Arc és hangulatfelismerés német módra

0

Manapság egyre divatosabbak az arc felismerő autofókusz rendszerek, melyeket a kompakt digitális fényképezőgépekbe szokás beépíteni. A módszerek lehetővé teszik, hogy anélkül állítson élességet a gép az arcra/arcokra, hogy azokat a fókuszkeretbe kellene helyeznünk. Ehhez szükséges az élőképen az arcok és a szemek szoftveres felismerése.

A németországi Fraunhofer Institute for Integrated Circuits olyan variációval állt elő az arcfelismerő algoritmusok között, amely képes az alany nemét és hangulatát is meghatározni. Az automatizálható megoldásnak köszönhetően például statisztika készíthető, hogy egy adott plakát milyen reakciókat vált ki a járókelőkből, illetve hogy hány ember nézi meg a hirdetést. A PC-n is igen gyorsan működő algoritmus demó programja már le is tölthető Windows XP operációs rendszer alá. Kipróbálásához DirectX 9 vagy magasabb, x86-os PC, 256 MB memória és valamilyen USB webkamera, videódigitalizáló vagy TV-tuner kártya szükséges.

A férfi/nő, mérges/boldog/szomorú/csodálkozó paraméterek felsmerését digitális fényképezőgépekben is alkalmazhatják, pl. készíthetnek olyan témamódot, amely akkor exponál, ha az alany már mosolyog.