Olympus µ TOUGH-3000

0

„Tough”-modell, vagyis igen kemény használati körülményeket is kibír az Olympus új ultrakompaktja. A kis készülék -10 fokig ellenáll a fagyak, 3 méterig a víznek és 1,5méterről való leejtést is kibír, így nem igényel feltétlenül pátyolgatást.

A gép 12 megapixeles képérzékelőt kapott és egy 28mm-nek megfelelő nagylátószögről induló objektívet. Tele állásban ekvivalens 102mm-rel fényképezhetünk, ami összességében 3,6x-os zoomot jelent, és mindehhez persze kettős képstabilizátor is társul, a kézremegés hatásainak visszaszorítására.

Az új modellekben feltűnő Olympus [ib] szoftver segítségével a képek már a gépen belül rendszerezhetők, a „mágikus” szűrők pedig néhány érdekes képhatással dobják fel az unalmasnak tartott felvételeket. A gép ezen felül továbbfejlesztett arcfelismerést és árnyékkompenzálást, valamint követő fókuszt és intelligens témafelismerést is kapott.

A videofelvétel is alapnak számít, méghozzá HD felbontásban, a HDMI kimenetnek köszönhetően pedig nagyobb felbontású megjelenítőkön is élvezhető marad a képminőség.

A µ TOUGH-3000 HyperCrystal III sorozatú LCD-je 230 000 képpontos és 2,7” méretű, belső memóriája pedig 1 GB kapacitású. Akkumulátorát USB porton keresztül tölthetjük.

Az Olympus µ TOUGH-3000 megjelenésére márciusig kell várnunk. Nyitóára 199,99 euró lesz.

Sajtóközlemény:

TOUGH – mindenkinek
Kemény, amennyire csak lehet: µ TOUGH-3000

2010. január 7, Hamburg – Kalandra kész: az új µ TOUGH-3000 az Olympus kőkemény kiképzőtáborából érkezett. A zsebméretű fényképezőgép új funkcióival – például a HD mozgókép felvétellel és az [ib] szoftverrel – begyűjti az elismeréseket. A többszörös díjnyertes µ TOUGH-8000 3,6x zoommal rendelkező nagylátószögű optikáját megöröklő modell minden földi jóval rendelkezik a kettős képstabilizátortól a Mágikus szűrőkig. A 3 méter mélységig vízálló***, -10°C-ig fagyálló, illetve akár 1,5 méter magasságból történő leejtés esetén is ütésálló, 12 megapixel felbontással rendelkező modell 2010 márciusától kapható 199,99€ áron.

Ha csak beledobtuk a hátizsákunkba, vagy körbeadtuk a családi összejövetelen, azon sohasem kell aggódnunk, hogy a µ TOUGH-3000 egyben marad-e. De a fényképezőgép nem csak masszív – számos új funkciójával is kényeztet:

  • HD mozgóképfelvétel és HDMI csatlakozó
  • 1GB belső memória és SD kártyahely
  • Képböngészés
  • [ib] szoftver
  • USB töltő funkció

A képböngészés funkció segítségével HD mozgóképfelvételeinket időrendben, vagy képeinket egy eseményhez kapcsolódóan mutathatjuk meg barátainknak – például HDMI csatlakozón keresztül egy TV-készüléken. Az Olympus’ [ib] technológia megoldja a kiválogatás feladatát: az új képkezelő szoftver az arcfelismerő technológia alkalmazásával személy szerint, GPS segítségével hely szerint, valamint akár esemény szerint képes kiválasztani a keresett képeket. A közönségről készült csoportképeink ugyanolyan élvezetesek lehetnek, mint a kedvenc zenekarunk színpadi pillanatainak megörökítése – a nagyszerű 3,6x zoommal ellátott nagylátószögű optika (28-102mm* gyújtótávolsággal) minden esetben rendelkezésünkre áll. Ráadás: az SD memóriakártya bővítési lehetőség mellett 1GB belső memória biztosítja a mindig elegendő tárolási kapacitást, miközben az akkumulátor töltését az USB töltés funkciónak köszönhetően bármilyen USB csatlakozóval rendelkező számítógéppel elvégezhetjük.

Amennyiben az egyszerű kezelhetőség ellenére gondunk akad egy-egy funkcióval, a µ TOUGH-3000 beépített használati útmutatója siet segítségünkre. A fényképezőgép a TOUGH sorozat minden népszerű funkciójával rendelkezik a Retus üzemmódtól az i-Auto, illetve a követő AF funkciótól a kettős képstabilizátor funkcióig – mindezt a nagyszerű képek egyszerű felvételének biztosítására.

Az ütés-, víz- és fagyálló µ TOUGH-3000 hatékony eszköz az élet legkülönfélébb pillanatainak megörökítéséhez. Elérhető 2010 márciusától, „Oxide Red” vörös, „Turquoise Blue” kék, „Hot Pink” rózsaszín, valamint „Emerald Green” zöld színben.

Olympus µ TOUGH-3000 – fő jellemzők:

  • 1.5 méterig ütésálló**, 3 méter mélységig vízálló***, -10°C-ig fagyálló, illetve karcálló
  • 3,6x nagylátószögű zoom optika (28-102mm*)
  • Mechanikus és digitális technológiát ötvöző kettős képstabilizátor
  • HD mozgóképfelvétel és HDMI technológia
  • 12 megapixel felbontás
  • 1GB belső memória és SD**** memóriakártya kompatibilitás
  • Képböngészés és [ib] szoftver
  • 6.9cm / 2.7” HyperCrystal III LCD kijelző 230,000 képponttal
  • Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia és árnyékkompenzáló technológia
  • „Intelligens-automatikus” (i-Auto) üzemmód és követő AF
  • Mágikus szűrők
  • Beépített használati útmutató
  • USB töltés funkció

* 35mm ekvivalens
** A MIL szabványnak (Olympus tesztelési eljárási folyamatnak) megfelelően
*** Az IEC 529 IPX8 szabványnak megfelelően
**** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye

Továbbfejlesztett arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény. A továbbfejlesztett arcfelismerő technológia akár 16 arc megkülönböztetésére képes.

Követő AF
E funkció a mozgó témát automatikusan követi és folyamatosan fókuszban tartja. Így a mozgás ellenére a kép bármikor optimálisan fókuszált és tökéletes expozíciójú lehet. Amennyiben a téma kimozog a látótérből, majd visszatér, a fényképezőgép felismeri, mint témát és tovább folytatja a követést.

Retus üzemmód
A retus üzemmód segítségével fotóalanyunk bőrhibáit, ráncait, illetve árnyékait tüntethetjük el – akár a kép elkészülte után is. A funkció felismeri az arcokat és a problémásnak ítélt részleteket automatikusan simábbnak, világosabbnak, így sokkal fiatalosabbnak mutatja.

Kettős képstabilizátor
E speciális funkció segítségével elkerülhetők a nem kellően stabilan tartott fényképezőgép, illetve a gyorsan mozgó témák által elmosódott képek készítése. Működési elve az automatikusan magas ISO érzékenységre váltás és a fényképezőgép mozgását gyro-szenzorral figyelő, majd a mozgást a CCD elmozdításával kivédő mechanikus képstabilizátor ötvözete.

i-Auto mód
Az “intelligens-Automatikus” üzemmód kifinomult automatikus szituációfelismerő rendszere a hat leginkább használt témát felismeri és a fényképezőgép beállításait automatikusan a témának leginkább megfelelőre hangolja.

[ib] szoftver
Az [ib] az Olympus legújabb fejlesztésű, integrált fotókereső és rendszerező szoftvere. Általa a képek rendszerezhetők a rajtuk szereplő személy szerint (az új arcfelismerő technológia felhasználásával), helyszín szerint (a GPS alapú helymeghatározó funkciónak köszönhetően), illetve alkalom szerint. A fotókhoz tartozó kulcsszavak alapján kiválasztott képek megtekinthetők TV-készüléken, számítógépen, illetve akár a fényképezőgép LCD-kijelzőjén is (a képböngészés és a diavetítés funkciók segítségével).

Mágikus szűrők
Segítségükkel speciális effekteket használhatunk közvetlenül a fényképezőgépen:
Pop Art: emeli, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
Halszem: a halszem optika különleges hatását érhetjük el, mely teljesen új perspektívákat nyit meg a maga „körülölelő” felvételi képességével.
Vázlat: olyan érzést kelt, mintha a témát egy művész csupán vonalakkal vázolta volna fel.
Pin Hole: Csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.

Képböngészés
E megjelenítés funkció segítségével a képek között dátum, téma, személy, illetve helyszín szerint kereshetünk.