Panasonic S 24-105mm f/4 OIS, S Pro 50mm f/1,4 és S Pro 70-200mm f/4 OIS

0

Ahogyan azt már a tavalyi Photokinán láthattuk, a Panasonic három objektívvel indítja útjára full-frame szenzoros MILC rendszerét, az S rendszert. Akkor még csak annyit tudtunk, hogy lesz egy 50mm f/1,4, egy 24-105 mm-es ismeretlen fényerővel és egy 70-200mm-es ismeretlen fényerővel.

Most a japán gyártó hivatalosan is bejelentette a három objektív részletes adatait.

Panasonic S 24-105mm f/4 Macro O.I.S.

A S széria első standard zoomja a 24-105mm f/4 Macro O.I.S., amely akár 1:2 leképezési arányra is képes 30 cm-es közelpontjának köszönhetően, így aztán a Macro szócskát is megérdemelte. Beépített optikai stabilizátora együttműködik az S rendszer fényképezőgépeiben lévő szenzorstabilizációval, így Dual IS módban akár 6 Fé előnyt kínálhat.
A kiváló képminőség érdekében két aszférikus és két alacsony szórású lencsetagot is felhasználtak.

Panasonic S Pro 50mm f/1,4

A Panasonic okosan a Pro szériába sorolja felső kategóriás objektívjeit, így könnyű lesz megkülönböztetni őket névről az általános célú objektívektől. A nagy fényerejű 50mm-es fix időjárásálló szigetelésekkel is rendelkezik (ahogy egyébként a többi ma megjelent S objektív is). Belsejében két aszférikus és három extra alacsony szórású tag gondoskodik a kiváló élességről, még a képsarkokban is. A 11 lekerekített rekeszlamellából álló fényrekesz szűkebb blende esetében is szép bokeh-t kínál.

Panasonic S Pro 70-200mm f/4 O.I.S.

Nem csak standard zoomot, de sport- és természetfotósok által is jól használható telezoomot is kínál S rendszeréhez a Panasonic. A 70-200mm-es f/4-es objektívbe optikai stabilizátor is került, amely szintén képes a vázak szenzorstabilizálásával együtt dolgozni, így akár 6 Fé előnyt is nyújthat. A kiváló képminőségért egy aszférikus és három extra alacsony szórású tag felel.
Az objektívhez Arca Swiss kompatibilis talppal rendelkező állványgyűrű is tartozik.

Sajtóközlemény:

Három objektív a LUMIX S rendszerhez

 • LUMIX S PRO 50mm F1.4
 • LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S.
 • LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S.

Barcelona, 2019. február 1. – A Panasonic büszkén mutatja be három cserélhető objektívjét, amelyek a tükör nélküli, full-frame LUMIX S fényképezőgép sorozathoz készültek. A Leica L bajonettel (L-Mount) csatlakoztatható és kifejezetten professzionális felhasználásra készült LUMIX S sorozat kompromisszumok nélkül elégíti ki a fényképezőgépekkel és objektívekkel szemben támasztott igényeket. A LUMIX S sorozat valamennyi cserélhető objektívje magas teljesítményt nyújt, de a „LUMIX S PRO” jelzésűek még magasabb optikai elvárásoknak is megfelelnek, hogy a Leica szigorú szabványainak követelményeit is teljesítsék.
A Panasonic elkötelezte magát, hogy 2020-ig legalább tíz objektívet tervezzen és fejlesszen a LUMIX S PRO modellekhez és tovább bővítse az S sorozat objektívjeinek választékát.
Sokoldalú felhasználásra tervezve

 • Időjárásálló kivitel
 • Gyors fókuszmódok közötti váltás
 • Fotós- és videós felhasználásra egyaránt alkalmas kialakítás

Mindhárom S objektív por- és cseppálló, hogy mostoha körülmények között, akár -10 fokban is tökéletes párost alkossanak az S1 és S1R professzionális fényképezőgép vázakkal.
Az objektívek fókuszmechanizmusát egy kifinomult motor mozgatja, amely támogatja az S-rendszer magas, akár 480 képkocka per másodperces sebességét is.
A tökéletes szabályozhatóság érdekében az objektívek fókusz tengelykapcsolóval rendelkeznek (focus clutch mechanism), amellyel bármikor azonnal lehet váltani az automata és a manuális fókuszálás között.
A LUMIX S objektívek videofelvételnél is kiválóan teljesítenek, mert úgy tervezték őket, hogy filmezés közben elnyomják a nemkívánatos „focus breathing” hatást, azaz az élességállítás következtében megváltozó gyújtótávolság jelenségét.
*A por- és cseppállóság nem jelent garantált védelmet arra az esetre, ha a fényképezőgépet közvetlenül por vagy víz éri.

LUMIX S PRO 50mm F1.4 (S-X50)

 • F1.4 nagy rekesznyílás
 • 11 lamellás írisz a kiemelkedő bokeh hatásért
 • Kimagasló képélesség a teljes képen

A LUMIX S sorozatú objektívcsalád központi modellje a LUMIX S PRO 50mm F1.4. A nagy rekesznyílású objektív a full-frame formátumnál standardnak tekinthető gyújtótávolsággal rendelkezik, és lenyűgözően nagy felbontást és elképesztő képélességet biztosít a kép közepétől egészen a sarkokig, még teljesen nyitott blendeállásban is. Az optikai kialakítás és a 11 lamellás írisz gyönyörű fókuszátmenetet és megragadó bokeh hatást nyújt.
A 11 csoportban 13 tagot tartalmazó objektív 2 aszférikus és 3 extra alacsony fényszórású lencsét alkalmaz a kromatikus aberráció kiküszöbölésére és a kimagasló felbontás biztosítására.

LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S. (S-R70200)

 • Sportra, mozgó témákra és természetfotókra tervezett objektív
 • Hatékony kettős képstabilizátor (6-stop Dual Image Stabilisation)
 • Gyönyörű bokeh hatás

A LUMIX S PRO 70-200mm F4 O.I.S. teleobjektív nagy felbontást és kontrasztot biztosít a teljes zoomtartományban. Az objektív a portréfotózástól kezdve a sporteseményekig széles körben felhasználható, és kompatibilis a Panasonic 5-tengelyes Dual I.S. 2 rendszerével*1, amellyel a tükör nélküli, full-frame fényképezőgépek között először akár 6 fokozattal hosszabb záridő használatát is lehetővé teszi*2.
A 9 rekeszlamella körkörös nyílást alkot, amellyel vonzó elmosódott hatást lehet létrehozni. A LUMIX S PRO objektívek kimagasló optikai teljesítményt érnek el, hogy megfeleljenek a Leica szigorú elvárásainak.
A szerkezet 17 csoportban 23 tagot tartalmaz, és 1 aszférikus lencsével valamint 3 extra alacsony fényszórású lencsével tartja minimális szinten a kromatikus aberrációt miközben maximális élességet ad. Ezzel éri el a gyönyörű bokeh hatást és biztosítja a vignettálás minimális szintre szorítását.
*1 5-tengelyes Dual I.S. képstabilizátor *3 A LUMIX S1 és S1R fényképezőgépekkel használható (2019. február 1-i állapot)
*2 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=200 mm a LUMIX S1R használatakor)

LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S. (S-R24105)

 • Ideális, általános felhasználású objektív
 • Makró felvétel 0.5x nagyítással
 • Hatékony képstabilizátor (6-Stop)

A LUMIX S 24-105mm F4 MACRO O.I.S. egy sokoldalú standard zoomobjektív, amely lefedi a széles látószögtől a közepes teleobjektív gyújtótávolságokig terjedő tartományt. Kiváló élességet biztosít a teljes zoomtartományban, és a tájképektől kezdve a portrékig számos felhasználási módban alkalmazható. Tökéletes a közeli és makró képekhez is, mivel 0.5x nagyításra képes és a legkisebb fókusztávolsága mindössze 0,3 m.
Az optikai képstabilizátort (O.I.S.) a LUMIX S1 és S1R fényképezőgép vázak stabilizációs rendszerével ötvözve (Body Image Stabilization) jön létre az 5-tengelyes Dual I.S. képstabilizátor technológia, amelynek köszönhetően akár 6 fokozattal is növelhető a záridő *1.
Az objektív 13 csoportban 16 tagot tartalmaz és 2 aszférikus valamint 2 extra alacsony fényszórású lencsét alkalmaz a kromatikus aberráció kiküszöbölésére és a nagyfokú részletfelbontás elérésére.
*1 A CIPA szabvány alapján (Fordulás/Bólintás iránya: fókusztávolság f=105 mm a LUMIX S1R használatakor)