk.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A gép két csatlakozóját a markolati oldalon, egy kis kihajtható műanyagfedél mögött találjuk. Fölül egy kombinált AV/USB 2/táp aljzat kapott helyet, alatta pedig egy mini HDMI kimenet, mely 1080i felbontásig állítható.

Az akkumulátor és a memóriakártya két egymás mellett foglalatba kerül, melyekhez a markolat alján nyíló műanyagajtó kihajtásával férhetünk. Memóriakártyából SD, SDHC vagy SDXC használható, melyekből az UHS-I sebességosztályúak is kompatibilisek az XZ-10-zel.

A készülékhez egy lítium-ion akkumulátor és egy hálózati/USB töltő jár, mellyel akár fali aljzatról, akár számítógépről feltölthetjük. Egy akkutöltéssel kb. 300 kép készülhet. A kis Li-50B típusú, 925 mAh-es akku véletlen kicsúszását a foglalatból egy rugós műanyag nyelv gátolja.

Élességállítás, fénymérés

Kézi élességállítást nem kínál a gép, így kénytelenek leszünk minden esetben az autofókusz rendszerre hagyatkozni. A 35 mérőmezős AF rendszert automatikus mezőkiválasztáson, vagy kézzel kiválasztott AF ponttal használhatjuk, mely a 35-ből bármelyik lehet. Az AF pont kijelöléséhez az érintőképernyő is használható. A két érintőképernyős mód közül az elsőben a kép bármely részére helyezhetjük az AF mezőt, a másik módban pedig a készülék azonnal exponál is ha megérintjük az LCD-t.

Távolság szerint normál (AF-S: egyszeri), és Szuper makró mód választható. Előbbiben 10 cm-re, utóbbiban akár 1 cm-re közelíthetjük meg a témát. A gép menüjében arcprioritásos AF mód is aktiválható, mely minden esetben az emberi arcokra fókuszál.

Gyengébb fényviszonyok között narancs színű AF segédfény lámpa dolgozik a fényképezőgépben.

A fénymérés 3-17 fényérték között működik három üzemmódban: ESP (többmezős), Középre súlyozott és Szpot. A gép által beállított expozíciós értékek (P, A és S módban) +/-3 fényérték közötti expozíció kompenzációval korrigálhatók. A záridőt akár manuálisan is állíthatjuk 1/2000-30 mp között.

Képminőség

Érzékenység – képzajISO100; F5,0 1/10 mp


ISO100; F5,0 1/10 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO6400; F5,0 1/500 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO100; F5,0 1/10 mp


ISO100; F5,0 1/10 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO6400; F5,0 1/500 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO100; F5,0 1/10 mp


ISO100; F5,0 1/10 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO6400; F5,0 1/500 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO100; F5,0 1/10 mp


ISO100; F5,0 1/10 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp, RAW, Lightroom v4.4


ISO6400; F5,0 1/500 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp, RAW, Lightroom v4.4

Az eredeti RAW fájlok letölthetők:
ISO100,
ISO200,
ISO400,
ISO800,
ISO1600,
ISO3200,
ISO6400.

A szokásos ISO tesztképeink mellett azok 300 dpi-s 10×13 cm-es papírmérethez, vagyis 1228 pixel magasságúra átméretezett változatát is közzé tesszük. Digitális laborban ugyanis ekkora papírmérethez ekkora felbontású képet hoz létre a laborgép.
A lent látható képeken tehát azt ellenőrizhetjük, hogy egy 10×13 cm-es papírkép nagyító alatt hogyan nézne ki.
A valós képminőség teszteléséhez érdemes megnyitni a teljes képet, s egy 10×13 cm-es papírképpel a kezünkben addig távolodni a monitortól, hogy nagyjából hasonló méretet lássunk, mint a kezünkben lévő fotó.

Érzékenység – képzaj; 10×13 cm-es papírképen (szimuláció)ISO100; F5,0 1/10 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp


ISO100; F5,0 1/10 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp


ISO100; F5,0 1/10 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp


ISO100; F5,0 1/10 mp


ISO200; F5,0 1/20 mp


ISO400; F5,0 1/40 mp


ISO800; F5,0 1/80 mp


ISO1600; F5,0 1/160 mp


ISO3200; F5,0 1/250 mp


ISO6400; F5,0 1/500 mp

Közelképeket készíthetünk normál autofókusz módban is 10 cm távolságból. Ilyen esetben nagylátószög állásban nagyjából 10 cm széles területet foghatunk be. Normál AF módban az optikai zoom is használható kb. 58mm-nek megfelelő gyújtótávolságig, így az azonos távolságból leképezhető terület 59 mm szélesre csökken. Ha tovább akarjuk növelni a makró nagyítást, beállíthatunk Szuper makró módot is, melynél 1 cm-ről is fotózhatunk, bár a téma bevilágítása sokkal nehezebb lesz és a különböző optikai torzítások is erősebben jelentkeznek. Ezen beállításban kb. 25 x 19 mm-es terület fogható be.

Sorozat fényképezés, videófelvétel

Sorozat módból kétféle áll rendelkezésünkre. Normál módban 5 kép/mp sebességgel készíthetünk képeket 200 felvétel erejéig. Ez persze a gyári adat, nekünk egy gyors UHS-I kártyára 40 képet sikerült lőni, azután lassult a sebesség. Előnye viszont ennek a módnak, hogy akár teljes felbontásban, vagy akár RAW-ban is dolgozhatunk, bár utóbbiban 3 képet sikerült változatlan sebességgel a memóriára menteni.

1920×1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 29 mp, 69 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Beállítható gyors sorozat (Hi) is, mely 20 kép/mp-et jelent, de csak 1920 x 1440 pixeles képméretben. A készülék 3 képes automata expozíció sorozatot is kínál, az önkioldó pedig 2 vagy 12 mp-re időzíthető.

Ahogy a sorozat, úgy a videó is kétféle üzemmódot és felbontást kínál. Ha ki akarjuk használni gépünk képességeit Full HD felbontást is választhatunk, melyhez 30 kocka/mp-es frissítési sebesség társul. A MOV (MPEG-4 AVC/H.264) formátumú mozgóképek 720 soros HD felbontásban is készülhetnek, ugyanilyen képfrissítés mellett. A videók hossza bármely felbontásban 29 perc lehet.

1280×720 pixel, 30 kép/mp, MOV, 46 mp, 59 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Felvétel közben működik a fénymérés és az autofókusz rendszer, s használható marad az optikai zoom is. A megfelelő hangról beépített sztereó mikrofon gondoskodik, mely ki is kapcsolható, vagy automatikus szélzajcsökkentő móddal csillapítható. A videók remegését digitális képstabilizátor igyekszik kiküszöbölni.

1280×720 pixel, 120 kép/mp, MOV, 11 mp, 8 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

432×324 pixel, 240 kép/mp, MOV, 27 mp, 7 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Felvehetünk slow-motion videót is, sőt nem is akármilyet, hiszen 1280 x 720 pixeles felbontásban 120 kép/mp sebesség érhető el. Elérhető 240 kép/mp sebesség is, 432 x 324 pixeles felbontással. A felvétel hossza mindkét esetben 20 mp lehet. Ilyen esetben hangot nem vesz fel a gép, és az optikai zoom sem működik.

Különlegességek

Nem kell sokat keresnünk, hogy megtaláljuk az Olympus gépektől már megszokott Mágikus szűrőket, szám szerint 11-et. Van itt élénk színeket adó PopArt, Lágy fókusz, Szemcsés vagy Keresztbehívott filmhatás, az elmaradhatatlan lyukkamera (Pin Hole) és miniatűr (Dioráma), extrém HDR hatást adó Drámai szín mód, és rajzolt képet imitáló Vonal effektus.

Multi expozíció (2 képből)

A témaprogramok között is találunk pár érdekeset a jól ismertek mellett. Ilyen a két képet egy „kockára” fényképező Multiexpozíció, a HD tévéken természetesebb, melegebb bőrtónust generáló e-Portré, vagy a téma mögül érkező erős fényt kompenzáló Backlight HDR. Panoráma módot is kapunk, de ez nem a manapság divatos pásztázó automatikus fajta.

Az alábbiakban a HD tévék megjelenítéséhez optimalizált e-Portré mód hatása látható. Bekapcsolt állapotban max. 5 megapixeles képet készít a gép, némi bőrlágyítással. A kikapcsolt állapotban exponált fotót utólag ugyanolyan méretűre kicsinyítettük.

e-Portré mód

Ha erős fényviszonyok mellett tágabb rekesszel szeretnénk fényképezni, és nem elég az 1/2000 mp-es záridő, ND szűrőt is bekapcsolhatunk. A beépített szürke szűrő egyetlen feladata, hogy 3 fényértékkel kitolja az expozíció idejét. Olyan esetekben is hasznát vehetjük, ha jó fénynél elmosódott mozgást akarunk megörökíteni.

Az XZ-10 egyik újdonsága az úgynevezett Photo Story mód, mely külön programhelyet kapott a módválasztó tárcsán. Kiválasztása után többféle felosztású képkeret közül állíthatjuk be a nekünk tetszőt. A széttördelt kép kis kivágásaiba a Multi expozíciós módhoz hasonlóan, egy „kockára” fényképezhetünk több képet. Persze nem egymás fölé, hanem egymás mellé. Hasonlóan egy képregényoldal kockáihoz, egyfajta fotókollázst hozhatunk létre.

Ennél a szolgáltatásnál bevethető az érintőképernyő is. Ha egymás után érintjük meg a kockákat, a gép mindegyikbe egy-egy képet ment. Így elméletileg egy képre fényképezhető egy mozgás sorozat több stációja.

A fényképezőgép (tesztünk elkészítésének idején) bruttó 123 000 Ft-tól volt megvásárolható a hazai üzletekben.

A fényképezőgépet az Olympus hazai képviseletétől kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!

Tesztképeink

Az Olympus XZ-10 fényképezőgéppel készült tesztfotók megtekintéséhez kattintson az alábbi linkre. A fényképek elnevezésében jelöltök az ekvivalens gyújtótávolságot, az érzékenységet és a rekeszértéket. A fájlokon nem végeztünk módosításokat, leszámítva a veszteségmentes módú elforgatást.