Sony NEX-5R

0

A Sony bejelentette legújabb rendszerkompaktját a NEX-5R-t, mely APS-C méretű, 16,1 megapixeles Exmor CMOS képérzékelőt kapott. A feldolgozó processzor a legújabb fejlesztésű Bionz rendszer. Az érzékenységet ISO100 és 25600 között állíthatjuk, a cserélhető objektíves rendszer pedig továbbra is E-csatlakozós optikákat fogad.

A NEX-5R egy új, képérzékelőre integrált, fázis-kontraszt alapú hibrid AF rendszert használ (Fast Hybrid AF*), 99 fázisérzékelésen alapuló fókuszponttal és 25 kontraszt alapúval. Sebesség prioritás módban például automatikusan a gyors fázis érzékelésen alapuló rendszert használja a gép.

Persze kézi élességállítás is lehetséges, melynél a Sonytól megszokott Peaking Level (élkiemelés) szolgáltatással segít, az LCD-n folyamatosan kiszínezve az éles területeket. A kijelző most is kihajtható, mégpedig a korábbi 80 fok helyett 180 fokban. Mérete 3″, felbontása pedig 921 600 képpont. Érintésérzékeny felülete érintéses exponálást is lehetővé tesz. Keresőt most sem kapunk, de külön vásárolható hozzá külső EVF.

Az automatikus és manuális üzemmódokban is használható készülék Full HD (1920 x 1080 pixeles) AVCHD 2.0 (50 fps, NTSC módban: 60 fps) videók felvételére alkalmas, sztereó hangfelvétellel. A legfrissebb Auto Slow Shutter móddal gyengébb fény mellett is jó minőségű videók készíthetők. Sorozatban 10 kép/mp sebességgel is dolgozhatunk.

Extrái közé tartozik a beépített Wi-Fi vevő, mely újdonság a Sony cserélhető objektíves fényképezőgépei között. Segítségével és az új PlayMemories Mobile szoftvert telepítve azonnal áttölthetők képeink Androidos mobil eszközünkre, vagy a népszerűbb megosztóhelyekre.

Változtattak a kezelésen is, így egy teljesen programozható vezérlőtárcsát és egy új funkciógombot is kapunk. A kijelzőn vízszintjelző segíti a komponálást.

A Sony NEX-5R októberben kerül a boltokba ezüst, fekete és fehér színváltozatokban. A váz ára 650 dollár lesz, 18-55mm-es kittoptikával pedig 750-ért kapható majd.

* A Fast Hybrid AF első körben az alábbi objektívekkel kompatibilis:

  • E 18-55mm F3,5-5,6 OSS
  • E 55-210mm F4-6,3 OSS
  • E 18-200mm F3,5-6,3 OSS
  • E 24mm F1,8ZA Sonnar T*

További optikák a jövőben megjelenő firmware frissítésekkel lesznek használhatók.

A Sony NEX-5R főbb tulajdonságai:

  • 16,1 megapixeles EXMOR CMOS szenzor
  • ISO100-25600
  • Új Bionz processzor
  • Manuális üzemmódok
  • Jobb kezelés
  • Fast Hibrid AF (kontraszt+fázis alapú)
  • Peaking Level kézi fókusz segítség
  • 3″-os, 921 ezer képpontos, 180 fokban felhajtható érintőképernyő
  • Full HD AVCHD 2.0 videó, 50 kép/kocka sebességgel
  • Auto Slow Shutter mód a sötétben készült, részletgazdag videókhoz
  • Sztereó hangfelvétel
  • 330 kép egy akkutöltéssel
  • Beépített Wi-Fi vevő

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2012. augusztus 29.

Fázisérzékelés és futtatható alkalmazások a Sony új kompakt kameráján

A most megjelenő NEX-5R típusú fényképezőgépet DSLR gépekre jellemző fotózási és modern hálózati funkciókkal látták el. A kamera képességei letölthető alkalmazásokkal fejleszthetők.

A Sony NEX-5R-ben nagyméretű APS-C szenzor felelős a 16,1 megapixeles, nagy részletességű képekért és az éles full HD videókért. A BIONZ processzorral párosítva mindez hibátlan, alacsony zajszinttel rendelkező fotókat eredményez gyengén megvilágított belső terek esetén is, akár ISO 25600-as beállítási értékig.

A kamera a cserélhető lencséjű Sony gépek közül először használja a gyors hibrid autofókuszt (Fast Hybrid AF), amely kombinálja a fázis- és kontrasztérzékelést. Folyamatos sebesség prioritású (Speed Priority Continuous) módban a gép automatikusan fázisérzékeléses autofókuszra vált. Ez a „DSLR típusú” fókuszálás különösen hasznos, amikor 10 kép/másodperc sebességű sorozatfelvétel készül a gyorsan mozgó objektumokról.

A hibrid autofókuszt már támogatják a következő objektívek: E 18-55mm F3.5-5.6 OSS; E 55-210mm F4-6.3 OSS; E 18-200mm F3.5-6.3 OSS; E 24mm F1.8ZA Sonnar T*. A kompatibilis objektívek száma firmware-frissítésekkel fog bővülni.

A kamera LCD érintőképernyője teljes funkcionalitású irányító tárcsával és gombbal van ellátva. Új szolgáltatásként jelenik meg az érintőképernyős zárkioldó, hogy még egyszerűbb legyen megörökíteni a megfelelő pillanatot. A képernyő 180 fokban elfordítható, így a gép alkalmassá válik a saját portré készítésére is. A bekapcsolható digitális szintmérő lehetővé teszi a tájképek és építmények fotózásánál, hogy a képek teljesen horizontálisak maradjanak.

A full HD filmfelvételt segíti az új Auto Slow Shutter (automatikus lassú zár) funkció, ami élettelibbé teszi a gyenge fényben készült klipeket. A fényképező sötét beltérben készült vagy éjszakai felvételek esetében automatikusan lassabb záridőt állít be, hogy megnövelje a fényerőt.

A cserélhető lencséjű Sony alfa gépek közül a NEX-5R első abból a szempontból is, hogy beépített wifivel teszi lehetővé a képek könnyed megosztását, elmentését, megtekintését. Bármely, a PlayMemories alkalmazást futtató okostelefonra vagy táblagépre vezeték nélkül továbbíthatók a felvételek. Természetesen egy hálózatban lévő PC-re is átküldhetők, illetve DLNA kompatibilis vagy a Direct Wi-Fi átvitelt támogató televízión is megtekinthetők a képek.

A PlayMemories segítségével lehetőség nyílik a kamera képességeinek fejlesztésére is különböző letölthető alkalmazásokkal. Már a megjelenés napjától elérhetőek a Picture Effect+, a Bracket Pro, a Multi Frame NR, a Smart Remote Control és a Direct Upload alkalmazások, és még továbbiak várhatók.

Az új fényképezőgéphez új kiegészítők is megjelentek, mint az LCS-SL10 puha fotóstáska és a PCK-LM13 félkemény képernyővédő. A NEX-5R kompakt rendszerű fényképezőgép 2012 októberének közepétől vásárolható meg Európában.