Dupla kamerás mobiloké a jövő

    0

    A Samsung bemutatta új, ISOCELL DUAL megoldását, amely alacsony árával a középkategóriás okostelefonok része is lehet. A két kamerás rendszer előnye a kétféle fókusszal történő fotózás lehetősége, amelynek köszönhetően az eddigieknél hatékonyabban lehet szimulálni a kis mélységélességet, emellett a két kamera két érzékenységgel is működhet, amely a gyenge fénynél történő alacsony képzajú fotózást segítheti.

    A Samsungnál eddig csak a felső kategóriás készülékek kaptak dupla kamerás megoldást, de a jövőben (más gyártókhoz hasonlóan, lásd Lenovo a K8 Note-tal) a kedvezőbb árú készülékekbe is bekerülhet ez a képesség.

    Sajtóközlemény:

    Dual kamera a középkategóriás telefonokba? A Samsung megoldásával mostantól lehetséges!

    Az új ISOCELL Dual képszenzorhoz fejlesztett szoftver megoldások lehetővé teszik az újrafókuszálást és a gyenge fényviszonyok közötti fotózást

    Budapest, 2018. február 8. – A Samsung Electronics, a fejlett félvezetőgyártó technológia egyik vezető vállalata bemutatta a ISOCELL DUAL képszenzorokkal és szabadalmaztatott szoftverrel érkező átfogó dual kamera megoldását, amellyel két népszerű funkció, az újrafókuszálás (bokeh) és a gyenge fényviszonyok közötti fotózás (low-light shooting, LLS) is lehetővé válik. Míg ezek a dual kamera megoldások eddig kizárólag a prémium okostelefonokban voltak elérhetőek, a Samsung ISOCELL Dual szenzorának és a saját fejlesztésű szoftver algoritmusokból álló könyvtárának köszönhetően mostantól az alacsonyabb árkategóriába tartozó telefonokban is fellelhetőek lesznek.

    „A dual kamerákkal új és izgalmas fotózási lehetőségek nyílnak meg a mobil eszközökön – mondta Ben K. Hur, a Samsung Electronics System LSI üzletágának marketingért felelős alelnöke. – A Samsung ISOCELL Dual számára fejlesztett teljeskörű megoldása megkönnyíti a termékfejlesztési folyamatot az ügyfelek számára, ezáltal a jövőben a felhasználók szélesebb köréhez juttathatják el a különféle készülékekre optimalizált dual kamera funkciókat.”

    A dual kamerás okostelefonoknak két képszenzoruk van, amelyek különböző fényviszonyokat rögzítenek, ezáltal olyan új funkciókkal rendelkeznek, mint az újrafókuszálás vagy az LLS. Ezen előnyöknek köszönhetően a dual kamerák egyre növekvő trended jelentenek a prémium mobil eszközök piacán. A dual kamera integrálása azonban rendkívül nehéz folyamat az eredeti termék gyártója (Original equipment manufacturers, OEM) számára, hiszen időigényes optimalizálási egyeztetésekre van szükség az OEM-ek és a különböző, szenzorokat és szoftver algoritmusokat fejlesztő beszállítók között. A Samsung teljeskörű dual kamera megoldása egyszerűsíti ezt a folyamatot és lehetővé teszi, hogy az alsó és középkategóriás telefonok is kihasználják azokat a kamera jellemzőket, amelyek eddig főként az extra képjel-feldolgozó processzorokkal felszerelt prémium eszközökben volt elérhető.

    A fejlesztés felgyorsítása és a dual kamerás okostelefonok optimalizálásakor fellépő nehézségek csökkentése érdekében a Samsung az iparág első teljeskörű dual kamera megoldását kínálja, ISOCELL Dual szenzor hardverrel és a szenzorra optimalizált szoftver algoritmusokkal. Ez már a belépő és középkategóriás mobil eszközök számára is lehetővé teszi az olyan népszerű dual kamera funkciókat, mint az újrafókuszálás vagy az LLS. A Samsung az újrafókuszálási algoritmust 13 megapixeles és 5 megapixeles képszenzor készlettel, míg az LSS algoritmust két 8 megapixeles szenzorból álló csomaggal párosítja, ezáltal is egyszerűsítve az integrálást az OEM-ek számára.