Sony DSC-R1 – híd két világ között

0

A Sony Cyber-shot DSC-R1 a világ első nem cserélhető objektíves digitális fényképezőgépe, amely magában egyesíti kompaktok kényelmes használhatóságát (például LCD élőkép) a digitális tükörreflexes fényképezőgépek professzionális szintű képérzékelőivel.

Az R1-et közel APS-C méretű (21,5×14,4 mm), 10,3 megapixeles CMOS képérzékelővel szerelték fel, mely maximálisan 3888×2592 képpont felbontású fotók készítését teszi lehetővé. Ez az érzékelőméret közel azonos, a jelenlegi belépő és középkategóriás DSLR gépek érzékelőméretéhez, sőt egyes típusok szenzorméretét némileg meg is haladja. Ezzel a csúcskategóriás kompakt gépek számára is nyitottá vált a képminőség verseny, nagyobb kontrasztátfogású, kisebb zajtartalmú képek készítéséhez.



A szenzorméret természetesen szükségessé tette egy, azt megfelelően kiszolgáló optika megépítését is. A képminőségért elsődlegesen egy Carl Zeiss Vario-Sonnar 14,3-74,5mm F2,8-4,8 objektív felel, az 1,67x szorzót figyelembe véve 24-120mm-nek megfelelő kisfilmes képkivágást adva, mely kategóriájában szinte egyedülálló nagylátószöget jelent. Az 5x zoomátfogást adó optika zoom és manuális élességállítása gyűrűs kialakítású, szűrőmenetére 67mm-es kiegészítők/szűrők csavarhatók.

A kompakt gépek kényelmes LCD élőképe viszont a kompakt modelleket idézi. Az átlósan 2″ méretű, 134 000 képpontos LCD monitort -szokatlan megoldással- a gép tetejére szerelték, a könnyebb képkomponálás érdekében pedig kihajtható és elfordítható. A furcsa helyre került LCD miatt a külső vaku csatlakozására szolgáló vakupapucs a markolat fölé került, így felhelyezett vakuval és kinyitott LCD-val meglehetősen bizarr látványt nyújt a gép. A komponálást az LCD-n kívül EVF kereső segíti, mely az átlagosnál kissé nagyobb, 0,44″ képmérettel és az előd F-828 235 000 képpontos felbontásával büszkélkedhet.

A képfeldolgozásért a Sony saját fejlesztésű Real Imaging Processor LSI chipje felel, amely egyben jobb feldolgozási sebességet és kisebb energiafelhasználást is biztosít. Az expozíció késleltetést 7,5 milliszekundumban adta meg a gyártó, a képek készülte között pedig maximálisan 1 másodpercnek kell eltelnie. Sorozatban 3 képkocka/mp sebességgel készülhetnek képek, maximálisan 3 fotó erejéig. Energiafelhasználás terén az R1 70%-al kevesebbel is beéri mint elődei, így a használt InfoLítium akkumulátor egy feltöltésével akár 500 fotó is készíthető. A képek formátuma JPEG, illetve RAW lehet.

Az érzékenység a nagyméretű szenzorhoz igazodva a DSLR gépeknél megszokott értékeket idézi, hiszen ISO 160 és ISO 3200 között állítható.





A Cyber-shot DSC-R1 három színmódot biztósít a fotós számára, így választhatunk a megfelelően széles színteret adó Adobe RGB, a számítógépes megjelenítésre optimalizált Standard sRGB és az élénk színeket adó Vivid sRGB módok között. A felhasználó által szabályozható Advanced Gradiation Control System professzionális finomhangolást tesz lehetővé a gép belső képfeldolgozási algoritmusai, például a kontraszt állításának tekintetében.

A képadatokat MemoryStick, vagy CompactFlash I/II, illetve MicroDrive kártyákra menthetjük, az energiaellátásért pedig a Sony F-828-ban is alkalmazott NP-FM50 Infolithium akkumulátor felel, mely a csomag része. Úgyszintén alaptartozék a korábban is használt AC-L15 típusú akkutöltő.

A Sony Cyber-shot DSC-R1 139,4×97,7x156mm-es méretével nagyjából fél-fél centiméterrel nagyobb az előd F-828-nál, és akkumulátorral valamint memóriakártyával együtt mért 1049 grammos tömege is meghaladja kissé az elődét.

Megjelenését november közepére ígéri a Sony, 1000 dollár körüli bevezető áron.