Ultragyors LED-es fényforrás

0

Aki próbált már igen gyorsan mozgó tárgyat fotózni, vélhetőleg beleütközött már a fényképezőgépek maximum zársebességének problémájába. Előfordul ugyanis, hogy az 1/8000 mp nem elegendően ad rövid exponálási időt az igen gyors történések megörökítéséhez. De ahogy a mondás is tartja, ha rövid a karod, toldd meg egy lépéssel. Nem kell tehát új fényképezőgép után kutatni, hiszen elegendő a megvilágítást lecserélni egy olyanra, ami igen rövid ideig hat csak.

A villanócsövet tartalmazó vakuk azonban nem minden esetben képesek 1/2000mp vagy 1/4000 mp-nél rövidebb világítási időre, ami adott esetben egy gyors sporteseményen is problémás lehet. Ezért még rövidebb világítási idejű vakut kell keresnünk, amely néha speciális kihívás elé állítja a fotóst.

A Vela One pont az ilyen kihívásoknak próbál eleget tenni. Matt Kane, a Vela One fejlesztője szerint a LED-es megvilágítással olyan gyors impulzusokat hozhatunk létre, amellyel akár egy puskagolyó is lefotózható. Persze kérdés, hogy milyen a fényteljesítmény, ugyanis ez sem mellékes. Az alkalmazott 9 darab COB (Chip On Board, azaz NYÁK lapra integráltak) LED-eket 20×-os teljesítményen üzemeltetik, amely persze nem számít normál működési körülménynek, de az igen rövid impulzus miatt a félvezetőnek nem esik baja. Az 500ns-5µs közötti világítási idejű eszköz négy darab AA elemről működtethető, s akár 1000000 lumen fényáramot is képes létrehozni. Az időzítést szinkron bemenete segítségével végezhetjük.

A termékről a Kisckstarter oldalon bemutató videó is megtekinthető.