Négy EISA-díj a Panasonic-nak

0

Panasonic DMC-FZ5 – az év európai zoomos fényképezőgépe

A Panasonic készülékei négyet hoztak el az augusztusban kiosztott 2005/2006-os EISA-díjakból. A DMC-FZ5-ös fényképezőgép elnyerte az év európai zoomos fényképezőgépének díját, amit az audio-, videó- és fotómagazinok szerkesztőiből álló zsűri elsősorban a gyors, 12-szeres zoomos Leica objektívvel, az 5 megapixeles CCD-vel, illetve a gépben található Mega OIS képstabilizátorral indokolt. A DMC-FZ5 mellett a Panasonic-é lett az év európai DV-kamkordere (NV-GS250), környezetkímélő tévékészüléke (TX-28PN1) és DVD-lejátszója (DVD-S97) is.

Sajtóközlemény

A Panasonic négy EISA-díjat nyert a 2005/2006-os évre

Augusztus folyamán került nyilvánosságra, hogy a Panasonic négy értékes EISA-díjat nyert, köztük a European Zoom Camera of the Year (az év európai zoomos fényképezőgépe), a European DV Camcorder of the Year (az év európai DV-kamkordere), a European DVD Player of the Year (az év európai DVD-lejátszója), illetve a European Green TV of the Year (az év európai környezetkímélő tévékészüléke) díjjal, melyet az idén először osztottak ki. Az EISA Európai Kép- és Hangszövetség (European Imaging and Sound Association) olyan rangos szervezet, amelyet 20 európai ország összesen 50 audio-, mobilelektronikai, videó- és fotómagazinja hozott létre.

A 2005/2006-os év legjobb zoomos fényképezőgépe Európában a Panasonic masszív, 12-szeres optikai zoommal ellátott DMC-FZ5-ös készüléke lett.

A fotóbizottság véleménye szerint: „A Lumix DMC-FZ5 esetében a kis méret nemcsak a szépség szinonimája, hanem a nagy teljesítményé is. Ez a különösen kompakt készülék olyan gyors, 12-szeres zoomos Leica objektívvel rendelkezik, amely a Panasonic Mega OIS képstabilizátornak köszönhetően maximális fókusztávolságon és rossz fényviszonyok között is magabiztosan használható.” További erényeként emelték ki, hogy „5 megapixeles CCD gondoskodik benne a képminőségről, a Venus Engine II képfeldolgozó pedig a gyors működést biztosítja, illetve számos kreatív beállítási lehetőséggel gazdagítja a gép használatát”.

Kamkorder kategóriában a Panasonic immár hetedik alkalommal nyert díjat: NV-GS250-es modelljét a videóbizottság a European DV Camcorder of the Year 2005/2006 elismeréssel jutalmazta.

„Ez a kompakt kamkorder a Leica Dicomar gumiobjektívtől a három CCD-érzékelőn át egészen az optikai képstabilizátorig valóban példás eszköz – mondták a bírák, – s látható, hogy a Panasonic komolyan vette az ergonómia, a kényelem és az egyszerű működtetés kérdéseit is. A digitális állókép opcióval például 3,1 megapixeles, nagyfelbontású képek készíthetők, és a praktikus joystick segítségével minden fő funkció kényelmesen vezérelhető. A Panasonic már régi szakértője a kiváló teljesítményű kamkorderek előállításának, és az új, csúcstechnológiás GS250 minden tekintetben követi ezt a hagyományt.”

A European DVD Player of the Year 2005/2006 (a 2005/2006-os év európai DVD-lejátszója) díjat a Panasonic DVD-S97-es modellje vihette haza.

„A Panasonic DVD-S97 fiatalosan keskeny, és az ára szinte zavarba ejtően reális – fogalmazott a szakavatott zsűri, – mégis kiemelkedően gazdag a jellemzőkínálata, és tele van nagy teljesítményt biztosító technológiákkal. Számtalan video- és audioformátumot támogat, és mind analóg-komponens, mind digitális-HDMI (High Definition Multimedia Interface) formátumban valóban szemet gyönyörködtető képet nyújt.” Megjegyezték továbbá azt is, hogy „a gyorsan betöltődő, kiváló képernyőmenü a Panasonic minden eddigi eredményét teljes mértékben a felhasználó kezébe helyezi”.

„Az első EISA Green TV of the Year Award 2005/2006 egyértelmű győztese a Panasonic TX-28PN1 modell – jelentették ki a lenyűgözött bírák, megjegyezve, hogy ez az analóg tévékészülék „bemutatja, hogyan támogathatja a takarékosság elvét egy hatékony fogyasztói elektronikai termék.” A TX-28PN1 lényegi vonásait tekintve kiemelték: „Ez a készülék olyan környezetbarát házzal rendelkezik, amelyben kevesebb a vezeték, és kisebb a transzformátor ólommagja. Azon túl, hogy mind üzem közben, mind készenléti állapotban kevesebb energiát fogyaszt, nagyon nagy arányban újrahasznosítható anyagokból készült.”

EISA-díjak

Az EISA-díjak évenként kerülnek kiosztásra olyan új termékek elismerése céljából, amelyekben a legfejlettebb technológia kívánatos jellemzőkkel, formatervezéssel, ergonomikus kivitellel, és jó ár-érték aránnyal párosul. A Panasonic és a Technics termékei mindig is jól szerepeltek az EISA-pályázatokon, 1992 óta összesen 27 díjat gyűjtve.

Az EISA Videó-, Audio- és Házimozi-bizottságai 20 európai ország vezető fotó-, videó-, audio-, házimozi- és mobilelektronikai magazinjainak fő- és műszaki szerkesztőiből áll, köztük az alábbiakkal: Alt om Foto & Video (Dánia), Alta Fidelidad (Spanyolország), Audio (Portugália), Audio (Lengyelország), Audio Review (Olaszország), Digital Video Home Theatre (Olaszország), DVD & Hjemekino (Norvégia) Heimkino (Németország), High Fidelity (Dánia), HiFi News (Egyesült Királyság), HiFi Video home Cinema (Franciaország), Kameralehti (Finnország), Ljud & Bild (Svédország), Media Totaal (Hollandia), Media Expert (Svájc), Mix Life Video (Lengyelország), ITM Prakitker (Ausztria), Prestige Audio Video (Franciaország), Sound Vision (Görögország), Stereo & Video (Cseh Köztársaság), Stereo & Video (Oroszország), Sztereo (Magyarország), Video Popular (Spanyolország), Stereo (Németország) és Digital Vision (Görögország).

A Panasonicról

A leginkább Panasonic márkaneve révén ismert Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. világszerte élen jár a széleskörű fogyasztói, üzleti és ipari szükségleteket kielégítő elektronikus termékek fejlesztésében és gyártásában. A japán (osakai) székhelyű vállalat éves konszolidált nettó eladásai 2005. március 31-re elérték a 81,44 milliárd USD-t. A cég részvényeit Tokyo, Osaka, Nagoya, New York (NYSE:MC), az Euronext, Amsterdam és Frankfurt tőzsdéin jegyzik.

A vállalatról és a Panasonic márkáról bővebb információ a cég weblapján található a http://panasonic.co.jp/global/index.html címen.

A Matsushita Electric 1994-ben alapította meg a Panasonic Magyarországot, amely elsősorban szórakoztatóelektronikai termékeket, telekommunikációs és irodatechnikai eszközöket, illetve professzionális berendezéseket forgalmaz hazánkban. A 2004-es év legfontosabb újdonságai a Viera név alatt bevezetett plazma- és LCD televíziók voltak, de fontos szerep jutott a korábban útjukra indított Lumix digitális fényképezőgépeknek és Diga DVD felvevőknek is. A 47 munkatárssal dolgozó, termékeit viszonteladókon keresztül forgalmazó Panasonic Magyarország több szegmensben is piacvezető, egyebek mellett a plazma képernyők és DVD-felvevők területén. A 2005 márciusában lezárt pénzügyi év forgalma meghaladta a 15 milliárd forintot.