PictBridge: az új direkt nyomtatási szabvány

0

A digitális fényképezőgépek elterjedésével a digitális képkészítés folyamata a végletekig leegyszerűsödött. Egy kép elkészítéséhez nem kell részletesen ismerni a fényképezés minden trükkjét, hiszen a fényképezőgép mindent automatikusan beállít. A papírképkészítés azonban már némi számítástechnikai tudást illetve technikai érzéket kíván, mivel a legtöbb esetben nem kerülhető meg a számítógép használata. A legnagyobb gyártók némelyike az utóbbi években elkészítette ugyan saját szabványát a digitális fényképezőgépeik illetve fotónyomtatóik csatlakoztatására, de ezek a megoldások a korlátozott kompatibilitásuk miatt nem terjedtek el igazán.

2002. decemberében 6 világcég jelentette be, hogy elkészítettek egy olyan csatlakozási eljárást, amelyet mindannyian fel kívánnak használni jövőbeli termékeik tervezésénél. Ezzel a csatlakozási eljárással lehetővé válik, hogy egy Canon fényképezőgépről akár egy Fuji vagy egy Epson nyomtatóra is küldjünk képeket nyomtatásra. A szabvány a Canon, a Fuji, a HP, az Olympus, az Epson és a Sony közös munkájának eredménye.

Camera & Imaging Products AssociationA tavaly decemberben még főleg tervként ismert DPS (Digital Photo Solution – Digitális Fotó Megoldás) mára szabvánnyá érett. Ezt jelentette be hétfőn a japán CIPA (Camera & Imaging Products Association), amely a digitális képkészítésben előforduló szabványok rögzítéséért felelős szervezet, mellesleg a korábbi szabványokat kidolgozó, 2002 júniusában megszűnt JCIA (Japan Camera Industry Association) utódszervezete. A mostantól PictBridge néven megjelenő közvetlen nyomtatási eljárás az új szervezet első saját szabványa.

A PictBridge egy olyan kommunikácós réteg, ami biztosítja, hogy a kép bemeneti eszközök kommunikálni tudjanak a kimeneti eszközökkel egyéb gépek (pl. számítógép) igénybevétele nélkül. A CIPA szabvány mindössze a kommunikáció formáit, szabályait írja le, de nem határoz az adatátvitel eszközéről, így az elméletben bármi lehet. A CIPA által kiadott dokumentáció az USB-n megoldott kommunikációt mutatja be. A mintában az USB csatlakozás a fizikai réteg, míg a már ismert PTP (Picture Transfer Protocol) az adatátviteli réteg. A PictBridge a szabványos utasítások és események és ezeknek rétegeknek a felhasználásával biztosítja, hogy bármely PictBridge kompatibilis digitális fényképezőgép bármely PictBridge logóval ellátott nyomtatóval együttműködjön a papírképkészítésben. Így a közvetlen nyomtatási funkciót nem csak a fényképezőgéppel azonos márkájú fotónyomtatókkal, hanem más gyártók termékeivel is ki lehet használni.

A hivatalosan CIPA DC-001-2003 nevű szabvány alkalmazásának kezdetéről a szervezet még nem tudott hírt adni, azonban az egységes nyomtatási szabvány megjelenésére a PMA-n bejelentett gépeknél még nem lehet számítani. Erre utal az is, hogy a PictBridge logót 2003. áprilisában véglegesítik. A logó pedig kulcsszerepet játszik az alkalmazásban, hiszen ez fogja jelezni, hogy a kérdéses eszköz megfelel-e a szabványban leírtaknak. Az pedig, hogy a 6 gyártón kívül mások alkalmazzák-e majd a szabványt, már végképp a jövő zenéje.

A CIPA január 31-i bejelentése szerint a következő területeken kezdődött el a szabványosítási folyamat, illetve a korábbi szabványok felülvizsgálata:

  1. érzékenység
  2. felbontás
  3. akkumulátor élettartam mérés
  4. Exif 2.2
  5. DCF