Olympus µ-5010, µ-7030, µ-7040 és µ-9010

0

Olympus µ-5010

Az ultrakompakt µ-széria idei legegyszerűbb modellje, 14 megapixeles szenzort és 5x optikai zoomátfogású, nagylátószögű objektívet kapott. A 26 mm-nek megfelelő látószög az átlagnál nagyobb területet képes egy képre sűríteni és a tele végen elérhető 130mm-rel együtt elég használható tartományt sejtet. A gépben a digitális és mechanikus (szenzor elmozdításon alapuló) stabilizátor kettősét is megtaláljuk. A gépbe egy TruePic III képfeldolgozó processzor került.

Olympus mju-5010

Olympus mju-5010

A videorögzítés legnagyobb felbontása 1280 x 720 pixel, azaz HD minőség is elérhető. Ugyanezt a minőséget a külső megjelenítők felé a HDMI kimenet biztosítja. A gép hátulján pedig egy 230 000 képpontos, 2,7” méretű HyperCrystal II LCD látja el a megjelenítési feladatokat.

Olympus mju-5010

A µ-5010 jobbára automatikus funkciókat kínál, intelligens témamód kiválasztással, arcfelismeréssel, panorámakép szolgáltatással és persze az új követő fókusszal. A gép kezelését a beépített használati utasítás teszi könnyebbé, az adatok rendszerezését pedig a készülék új, Olympus [ib] technológiájú katalogizáló szoftvere. A képek és videók mentésére 1 GB belső memória áll rendelkezésre, mely SD memóriákkal bővíthető.

Az Olympus µ-5010 várhatóan márciustól lesz kapható, 195 eurós bevezető áron.

Olympus µ-7030 és 7040

Az ultrakompakt sorozat 7000-es testvérmodelljei nem 14 megapixeles felbontásukról, hanem 7x-es optikai zoomjukról kapták nevüket. Ez kisfilmes értéken 28-196mm-nek megfelelő, igen kényelmes gyújtótávolság tartományt jelent, mely kényelmet tovább fokozza a kettős stabilizátor.

Olympus mju-7030

Olympus mju-7030

Mindkét gép HD (720p) videofelvételre képes és HDMI kimenettel is ellátták, bár a sajtóanyag csak a 7030 modellnél jelzi, hogy a videó mellett hangfelvételre is alkalmas lenne. Ha ez a különbség nem is nyilvánvaló, a 7040-ben lévő 3”-os LCD már biztosan az, míg társa 2,7” méretűt kapott. További különbség a beépített memória mérete. A kisebb modellszámú készülék 1GB-os, míg a 7040 2 GB-os memóriát kapott, mely mindkét esetben külön megvásárolt SD kártyákkal bővíthető.

Olympus mju-7030

Olympus mju-7040

Ezeket leszámítva szolgáltatásaik többségében megegyezik a két modell, mely automata működést, új követő fókuszt és továbbfejlesztett arcfelismerést, belső panoráma funkciót, valamint képböngésző és katalogizáló szoftvert jelent.

Az Olympus µ-7030 kezdő ára 200, a µ-7040 modellé 230 euró lesz, és többféle színváltozatban kerülnek forgalomba.

Olympus µ-9010

A µ-széria idei csúcsmodellje ugyanúgy 14 megapixeles CCD kapott mint a többiek, különlegessége azonban inkább a 10x-es zoomátfogásában rajlik, amely egy ilyen apró géptől nem kis teljesítmény. Az objektív mindezt 28-280mm-nek megfelelő tartományban teszi, így a fotós feladatok jó részét megoldhatjuk vele. A gépet ezen felül kettős képstabilizátorral is ellátták, a képfeldolgozás pedig a TruePic III processzor feladata.

Olympus mju-9010

Olympus mju-9010

A µ-9010 esetén az elkészült képek rendszerezése is megoldott, erre szolgál az új, belső [ib] szoftver. Kezelése egyébként nem különbözik a többi modelltől. Ugyanúgy többségében automatikus funkciókat kínál mint az imént bemutatott többi készülék. Ezek közül a panorámakép mód, a „mágikus” képeffektek, az intelligens témamód választás, az új arcfelismerés, vagy a követő fókusz érdemel említést.

A fényképezőgéppel HD videókat is rögzíthetünk és itt is megtaláljuk a HDMI kimenetet, valamint a viszonylag nagy, 3” képátlójú HyperCrystal II LCD-t. A belső memória 2 GB kapacitású, melyet SD kártyákkal bővíthetünk.

A µ-9010 pezsgő-arany és éjfekete színekben jön ki – a többiekhez hasonlóan – márciusban. Bevezető ára 280 euró lesz.

Sajtóközlemény:

A klasszikus µ sorozat új modelljei
Kis méret, nagy zoom: új Olympus µ sorozat

2010. január 7, Hamburg – Az Olympus legújabb zsebméretű fényképezőgépei hihetetlenül vékonyak – de igazából akkor nyűgöznek le teljesen, miután megtudjuk, mire is képesek. Az új, stílusos modellek hozzák a µ sorozattól megszokott méreteket, miközben zoomteljesítményük és a nagyszerű funkciók száma exponenciális nő. Az akár 10x optikai zoommal és a gondtalan felvételkészítést támogató belső memóriával ellátott ultra-vékony zoomos fényképezőgépek igazi technológiai nehézfiúk. Csak egy példa: a modellek nagy része rendelkezik HD mozgóképfelvétel funkcióval! Az Olympus innovatív megoldásaival és lélegzetelállító színeivel a µ-5010, µ-7030, µ-7040, és µ-9010 2010 márciusától érhető el 195€, 200€, 230€ és 280€ javasolt fogyasztói áron.

Egy stílusos µ akár a legkisebb színházi táskában vagy a zakó belső zsebében elfér, így bárhol, bármikor rendelkezésünkre állhat a világ legkisebb nagyteljesítményű zoom objektívvel ellátott fényképezőgépe. Az új sorozat néhány kiemelt tulajdonsága:

  • 14 megapixel felbontás
  • HD mozgóképfelvétel és HDMI technológia
  • 1GB, illetve 2GB belső memória
  • Képböngészés
  • [ib] szoftver
  • Beépített használati útmutató

A 14 megapixel felbontás és az 1GB, illetve 2GB belső memória az új µ fényképezőgépeket gondtalan fotózásra és ragyogó képek készítésére teszi alkalmassá. A legvékonyabb kivitelű 5x (26-130mm*) és 7x (28-196mm*), valamint az igazán megdöbbentő 10x (28-280mm*) optika egyaránt alkalmas nagyobb csoportképek és távoli témák fotózására is. A fotók rendszerezése az új képböngészés funkcióval minden eddiginél egyszerűbb: az Olympus [ib] technológiájának köszönhetően a képek alkalom, valamint (az arcfelismerő funkció és GPS használatával) személy, illetve helyszín alapján csoportosíthatók. A 3” méretű LCD kijelzővel a rögzített felvételek visszatekintése és a beépített használati útmutató tudástárának megismerése is élvezetes. A fontos és izgalmas eseményeket minden részletükkel együtt HD minőségű mozgóképfelvétellel rögzíthetjük, majd HDMI csatlakozón keresztül TV-készüléken is lejátszhatjuk. Mit is kívánhatnánk még?

Kívánjunk olyan Olympus funkciókat, melyek szinte észrevétlenül teszik a dolgukat: a kettős képstabilizátor, i-Auto mód, követő AF, retus üzemmód, és a beépített panoráma mind arról gondoskodik, hogy bármilyen körülmények között tökéletes felvételek születhessenek. A Mágikus szűrők ugyancsak elérhetők – a kreativitás határainak bővítéséhez.

A méretben kicsi, de zoom teljesítményben és technológiában igencsak nagymenő µ-5010, µ-7030, µ-7040, és µ-9010 2010 márciusától érhető el az üzletekben.

Olympus µ-5010, µ-7030, µ-7040 és µ-9010 – fő jellemzők:

  • 10x (µ-9010), 7x (µ-7040 és µ-7030) valamint 5x (µ-5010) nagy látószögű zoom optika (28-280mm*, 28-196mm*, 26-130mm*)
  • Mechanikus és digitális technológiát ötvöző kettős képstabilizátor
  • HD mozgóképrögzítés és HDMI technológia (µ-7030: mozgóképfelvétel hanggal)
  • 14 megapixel felbontás
  • 2GB (µ-7030 és µ-5010: 1GB) és SD** memóriakártya kompatibilitás
  • Képböngészés és [ib] szoftver
  • 7.6cm/3.0” (µ-7040) illetve 6.9cm/2.7” HyperCrystal II LCD kijelző 230,000 képponttal
  • „Intelligens-automatikus” (i-Auto) üzemmód és követő AF
  • Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia
  • Mágikus szűrők
  • Beépített használati útmutató
  • Beépített Panoráma funkció
  • TruePic III képalkotó processzor
  • Elérhető „Titanium Silver”, „Light Pink” és „Light Blue” (µ-5010), „Titanium Silver”, „Coral Blue” és „Orchid Purple” (µ-7030), „Titanium Silver”, „Copper Blue” és „Dusty Pink” (µ-7040), „Champagne Gold” és „Midnight Black” (µ-9010) színekben

* 35mm ekvivalens
** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye

Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény. A továbbfejlesztett arcfelismerő technológia akár 16 arc megkülönböztetésére képes.

Követő AF
E funkció a mozgó témát automatikusan követi és folyamatosan fókuszban tartja. Így a mozgás ellenére a kép bármikor optimálisan fókuszált és tökéletes expozíciójú lehet. Amennyiben a téma kimozog a látótérből, majd visszatér, a fényképezőgép felismeri, mint témát és tovább folytatja a követést.

Retus üzemmód
A retus üzemmód segítségével fotóalanyunk bőrhibáit, ráncait, illetve árnyékait tüntethetjük el – akár a kép elkészülte után is. A funkció felismeri az arcokat és a problémásnak ítélt részleteket automatikusan simábbnak, világosabbnak, így sokkal fiatalosabbnak mutatja.

Kettős képstabilizátor
E speciális funkció segítségével elkerülhetők a nem kellően stabilan tartott fényképezőgép, illetve a gyorsan mozgó témák által elmosódott képek készítése. Működési elve az automatikusan magas ISO érzékenységre váltás és a fényképezőgép mozgását gyro-szenzorral figyelő, majd a mozgást a CCD elmozdításával kivédő mechanikus képstabilizátor ötvözete.

Beépített Panoráma funkció
A beépített Panoráma funkció segítségével kb. 130° látószögű felvételt készíthetünk. Miután az egyes képek rögzítésre kerültek a kijelzőn látható útmutató segítségével, a képeket a fényképezőgép összefűzi, így létrehozva egy, a látképet a lehető legjobban visszaadni képes panorámaképet.

i-Auto mód
Az “intelligens-Automatikus” üzemmód kifinomult automatikus szituációfelismerő rendszere a hat leginkább használt témát felismeri és a fényképezőgép beállításait automatikusan a témának leginkább megfelelőre hangolja.

[ib] software
Az [ib] az Olympus legújabb fejlesztésű, integrált fotókereső és rendszerező szoftvere. Általa a képek rendszerezhetők a rajtuk szereplő személy szerint (az új arcfelismerő technológia felhasználásával), helyszín szerint (a GPS alapú helymeghatározó funkciónak köszönhetően), illetve alkalom szerint. A fotókhoz tartozó kulcsszavak alapján kiválasztott képek megtekinthetők TV-készüléken, számítógépen, illetve akár a fényképezőgép LCD-kijelzőjén is (a képböngészés és a diavetítés funkciók segítségével).

Mágikus szűrők
Segítségükkel speciális effekteket használhatunk közvetlenül a fényképezőgépen:
Pop Art: emeli, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
Halszem: a halszem optika különleges hatását érhetjük el, mely teljesen új perspektívákat nyit meg a maga „körülölelő” felvételi képességével.
Vázlat: olyan érzést kelt, mintha a témát egy művész csupán vonalakkal vázolta volna fel.
Pin Hole: Csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.

Képböngészés
E megjelenítés funkció segítségével a képek között dátum, téma, személy, illetve helyszín szerint kereshetünk.