Sigma 56mm f/1,4 DC DN | Contemporary – teszt

0

Felépítés

A Sigma elnök-vezérigazgatója nemrég twitter csatornáján közölte, hogy elkötelezettek a tükör nélküli fényképezőgépek támogatását illetően és 2020-ban leginkább ebben a szegmensben várhatók új objektívek. Jó hír, hogy ez nem csak a full-frame szenzoros gépekre igaz, de APS-C, illetve mikro NégyHarmadra is fejlesztenek.

Egyik legfrissebb modell az 56mm f/1,4 DC DN | Contemporary objektív, amely az APS-C szenzoros MILC-ek közül egyelőre a Canon EF-M és Sony E bajonettes gépekhez érhető el (a Fujifilm X támogatását egyelőre még nem tudta megoldani a Sigma), illetve létezik belőle mikro NégyHarmados (mFT, m4/3) változat is. Akármelyik gépre is csatlakoztatjuk, egy jó féle portréobjektívet kapunk. Persze mivel a képkivágási faktor gépenként más, így az elérhető látószög is más és más. Vegyük hát sorra, hogy milyen kisfilmes objektív látószögét, illetve mélységélességét kapjuk, ha a Canon, a Sony és a mikro NégyHarmad gépein alkalmazzuk a Sigma 56mm f/1,4 DC DN | Contemporary objektívet:

  • Mikro NégyHarmadon látószögben egy kisfilmes 112mm-esét, mélységélességben egy f/2,8 fényerejűét kapjuk
  • Canon EF-M-en látószögben egy kisfilmes 90mm-esét, mélységélességben egy f/2,2 fényerejűét kapjuk
  • Sony E bajonetten látószögben egy kisfilmes 85mm-esét, mélységélességben egy f/2,1 fényerejűét kapjuk.

Könnyű belátni, hogy APS-C-n a legjobb a helyzet, ugyanis itt a tipikus portré gyújtótávolság látószögét kapjuk, azaz 28,5, illetve 27 fokot.

Bár az 56mm-es Sigma DC DN objektív a Contemporary, azaz kortárs vonalban indul a vásárlók kegyeiért, amely elsősorban a haladó amatőröknek, illetve fotóművészeknek kínál kedvező megoldásokat, fényereje mégis kiváló, azaz nem mondhatjuk, hogy egy amatőr objektívvel van dolgunk – s mint később látni fogjuk, más szempontból sem. Az összesen 10 lencsetagból felépített optikai rendszerben egy speciálisan alacsony szórású (SLD – Special Low Dispersion) és egy aszférikus tag igyekszik a színhibák csökkentését, illetve a képsarkok helyes leképezését szolgálni.

Az automatikus élességállításhoz léptetőmotort alkalmaztak, amely igen csendesen, gyakorlatilag hangtalanul mozgatja a fókuszcsoport tagjait. A belső élességállításnak köszönhetően az objektív hossza nem változik fókuszálás közben és a frontlencse sem fordul el.
Az objektív támogatja az arc- és szemfelismerő AF-et is, valamint videofelvételeknél is jól használható. A 40 mm átmérőjű frontlencse elé 55 mm-es szűrőt tekerhetünk fel.

Hordtáskát a Contemporary széria nem kínál, de kúp palást felületű napellenzőt kapunk az objektívhez.

A specifikáció a Sigma 56mm f/1.4 DC DN C adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

Egy MILC objektívtől két dolgot várhatunk el: vagy legyen nagyon könnyű, illeszkedve a kicsi gépek kis tömegéhez, vagy legyen remek fényerejű és nagyon precíz. Bár a Contemporary vonalban találkoztunk már kicsi, de a fém tubus és fém napellenző miatt fényerejéhez képest szokatlanul nehéz objektívvel, a széria általában a könnyű modelleket kínálja. Nincs ez másként a Sigma 56mm f/1,4 DC DN | Contemporary objektívnél sem, hiszen a nagy fényerő ellenére az objektív tömege 275 gramm (napellenzővel és kupakokkal együtt 325 grammot nyom). Ez persze nem tekinthető pillekönnyűnek, azt inkább a 200, sőt 150 grammnál is könnyebb obikra szoktuk mondani, de a portréobjektívek között igenis könnyűnek számít. (A hasonló látószöget adó, de full-frame DSLR-re való Canon EF 85mm f/1,8 USM haladó kategóriás objektív pl. 425 gramm).

A visszafogott tömeg eléréséhez hőstabil kompozit anyagot használtak a tubusnál, a bajonett azonban maradt fém. A komolyabb igények kielégítéséért az objektív cseppálló szigeteléseket is kapott, amely a bajonett csatlakozó körül is megfigyelhető.

Az objektíven egyetlen gyűrű található, ez a kézi fókuszáláshoz használható, 2,5 cm szélességű fókuszgyűrű, amely azonban nincs fizikai kapcsolatban a fókuszcsoporttal, csupán a fókuszmotort vezérli elektronikusan. Ennek köszönhetően igen finoman állíthatjuk az élességet, ha a gyűrűt lassan tekerjük, másfél fordulat kell, hogy a közelponttól a végtelen tárgytávolságig eljussunk (több, mint 500 fok). A gyűrűt gyorsan forgatva azonban 270 fok is elég ehhez a művelethez.

Távolságskálát nem tartalmaz az objektív, hozzávetőleges skálát a váz kijelzőjén láthatunk (Sony).
Kapcsolóból pedig egyet sem találunk a tubuson, az automatikus és kézi fókusz közötti váltás szintén a vázról érhető el.

A Sigma DN szériás objektívjei egyelőre nem kompatibilisek a Sigma USB dokkolójával, így a firmware frissítése a vázon keresztül, USB kábellel lehetséges számítógép segítségével.

A finom kézi élességállítás, illetve csendes autofókusz lehetősége miatt videózásnál is használhatjuk az objektívet, persze a vérprofi, előre bejelölt pontokkal operáló follow-fókusz megoldást itt nem használhatjuk a változó sebességű elektronikus fókuszvezérlés miatt. De most sem hagytuk ki a fókuszlégzés vizsgálatát, azaz azt a jelenséget, amelynek során közelpontra fókuszálva más látószöget kapunk, mint végtelen tárgytávolságnál.
Ennél az objektívnél a fókuszlégzés igen jelentős, ami közelpontra állva mintegy 15%-kal kisebb látószöget eredményez.

Látószög változás a tárgytávolság függvényében