Amazonas – MILC-cel vagy DSLR-rel?

0

Sebastian Liste fotóiból több mindenre fény derül. Jól látható, hogy az Amazonas vidékén a mai napig a természetre hagyatkozhatnak csak az ott élők, életkörülményeik messze elmaradnak a fejlett országokétól, ugyanakkor az is látszik, hogy a modern ipar is megvetette lábát, amely még mélyebben igyekszik kihasználni a természetet és ehhez az ott élő embereket is felhasználja – munkát ad nekik. Nem feltétlenül rossz ez, de tudni kell, hol a határ és meg kell találni az egyensúlyt a profit, a munka és a fenntarthatóság között. Remélhetőleg ezt a Brazil kormány is átérzi és így gondolja.

Ezen felül azonban a fotótechnika szempontjából is érdekes kérdéseket tehetünk fel, amelyre nem biztos, hogy lehet logikus választ adni.

Sebastian Liste

Sebastian Liste ugyanis Nikon nagykövet, ebből adódóan nem csupán lehetősége, de kötelessége is a legújabb termékek, irányvonalak kipróbálása, kvázi tesztelése.
Ahogy az a sajtóközleményben is olvasható, a spanyol születésű Sebastian Liste idei képeit (legalábbis amiket itt láthatunk) egy Nikon D850 tükörreflexes fényképezőgéppel és a hozzá való AF-S Nikkor 35mm f/1,4G és 58mm f/1,4G objektívekkel, valamint a tükör nélküli Nikon Z 7-tel (tesztünk ITT) és a hozzá készült Nikkor Z 24-70mm f/4 S objektívvel (tesztünk ITT) készítette.

A sajtóközlemény olvasása közben kíváncsi lettem, hogy vajon miért ezt a két objektívet választotta a DSLR-hez a fotós, illetve van-e olyan kép, ahol indokolt lehetett a tükörreflexes gép használata a MILC-cel szemben. Első körben arra gondoltam, hogy biztosan a jobb fényerő miatt választotta ezt a két objektívet, hiszen a Nikon Z rendszerhez egyelőre csak f/1,8 fényerővel érhető el a 35 mm-es fix, ahogy egyébként az 50 mm-es is. Bár valószínűleg nehéz lenne megmondani egy képről, hogy az 35mm f/1,4-en vagy 35mm f/1,8-on készült-e, az 50 mm vs 58 mm között azért van egy kis különbség látószögben. Mindazonáltal érdekes kérdés, hogy érdemes volt-e ezeket az objektíveket választani, amelyek össztömege 1 kg, szemben a Nikkor Z 35mm f/1,8 (tesztünk ITT) és 50mm f/1,8 (tesztünk ITT) összesen kb. 800 grammos tömegével. Nyilván nem óriási a különbség, de ha ezt a két objektívet választja az AF-S modellek helyett, akkor a tükrös gépet akár otthon is hagyhatta volna (a D850 váz tömege 1 kg).

Persze lehet indokolni a D850 használatát azzal, hogy jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy MILC, így egy akkutöltéssel akár 2-3 napot is ellehet a dzsungelben anélkül, hogy tölteni kelljen a gépet (azért ehhez persze az kell, hogy soha ne nézegesse a készített képeit és az LCD-s képvisszajátszást is kikapcsolja, de így 2-3000 képet ellőhet egy akkuval). Más kérdés, hogy ha a D850 tömegének csupán a feléből pótakkut visz magával, akkor a 2-3000 képnél is jóval többet készíthet töltés nélkül a Nikon Z 7-tel.

Visszatérve az első kérdésre (f/1,8 vs. f/1,4), végignéztem a megosztott képeinek adatait és azt tapasztaltam, hogy egyetlen kép sem készült F2-nél nagyobb blendével, azaz a MILC-hez készült Nikkor Z objektívekkel is hasonlóképp elkészíthette volna a fotósorozatát.
Találtam viszont egy olyan fotót, ahol kifejezetten jobban járt volna a fotós, ha a Nikon Z 7-et használja a D850 helyett, ez pedig a galéria utolsó, éjszaka készült fotója. Ennek elkészítéséhez az AF-S 35mm f/1,4 objektívet használta, F2 blendén, az érzékenység ISO12800 volt, amelyhez 1/25 mp-es záridő társult. Kicsiben talán nem annyira észrevehető, de a nagy felbontású (24 Mpixeles) képen jól látszik, hogy berázta a gépet a fotós, amely persze a záridő láttán nem meglepő.
Viszont ebben a szituációban a Nikon Z 7 szenzorstabilizációja 100%, hogy megfogta volna a berázást és így a kép technikailag is jobb lehetett volna.

Érdekes lenne beszélgetni ezekről a dolgokról a fotóssal!
Enélkül viszont nagy konklúziót nehéz mindebből levonni, leginkább talán azt, hogy fotósként nem csupán a kiváló látásmód, az elhivatottság és a jó felszerelés a fontos egy ilyen horderejű projektnél, hanem az is, hogy kellőképpen ismerjük az eszközeink által nyújtott lehetőségeket, hiszen egyik gép sem „a legjobb”, így a dzsungelben jogos lehet egy D850, ugyanakkor a faluban éjszaka fotózásnál a szenzorstabilizátor sokat segíthet.

Sebastian Liste fotóinak galériája a sajtóközlemény alatt érhető el, a teljes felbontású képeket és technikai adatokat is tartalmazó galéria pedig ITT található.

Sajtóközlemény:

SEBASTIÁN LISTE, A NIKON NAGYKÖVETE AZ AMAZONAS TERÜLETÉN ZAJLÓ FEJLESZTÉSEKRŐL ÉS ERDŐIRTÁSOKRÓL TUDÓSÍT

A híres fotós és Nikon nagykövet, Sebastián Liste lenyűgöző, új fotósorozatot adott ki, amely a kolonizációnak és az erdőirtásnak a helyi foglalkoztatásra, a kereskedelemre, a közösségek áttelepítésére és a környezetre gyakorolt hatásait vizsgálja az Amazonas területén.

A képek Sebastián fő munkásságának legújabb részét képezik, amely során az Amazonast az elmúlt nyolc évben dokumentálta. Sebastián a D850, Z 7 fényképezőgépekkel és NIKKOR objektívekkel felszerelve most a transz-amazóniai autópályára és a mellette elhelyezkedő falvakra összpontosította figyelmét. Célja az Amazonas átalakuló földrajzáról tudósítani az új generációk számára, különösen az autópálya társadalmi, politikai és környezetvédelmi hatásairól.

A transz-amazóniai autópálya a harmadik leghosszabb Brazíliában*, és két részre osztja az amazonasi esőerdőket. Kezdetben a Brazília és a szomszédos országok közötti szorosabb integráció elősegítésére tervezték. Az építkezés az 1970-es években kezdődött, de soha nem fejezték be teljesen. Az autópályát továbbra is használták, és azóta szórványosan újra megkezdődtek az építési erőfeszítések, amely további változásokat eredményezett be a környezete és a területen élő emberek életében.

Sebastián megjegyzi: „Az autópálya fejlesztése lehetővé tette Brazília számára, hogy a világ egyik legfontosabb exportőrévé váljon. A marhahústól kezdve a csirkén át a kávéig, a cukorig és a szójababig támogatta a gazdaság növekedését, és javította a foglalkoztatottságot a térségben. Ugyanakkor a megépítése szükségessé tette a tömeges erdőirtásokat az amazonasi esőerdő területén, a vele járó kolonizáció pedig jelentősen befolyásolta a helyiek életét.”

Míg az áruk termelésének és szállításának lehetősége fellendítette Brazília gazdaságát, az Amazonas kolonizálása vitákat szült, és komoly változásokat eredményezett. Sebastián szerint: „Az autópálya kiépítése pozitív gazdasági hatásokkal járt, de eredményeként a helyi lakosoknak el kellett költözniük a közösségeikből, a nyilvános területeket illegálisan privatizálták, továbbá emberek ezrei kénytelenek nehéz körülmények között dolgozni a gazdaságokban és az állattenyésztő telepeken. Sok elszigetelt közösség él az esőerdőben – most már van munkájuk, az életük azonban örökre megváltozott.”

A falvak és lakóik dokumentálására Sebastián a sebessége, felbontása és fényérzékenysége miatt ideális D850 fényképezőgépet, valamint a díjnyertes, teljes képes Z 7 tükör nélküli fényképezőgépet használta. Három objektív volt állandó társa: az AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G és az
AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G, valamint a NIKKOR Z 24-70mm f/4 S tükör nélküli objektív.

Hozzáteszi: „A forró, párás és kihívást jelentő körülmények között végzett munka során megbízható és robusztus felszerelésre volt szükségem. Tárgyilagosan akartam dokumentálni a helyzetet, megtalálva a szépséget a mindennapok jeleneteiben. Ehhez a másodperc törtrészéig tartó pillanatok kiváló minőségű képen való megörökítésére, valamint a fény és a szín feletti teljes ellenőrzés fenntartására volt szükség. Csak így tudtam méltón megörökíteni a témát, és segíteni felhívni a figyelmet a világnak ezen távoli de fontos részén zajló változások realitására.”

A Nikon Europe Különleges projekt program
A Nikon Europe Különleges projekt program lehetőséget biztosít az Európa tehetséges és befolyásos fotósaiból kiválasztott Nikon nagykövetek számára, hogy megvalósítsák álmaik projektjét. A program a Nikon folyamatos küldetésének eleme, amelynek célja a nagy hatású fotósok támogatása, egy platformot biztosítva számukra, valamint egyúttal létrehozni egy közösséget olyan vizuális művészek számára, akik a megszokottól eltérő utakon járnak munkájuk során.

Sebastián projektjével kapcsolatban további információkért keresse fel a Különleges projekt weboldalát.

A szett
Sebastián az alábbi felszereléssel dolgozott a projektjén:

  • Fényképezőgépek:
    • D850
    • Z 7
  • Objektívek:
    • AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
    • AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G
    • NIKKOR Z 24-70mm f/4 S