Sony Alpha DSLR-A200

0

A Sony a las vegasi CES apropóján bejelentette első, DSLR fényképezőgépének az Alpha DSLR-A100-nak utódját, mely az A200 nevet kapta. A cég közleménye szerint az új modell sok tekintetben hasonlít az ősszel bejelentett A700-ra is, és tervezésénél elsősorban a gyorsaság növelése és a használat egyszerűsítése játszott szerepet.

Az A200 a következő tulajdonságokban különbözik elődjétől:

  • ISO3200 érzékenység (ISO1600 helyett)
  • fejlettebb zajkezelés
  • új, könnyen kezelhető funkció menü
  • 1,7x gyorsabb autofókusz
  • jobb prediktív fókusz teljesítmény
  • továbbfejlesztett stabilizátor
  • javított DRO üzemód
  • RGB hisztogram
  • halkabb zárhang
  • automatikusan felnyíló vaku
  • áttervezett kezelőszervek (módválasztó tárcsa, Fn gomb helye, stb)
  • portrémarkolat csatlakoztatásának lehetősége
  • méret, tömeg, áttervezett külső
  • olcsóbb nyitóár (kit ár: 700 dollár)

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2008 január 7. – A digitális SLR-fotózás izgalmas világába tökéletes belépést kínáló új α200-ban egyszerű használattal és fejlett kreatív lehetőségekkel párosul a kiváló képminőség.

Ez a kompakt és kényelmes gép kompatibilis az α sorozat több mint 20 cserélhető objektívjével, valamint világítási rendszereivel és egyéb kiegészítőivel.

Kiváló képalkotó minőség

Az α200 erőteljes zajcsökkentéssel és a fejlett Sony α700-ból kölcsönzött képfeldolgozó technikával rendelkezik, melyek révén – még kihívást jelentő fényképezési körülmények között is – kiemelkedő képminőséget kínál. Gazdag, élénk színeit és csodálatosan részletes árnyalatreprodukcióját a 10,2 valós megapixel felbontású CCD-érzékelő új zajcsökkentő áramkörének köszönheti. BIONZ képfeldolgozó motorja szintén nagyobb teljesítmény nyújt, s ezzel minden fényképezési szituációban hozzájárul a képzaj csökkentéséhez.

A készülék érzékenysége ISO 3200-as értékre is beállítható, így még gyenge megvilágítás mellett, vaku nélkül és kézben tartva is sikeresen készíthetők felvételek. Nagy érzékenységű beállításoknál az úgynevezett High ISO zajcsökkentő üzemmód gondoskodik a képek minőségéről.

Minden α objektívvel kompatibilis Super SteadyShot™ képstabilizátor

A készülék házába épített Super SteadyShot™ optikai képstabilizátor minden α objektív esetében hatékony rázkódásmentesítő teljesítményt nyújt, legyen az akár a tartozék 18-70 mm-es objektív, vagy olyan makró- és standard változatok, amelyek stabil formában általában nem használhatók. Új vezérlőalgoritmusának köszönhetően az α200 ráadásul 2,5-3,5 FÉ közötti hatékonyságot biztosít a Super SteadyShot™ számára (szemben az α100 2,0-3,5-es értékével).

Gyors és egyszerű kezelés

Kiváló képminősége mellett az α200 bármely képességű fényképész számára nagyszerű képek kényelmes és magabiztos készítését teszi lehetővé.

Nagyméretű, 2,7”-os, jól látható Clear Photo LCD-képernyőjén most praktikus funkciókijelzés is megjeleníthető, az átlátható elrendezésnek köszönhetően pedig még a fotózás újoncai számára is gyorsan és egyértelmű módon választhatók ki a beállítások. Az új, RGB-hisztogram üzemmód a felvett képek színegyensúlyának ellenőrzésére szolgál.

A készülék jobb válaszidejének köszönhetően a felhasználók gyorsabban reagálhatnak a spontán felvételkészítési lehetőségekre. Gyorsabb, pontosabb és fejlettebb prediktív vezérlési teljesítményű autofókusza akkor is garantálja a sikeres fotózást, ha a kép tárgya mozgásban van. Középső célkeresztes, 9 pontos AF-érzékelőmodulja új AF-motorral és fejlettebb vezérlő elektronikával rendelkezik, melyek összességében növelik az autofókusz működési sebességét. Az AF-gomb segítségével a fókuszterület kézileg is áthelyezhető a képkocka közepére, ami kisméretű tárgyak gyors fókuszba állításához ideális.

Egy-egy feltöltés között az erőteljes InfoLITHIUM™ NP-FM500H akkumulátorcsomag akár 750 felvétel elkészítését is lehetővé teszi (a CIPA-szabvány szerint számítva), a fennmaradó akkumulátorkapacitás pedig százalékos formában látható a kijelzőn. Így a felvételkészítés aggodalom nélkül folytatható.

Opcionális kiegészítőként függőleges markolat kapható az 200-hoz (VG-B30AM), amely mind portré-, mind tájképkészítési pozícióban kényelmes fogást biztosít. A feltöltések közötti rendelkezésre állási idő meghosszabbításához a markolatba akár két NP-FM500H akkumulátor is behelyezhető.

Automata és Jelenet szerinti üzemmódban a felnyíló vaku automatikusan lép működésbe, de igény esetén – ha csupán a rendelkezésre álló környezeti fény mellett szeretne fényképezni – ez ki is kapcsolható.

Továbbfejlesztett kreatív jellemzők

Elődjéhez hasonlóan az α200 is megkönnyíti a kezdő és alkalmi fotósok dolgát, bármilyen jelenet esetén nagyszerű eredményt biztosítva.

A továbbfejlesztett dinamikatartomány-optimalizáló (DRO) expozíció- és kontrasztszabályzásának köszönhetően még bonyolult ellenfényben lévő témák esetén is természetes, kiegyensúlyozott felvételek készíthetők. Fejlett DRO (DRO Advanced) üzemmódban* jelentősen javult az ellenfényben álló témák automatikus felismerése és korrekciója, s ezzel együtt a képek expozíciója is.

Hatféle jelenet szerinti üzemmódja automatikusan beállítja az expozíciós és fehéregyensúly-értékeket, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy a készülék helyett a témára összpontosítsa figyelmét. A nyolcféle kreatív stílus segítségével pedig bonyolult állítgatás nélkül is speciális ‘jelleg’ kölcsönözhető a felvételnek.

* A dinamikatartomány-optimalizáló fejlett (Advanced) üzemmódja az Apical Ltd. technológiáját alkalmazza.

Kereskedelmi forgalmazás

Az α200 digitális SLR-fényképezőgép – 18-70 mm-es objektívvel – 2008 februárjától kerül a boltokba.

Opcionális kiegészítők

Az α200 legnagyobb vonzereje talán a kompatibilis, az α kiegészítők teljes körű kínálata, melyek között megtalálhatók például a sokoldalú, nagyteljesítményű külső vakuk és vakukiegészítők, a nagyító kereső, a kényelmes makrófotózást biztosító szögkereső, a vezetékes távvezérlő, valamint a hálózati adapter és töltő. Ezenkívül kapható hozzá számos márkázott fényképezőgéptok, lencsetok és pántvariáció.

Az α200 fő jellemzői