Sigma 100-400mm f/5-6,3 DG DN OS | Contemporary – teszt

0

A fotózás


Az objektívet igyekszünk életszerű tesztkörnyezetben kipróbálni, ezért elmentünk a kedvenc gyurgyalagos helyünkre, bízva abban, hogy még nem indultak el délre a színes kis „drágaszágok”. Bár még itthon vannak ezek a madarak, a nyári meleg miatt napközben alig látni repülő példányt, valószínűleg bent hűsölnek az odújukban. Délután fél 5-re érkeztünk a helyszínre, de madaraknak nyomát sem láttuk. Persze adtunk esélyt a dolognak, ahogy egyébként mások is leutaztak, hogy lássák ezeket a szép jószágokat.

Egy fotózást kedvelő házaspár csatlakozott hozzánk, akikkel beszélgetve gyorsabban telt az idő. Este hatkor megjelent az első példány, ráadásul pont egy szép kövér méhhel. Sajnos túl messze (kb. 30 méterre) szállt le, így hiába a 400 mm-es gyújtótávolság, csak távoli képet tudtunk készíteni.

De ekkor már éreztük, hogy van esélyünk, így nem volt kérdéses, hogy egész estig maradni fogunk.
Az első gyurgyalagot aztán nem is sokkal három követte, amelyek részben az odúhoz, részben egy közelebbi ágra szálltak. Nehéz dolgunk volt, mert egyszerre lett volna jó fotózni mindkét madarat, de persze erre nem sok esély volt, így elsőként az odúhoz ülő példányt fotóztuk, utána vettük célba a másik, már jóval közelebb lévő gyurgyalagot, aki egy ágon pihent. Sajnos ő nem hozott méhet, így csak egy átlagos madárportré lett a képünkből.

Noha arra számítottunk, hogy még lesz esélyünk újabb madarakat fotózni – hiszen talán érkeznek haza a vadászatról a gyurgyalagok – ez nem így lett. Gyakorlatilag még egyetlen egyszer láttunk gyurgyalagot, azok is elhúztak felettünk.

De ha már estig kint voltunk, akkor kihasználtuk a remek fényeket és lőttünk néhány további hangulatképet.

A másik teszthelyszínünk egy lovas tanya volt, ahol a legelő lovakat akartuk fotózni. Az időjárás ugyan kedvező volt, de a lovakat egyik nap du. 4-kor, másik nap du. 5-kor hajtották be, amikor még elég erősek a fények. Bár jobb lett volna későbbi időpont, nem variálhattunk, inkább megcéloztuk az utóbbi alkalmat.
Jóllehet, nem maradtak kint a lovak 5-ig, már háromnegyed 5-kor behajtották őket, de így is volt lehetőségünk több gyújtótávolsággal, nyitott és F8-as blendével is fotókat készíteni, ezért végeredményben elégedettek voltunk a lehetőséggel. Ha már ott voltunk, akkor nem maradt el egy kis virág fotózás sem, aztán pedig egy a lovát szőrén megülő tapasztalt lovast fotózhattunk, ahogy elvágtázik előttünk.
És hogy ne maradjunk portré jellegű kép nélkül, hát készültek ilyenek is.