Adobe újdonságok az Adobe Max-en (Lightroom Classic CC)

0

Az Adobe az eddigi legnagyobb Max rendezvényén mutatta be újdonságait Las Vegas-ban.

A Photoshop CC-ben új tolleszközt vezetnek be, amellyel pofon egyszerű lesz görbe vonalakat rajzolni. Ezt kétféleképpen tehetjük meg, egyrészt pontok leszúrásával, amelyeket a szoftver görbe vonallal köt majd össze, másrészt digitalizáló táblával dolgozva a tollal görbe vonalat rajzolva azt finomítja, csökkentve a kézremegésből adódó pontatlanságokat.

Egy új komplex csomagot is bejelentett a szoftveróriás, az Adobe Xd-t, amelyet két éve fejleszt. Az új csomag all-in-one megoldást kínál, ahol több munkafolyamat egyidejűleg menedzselhető, így pl. a prospektusok, szórólapok, weboldalak és okostelefonos applikációk megjelenését is igen egyszerűen szinkronizálhatjuk, gyakorlatilag egy-egy kattintással tudjuk módosítani a színeket, amely a teljes munkafolyamatban aktualizálódik, illetve ha módosítunk egy képet Photoshopban, az az összes előfordulásánál módosul (tehát gyakorlatilag csak egy forrásmegjelölést alkalmaz az Adobe Xd, a módosított fájlok azonnal az összes prospektusban, weblapon módosulnak, amelyek azt tartalmazzák).

Mindezt úgy, hogy nem szükséges aktuálizálni a munkákat, vagy szinkronizációt indítani, az még egy okostelefonos alkalmazásban is azonnal érvényre jut, amint módosítjuk a tartalmat.

Természetesen a Lightroomot sem hagyták ki a fejlesztésekből, megújult a Lightroom is, amelyet ezúttal két néven találhatunk meg: a felhő alapú Lightroom CC-t, amely tableten és okostelefonon is futhat, illetve web alapon is elérhető (ehhez 1 TB tárhelyet kínálnak) és az asztali számítógépekhez optimalizált Lightroom Classic CC-t (amelyhez csupán 20 GB tárhely jár).

Az Adobe Lightroom CC 1 TB tárhellyel havi 12,3 euróért érhető el,
az Adobe Lightroom CC, Lightroom Classic CC és Photoshop CC 20 GB felhő alapú tárhellyel szintén 12,3 euró havonta,
míg az Adobe Lightroom CC, Lightroom Classic CC és Photoshop CC 1 TB felhő alapú tárhellyel havi 24,6 euróba kerül majd.

Rossz hír a „dobozos” verziót használóknak, hogy a Lightroom 6 támogatása ezzel megszűnt és önálló Lightroom 7 nem is fog megjelenni, így csak a Lightroom mostantól csak havidíjas konstrukcióban érhető el.


A Lightroom Classic CC teljesítményét több ponton javították:

  • az alkalmazás indulási idejében
  • az előnézeti képek legenerálási sebességében
  • a Library és Develop modul közötti váltás gyorsaságában
  • a képről képre lépés sebességében (Develop modul)
  • valamint a módosító ecsetekkel való rajzolás sebességében

Ahogyan a Camaera RAW 10-ben már bemutatta az Adobe, a Range Mask a Lightroomba is beépítésre került: