A koronavírus miatt maradhat el idén a Photokina

0

Nagyon nem akar összejönni a Koelnmesse Photokináért felelős csapatának az eddig a világ legnagyobb fotótechnikai kiállításaként ismert Photokina megrendezésre.

Mint tudjuk, három éve döntött úgy a vezetőség, hogy a korábban 2 éves rendezvényt éves rendezvénnyé alakítják, ráadásul az időpontját is módosították szeptemberről májusra. Ez még nem is lenne baj, de úgy alakult, hogy a 2018-as Photokina után egyértelművé vált, hogy nem tudják megrendezni pár hónappal később az első májusra tervezett, 2019-es Photokinát, így az tavaly a kevés kiállítói jelentkező miatt elmaradt.

A 2018-as Photokina után tehát mégis közel két év után jönne a következő, idei Photokina (május 27-30.), amelynek kapcsán még tavaly jelezte néhány komoly gyártó (Fujifilm, Leica, Nikon, Olympus), hogy nem fog részt venni a szakmai kiállításon. Legalábbis tavaly decemberben még ez volt az álláspont.

Az év elején aztán jött a koronavírus, amely miatt a spanyolországi Mobile World Congress, majd a japán CP+ rendezvényt nem tartották meg (ma egyébként a Genfi Autószalon lemondásának híre is megjelent, amelyet szintén a koronavírus miatt nem tartanak meg).

A Photokina szervezősége emiatt külön sajtóeseményt tartott a napokban, ahol elmondták: jelenleg nem tervezik a Photokina lefújását a koronavírus járvány miatt. Igen ám, de a gyártókat is komolyan érinti a járvány gazdaság sújtó hatása, hiszen egyes beszállítók nem tudják teljesíteni a megrendeléseket, amelyek miatt a fényképezőgépek gyártása is bizonytalanná vált (ez okozza pl. azt is, hogy a már bejelentett termékek is később kerülhetnek piacra, lásd a Fujifilm X-T4-et, amelynek piaci bevezetéséről még nincs pontos dátum), így a bejelentéseket is csúsztatják (egyes információk szerint a Sony lefújt néhány bejelentést).
Azon túl, hogy a világ gazdaságát már így is mélyen megrázta a járvány miatt bekövetkezett bizalmatlanság (a világ szinte összes tőzsdéjén zuhannak a részvények, a legjobban az autóipar és légi közlekedés részvényeit sújtja a kiszámíthatatlanság), a Photokina megrendezése is kérdőjelessé vált.
Nem kérdés, hogy miért ragaszkodnának a szervezők a Photokina idei megrendezésére – 2018 óta nem volt ugyanis Photokina. De ha a járvány még komolyabb méreteket ölt – amire sajnos minden esély megvan – akkor nem lesz más választásuk a szervezőknek: le kell fújniuk a rendezvényt, amely egyben azt is jelenti majd, hogy 2020-ban sem lesz Photokina.

Egyelőre azonban bizakodjunk, ahogy a szervezők is bizakodnak. Aztán majd meglátjuk, hogy lesz-e Photokina idén és ha lesz, akkor mennyien mernek majd elmenni a sok-sok kínai kiállítóval tűzdelt fotótechnikai világkiállításra…