Sztrakay Gábor: Albánia 2020 – képriport

0

Sztrakay Gábor nevével már találkozhattak itt Olvasóink, legutóbb két évvel ezelőtt, a csernobili atomkatasztrófa 33 éves évfordulóján mutattunk be a fotóstól egy fotóriportot.
Most ismét tőle nézhetünk meg egy képsorozatot, ezúttal Albániából.

2020 elején, röviddel a koronavírus-járvány megjelenése előtt Sztrakay Gábor Tiranában járt, ahol travel és street fotó képsorozatot készített. Gábor – mint láthatjuk – vonzódik a volt kommunista országok jellegzetes atmoszférájához, a régmúlt lenyomataihoz. Bár utazásai nyugatra és keletre is viszik, leginkább a posztszovjet térségben érzi otthon magát, ezeken a helyeken készíti a legtöbb fotóját. Elmondása szerint itt talál a fotós látásmódjához leginkább illeszkedő izgalmas témákat. Hiába a 20. század második felében megélt, ugyanarról a tőről fakadó történelmi múlt, a jelen útkeresése és a sok történelmi-kulturális referencia, mégis van tere a folyamatos rácsodálkozásnak. Számára ez a világ úgy egzotikus, hogy valahol ismerős is egyszerre.

Albániában 30 éve, 1991-ben omlott össze a kommunista rendszer, e folyamatot a keménykezű diktátor, Enver Hodzsa halála indította el (1985. április 11-én). Bár az albán tengerpart egyre népszerűbb turisztikai célponttá vált a közelmúltban, kevesen ismerik a fővárost, illetve – a hírhedt bunkereket kivéve – az ország legújabbkori történelmét. A fővárost sokan – még a helyiek is- érdektelennek tartják, de ha nem a szépre és a rendezettségre vágyunk, hanem némi eklektikus valóságra és balkáni zűrzavarra, kevés jobb helyet találni. Az utca embere kevésbé feszélyezett, ha feltűnik valaki kezében egy kamera, ami komoly megnyugvás például streetfotók készítése során. A – hála Istennek – kevés turisztikai csapdát, no meg a kliséket kerülve próbáltam bemutatni a hihetetlenül kontrasztos, olykor groteszk, ugyanakkor fejlődő, változó, de a kommunista örökséggel máig együttélő fővárost. Az is motivált, hogy nem sokáig marad mindez ilyen, mert az előrejelzések alapján óriási gazdasági robbanás előtt áll az ország, ami törvényszerűen az ilyen abszurd kontrasztok halványodásával fog járni.

Sztrakay Gábor Albániában készült fotói az alábbi galériában nézhetők végig (a képre kattintva nagy méretben is végiglapozhatók a fotók)!

A képgaléria a fotós kifejezett hozzájárulásával jelent meg oldalunkon, utánközlése csak a szerző engedélyével lehetséges!