Time-lapse videón a pécsi Magasház lebontása

0

Csaba Imre (vagy Imre Csaba? a pontos nevet sajnos nem sikerült kideríteni, még a saját iskolájában róla szóló hírben is csak „iskolánk egyik tanulója”-ként említik) egy remek time-lapse videót készített a pécsi Magasház eltűnéséről. A régóta üres 25 emeletes épület még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint Közép-Európa legmagasabb lakatlan épülete.

A videó több dologra is remek bizonyíték. Egyrészt a rossz technológia és az építés közbeni spórolás a végén megbosszulja önmagát, az 1974-76 között épített 250 lakásos Magasházat (mint a szocialista rendszer egyik remek ékköve) mindössze 13 évig használták, 1989-ben életveszélyessé nyilvánították, így a lakókat kiköltöztették. Másrészt arra, hogy nem kell robbantani ahhoz, hogy egy magas épület eltűnjön, lehet azt kíméletesen (igaz, hosszú idő alatt) elvégezni. Harmadrészt pedig arra is bizonyíték, hogy nem kell több százezer forintos slider ahhoz, hogy érdekes és látványos time-lapse videót készítsünk, ehhez mindössze egy 80 méter magas ház kell, amit éppen a városunkban bontanak le 🙂 No és persze rengeteg kitartás, több mint 160 órányi, 650 km gyaloglás, 350 órányi fotózás, több, mint 2200 fotó és végül 80 órányi utómunka.

A felszerelésnek sem kell milliósnak lennie, a fotós egy Canon EOS 70D-vel és 18-135mm f/3,5-5,6 IS STM objektívvel dolgozott.
Az persze fontos, hogy kreatívan álljunk a dologhoz, ahogyan a készítő is tette, hiszen több szemszögből is megörökítette az eseményeket, ráadásként pedig egy hyperlapse is készült.

Fogadjátok hát szeretettel a pécsi középiskolás diák time-lapse videóját (1:04-től nagyon király, ahogy tavasszal kibontják leveleiket a fák).

Aztán hogy a helyszínek közötti séta se legyen olyan unalmas, még egy time-lapse készült, ez pedig magáról a helyszínek bejárásáról:

A fotózásról szóló élménybeszámoló a szerző blogjában olvasható:
http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/jimitek/uploads/GhostHouse.html