Bajban a Panono

    0

    Manapság a start-up cégek korát éljük, ahol a kis tőkével rendelkező vállalkozók a Kickstarter és Indiegogo segítségével gyűjtik össze az induláshoz szükséges pénzmennyiséget, cserébe az első szállítmányból kedvező árat kínálnak.

    A tavalyi Photokinán is kiállító Panono olyan gömbkamerát készített, amely több kamerájával teljes gömbpanoráma-videót kreál, elképesztő látványt nyújtva ezáltal, amely lehetőséget biztosít a lejátszás közbeni kamera „forgatásra” is.

    A cég azonban fizetésképtelenné vált és a berlini bíróságra csődvédelmi igényt nyújtott be.

    Ez vélhetően azt jelenti, hogy az Indiegogo-s támogatók már nem kapják meg a kedvező áron kínált terméket és az is esélyes, hogy a panorámák hosztolására szolgáló szerver bérleti díját sem fizeti tovább a cég így az is megszűnik majd.

    A vállalkozás egyébként jól indult, még 2013-ban sikerült összekalapolni 1,25 millió dollárnyi tőkét, később azonban kiderült, hogy a csapat elszámolta a fejlesztéshez szükséges időt, így a végleges példány még 2015 februárjában sem állt rendelkezésre.
    Az is problémás, hogy amint elkészültek az első végleges darabok, azok nem a támogatókhoz kerültek kiküldésre, ahogyan eredendően ígérték, hanem a kereskedőkhöz, akik magasabb áron kapták a készüléket, mint a támogatók kapták volna – azaz már ekkor érződött, hogy pénzügyi gondokkal küzd a gyártó.

    Mostanra azonban bizonyossá vált, hogy ez a terv nem vált be, s annak ellenére, hogy a 360 fokos kamerák ma újnak és kelendőnek számítanak, a Panono 360-ból már nem lesz kapható változat, hacsak nem találnak valami támogatót a fejlesztők.