Samsung NaBee

0

Ha a Samsung NaBee-t két szóval kellene jellemezni, mindenképpen a „vezeték nélkül” szavakat választanám. Az új eszköznek ugyanis ez a fő feladata: vezeték nélkül áttölteni képeinket a fényképezőgépünkből számítógépbe.

Jópár fényképezőgép kínál már WiFi hálózati megoldásokat, s vélhetően a közeljövőben megjelenő Wireless USB forradalmasítani is fogja a vezetéknélküli kapcsolódásokat. De addig is, akinek nincs WiFi képes gépe, s mégis szeretné kényelmesen, vezeték nélkül, a kártya kivételét elkerülve áttölteni a fotóit, használhatja a Samsung új termékét.

A NaBee valójában nem más, mint egy-egy USB-be illeszthető interface, mely vezeték nélküli kommunikációt valósít meg. Az alkalmazott Alereon AL5000 chipset 3,1 és 10,6 GHz közötti frekvenciát használ a jelátvitelre, az áthidalható távolság kb. 9 méter.
A meghajtóprogramot nem igénylő megoldásnak köszönhetően a fényképezőgép úgy látja a NaBee-t, mintha a PC-vel közvetlenül kötöttük volna össze egy USB kábel segítségével. Ehhez természetesen két NaBee-re lesz szükségünk, egyet a fényképezőgépbe, egyet a számítógépbe kell illesztenünk. A különböző USB csatlakozók persze nem okoznak gondot a NaBee-nek.

Az elérhető átviteli sebességet és a termék árát egyelőre nem ismerjük, de az már biztosnak látszik, hogy még decemberben boltokba kerülhet a Samsung új terméke.