xTorm Aurora táska és mobil töltő

0

Fotóstáskából sokfélét kitaláltak már, és közülük párat ki is próbáltunk. Az embert viszont mindig érik meglepetések, mondjuk egy napelemmel turbózott válltáska képében. Állítólag az A-Solar Aurora fotóstáska (hivatalos típusszámmal AB316) az első ebben a kategóriában, és mi készséggel el is hisszük, hisz valóban nem találkoztunk még hasonlóval.

Miről van szó? Egy teljesen hétköznapi kis-közepes fotós válltáskáról, melynek felhajtható fedlapjába egy napelemet építettek. Miért volt erre szükség – hangzik a következő, nyilvánvaló kérdés? Nos, sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy útközben fogy el elektronikus eszközeink energiája, és se pótakkumulátor, se egy árva elemet áruló trafik nincs a közelben. Gyakorlatilag a táskával együtt kapjuk meg a környezetbarát, megújuló energiáit. Az A-Solar annyira „zöld”, hogy adatlapja szerint a táska műanyagpalackok újrahasznosítása révén készült. Harcos környezetvédőknek tehát már csak presztízsből is ajánlott.

A táskára azt mondanám, semmi különös. A felső napelemet leszámítva teljesen átlagos terméket kapunk 29 x 20 x 17 cm-es méretben, és 700 grammos saját tömeggel. A megszokott fekete gyöngyvászon anyagból készült, centi vastag oldalfalakkal, minden sallang díszítés és extra nélkül. Alsó részét vastag, csúszásmentes felületű gumi lábakkal látták el, így hacsak nincs nagy sár, bátran letehető a földre is. Hátsó és felső részére egy fogantyút varrtak, mely inkább funkcionális, mint kényelmes és szép. Kétoldalt műanyag karabiner tartók kaptak helyet a mellékelt vállpánt csatlakozástatásához, mely szintén műanyag csatokkal rendelkezik és egy hosszú, kellően széles és kényelmes vállpárnával.

A táska külsején a két oldalon találunk gumiszegélyes cipzárral nyitható zsebeket, melynek köszönhetően kisebb nedvességnek, esőnek is ellenáll. Az előbb említett karabinerek kicsit közel kerültek a körben nyitható cipzárhoz, a nyitás így nem túl egyszerű. Mindkét zsebben apróbb kiegészítők, személyes tárgyak férnek el, nagyjából a memóriakártyától a szűrőkön át a mobiltelefonig, esetleg pénztárcáig.

A felső fedél is hasonló gumiszegélyes cipzárakkal nyitható. A fedél elég mély, valószínűleg a vastag napelem miatt is, ami miatt kissé nehezen felhajtható. A napelem táblát ügyesen integrálták a fedélbe, körben vastag, kemény párnázattal védve az oldalról érkező behatásoktól. Sajnos a felső rész – érthető okokból – szabadon marad. Erre fokozottan kell ügyelnünk.

A belső tér világosszürke, oldalt jól párnázott, a kapott két tépőzáras elválasztópárna azonban vékonyabb az átlagnál. Segítségükkel három nagyobb pakolóteret alakíthatunk ki a táskán belül, melynek belső jobb oldalán egy kis zseb is helyet kapott. Egy kisebb-középkategóriás DSLR, kit zoomobjektívvel, és 1-2 közepes objektív fér el a táskában, maximum egy külső vakuval kiegészítve.

A táskafedél belső felén egy hálós zseb található, mely általában szintén a fontosabb kiegészítők terepe, itt azonban közepe táján arasznyi USB kábel lóg ki a táskából (napelemből), végén a mobiltelefonok töltésénél megismert mikro-USB (micro-B) csatlakozóval. Amennyiben készülékünk alkalmas rá, akár közvetlenül csatlakoztatva is tölthetünk vele fényképezőgépet, mobiltelefont, tabletet, GPS vevőt vagy MP3 lejátszót a 130 mAh-ás napelem segítségével.

Ha nem tudjuk közvetlenül csatlakoztatni, akkor sem lesz vége a világnak, ugyanis a táskához egy különálló mobil akkumulátortöltő is jár. A-Solar xTorm a neve, és az említett kábelvégre csatlakoztatva 1800 mAh kapacitásig tölthetjük fel, hogy aztán erről töltsük ceruza akkujainkat, vagy a fényképezőgéphez mellékelt lítium-ion áramforrást. Az 1800 mAh elég ahhoz, hogy egy átlagos DSLR akkumulátorát egyszer készre töltse.

A mobil töltő nem csak a táska, de saját napeleméről is feltölthető. Ehhez persze nem árt némi verőfény sem, mely jelentősen lerövidítheti ezt az időt. Gyengébb napsütésben és akár borult időben is működik a dolog, de jóval lassabban.

Az xTorm töltő végén egy micro-USB bementet és egy normál USB kimenetet (5V/1A) találunk, valamint egy módválasztó kapcsolót, mellyel beállíthatjuk, hogy az USB kimenetet akarjuk használni, vagy fényképezőgép akkumulátort, illetve AA/AAA akkukat akarunk tölteni. A kiválasztott üzemmód, és a készülék töltöttsége egy apró folyadékkristályos kijelzőn követhető nyomon.

Ceruza akkumulátorból egyszerre kettőt tölthetünk egy rugós fedlapot hátrahúzva. Ugyanitt található a 3,7V vagy 7,4V-os lítium-ion fényképezőgép akksik töltésére szolgáló rész is, mely két (negatív és pozitív) érintkezőből áll. Ezeket kézzel mozgatva az akkumulátor méretéhez és hasonló érintkezőik távolságához igazíthatjuk, a rugós fedlap pedig helyén tartja a töltendő áramforrást, melyekből szinte bármilyen szabványút használhatunk.

A mobil töltő/akku nem a legkisebb darab, de mindössze 143 grammos, így relatíve kényelmesen szállítható a táska fedlap hálós zsebében. Egy USB kábelt és fél maréknyi csatlakozó átalakítót is mellékelnek hozzá, így az egyik vége micro-USB-n kívül Samsung, LG, mini-USB (fényképezőgépek), Sony/Ericsson, Nokia, Nintendo DSI és Sony PSP szabványú aljzattal ellátott készülékek töltésére is alkalmas.

Egy átlagos, alap DSLR felszereléshez való válltáskát kapunk tehát, egy érdekes extrával. Ha a szabadban tartózkodunk és az ég is úgy akarja igen hasznos tud lenni a táskába épített napelem, és a mellékelt töltő/akkumulátor kettőse.

Az xTorm Aurora fotóstáska és a mellékelt univerzális töltő bruttó fogyasztói ára jelenleg 32 490 Ft. A terméket a Pálvölgyi Digital webáruház bocsátotta rendelkezésünkre.