Bajban a GoPro

0

kép: Jmik/Shutterstock

Már tavaly októberben is arról írtak a gazdasági lapok, hogy az augusztusban még csúcson járt GoPro részvényei tovább esnek, az akkori 5%-os gyengülés nyomán az árfolyamuk 28 dollár alá esett. Az elemzők akkoriban további esést prognosztizáltak, amely sajnos erősen be is jött. Ma a GoPro részvényeinek árfolyama a 15 dolláros szint alá esett.

Karácsony előtt a cég csökkentette Hero 4 Session akciókamerájának árát, hogy növelje az eladásokat, de úgy tűnik, ez kevés volt ahhoz, hogy a kívánt 435 millió dolláros bevételt elérje a negyedik negyedévre. Bár a gyártó az elmúlt két évben gyakorlatilag duplájára nőtt, a bevételeik az utóbbi 6 hónapban drasztikusan csökkennek. A gyenge bevételek és a részvényeik folyamatos esése miatt a tőzsdei kereskedést tegnap fel is kellett függeszteni, nehogy káosz alakuljon ki. Bár az üzleti év végéig (február 3.) még van pár napjuk, esélyes, hogy a mérleget már nem tudják helyre állítani, s most már az is biztos, hogy dolgozóik 7%-ától, azaz 105 főtől meg kell váljanak.

A bevételek jelentős elmaradásának oka nagy valószínűséggel a konkurencia felduzzadására vezethető vissza, hiszen ma már rengeteg gyártó kínál ilyen-olyan akciókamerákat, általában a GoPro-nál alacsonyabb áron.

Hogy lesz-e komolyabb probléma, azt most még nem látni, de a megoldást csak az hozhatja el, ha a GoPro átgondolja a következő üzleti évének terveit és komoly kiadáscsökkentést és hatékonyság növelést realizál.