Mit nekünk 4k..

0

A digitális fényképezőgépek fejlesztése során sokszor került előtérbe a videórögzítés kérdése. Elértük a FullHD felbontást már jóideje. Van-e még mit fejleszteni, vagy jön a 4k? Bár a D600 cikket kellene ezerrel csinálnom, megakadt a szemem egy videón, ami gondolatokat ébresztett bennem, s úgy voltam vele, hogy ha most nem írom le, akkor később már nem fog eszembe jutni. Az alap téma tehát a videófelvétel. 10 évvel ezelőtt a 320×240 pixeles felbontás számított mindennaposnak, néhány gép volt csak, amely képes volt VGA felbontásban is mozgóképet rögzíteni. Nagy szó volt ez akkoriban, az egyszer biztos, főleg ha még optikai zoom is használható volt. Pár évvel ezelőtt megjelentek a HD felbontást kínáló masinák, majd a CMOS-ok gyors előretörésével már a FullHD felbontás is mindennapossá vált. Ma egy átlagos fényképezőgép tudja a HD felbontást, ha pedig CMOS képérzékelő lapka kerül bele, akkor a FullHD is alapnak számít. Vannak, akik úgy gondolják, itt az ideje tovább lépni és kihozni az első 4k fényképezőgépet (ami egyébként már részben megtörtént a Canon EOS-C500 kamera személyében). De vajon kell-e? Nincs-e addig valami, amin még lehetne fejleszteni? Ó dehogynem. Rögtön itt az első fontos szempont, a rolling shutter (a CMOS szenzor kiolvasási elve után elnevezve) miatt bekövetkező jello-effektus, amely mozgó témáknál elég rossz hatást kelt (egy oldal irányban mozgó téglatest a képen paralelogrammának tűnik). Ezt a global shutter technológiával lehetne áthidalni, az ilyen fényképezőgépek azonban még mindig nincsenek piacon (ha jól emlékszem legalábbis, a Panasonic DMC-GH3-ról fecsegtek pletykákban olyat, hogy global shutter-es lesz, aztán végül mégsem). A két eljárás közötti különbséget jól szemlélteti az alábbi videó:

Emellett nem lenne rossz, ha emelhető volna a kiolvasási sebesség. HD felbontásban ma már a 60 kép/mp nem számít ritkának. De a lenti reklámfilm kapcsán beugrott, hogy ide bizony kell legalább 120-240 fps. Ha egy DSLR képes lesz ilyen képfrissítésre FullHD felbontásban, akkor tovább bővülnek a már eddig is széles videózási lehetőségek, s mi magunk is készíthetünk majd ehhez hasonló „lassított” felvételeket:

Márpedig a jelenlegi helyzetben egy 120-240 fps képfrissítésű gépet jobban ki lehetne használni, mint egy 4k felbontásút, amelyre vélhetően 5 év múlva is csak a mozivásznakhoz lesz szükség.