Tényleg nem lesz több APS-C szenzors Nikon DSLR?

0

Lehetett volna ebből a témából egy remek clickbait cikket összehozni, pl. „Megdöbbentő: erre készül a Nikon?”, vagy „Sosem gondoltad volna, mit tervez a japán gyártó!!”, esetleg „Ne vegyél újonnan ilyet, mert pórul jársz!!!”, stb. frankó kis címekkel, de az a helyzet, hogy elmúlással nem viccelődünk.

Igenis komoly dolog az, ha egy több évtizedes technológiát, amelyet rengeteg amatőr és hobbifotós használ a mai napig, egyszerűen száműznek a piacról. Nyilvánvalóan valahol ez már nem meglepő, hiszen a tükör nélküli gépekben bőven van még fejlődési lehetőség (elég, ha csak a Canon EOS R3-ból eddig kiszivárgott információkat nézzük, amelyek java része a tükörreflexes rendszerekben egyszerűen vagy kivitelezhetetlen, vagy értelmetlen, mert ott is csak LiveView módban működhetne).
Az APS-C (DX) szenzoros Nikon tükörreflexesek egy jó ideje már nem kaptak komolyabb frissítést, sőt, a legutolsó modell, a belépőszintű D3500 is már 2,5 éve jött ki.
Bár nyilván a remény hal meg utoljára, a ma nyilvánosságra került új adatok alapján könnyen kijelenthetjük: nem lesz több Nikon APS-C szenzoros DSLR.

Legalábbis erre enged következtetni az, hogy az utoló 18-55m-es kitobjektív is a kifutottak közé került, jelesül a Nikkor AF-P DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR, ami a belépőszintű D3500 és D5600 gépek előre csomagolt objektíve volt (persze külön is meg lehetett vásárolni a vázat és az objektívet is). E két modell felett már csak a D7500 váz van, amit vagy magában, vagy a 16-80mm f/2,8-4-es, vagy valamely nagy zoomátfigású 18-140mm-es utazózoommal értékesítenek.
Az, hogy az alap kitobjektív gyártása befejeződött, előrevetíti, hogy ilyen objektívvel már hamarosan nem lesz megvásárolható gép (persze nem tudhatjuk, hogy milyen raktárkészlettel rendelkezik a Nikon), ami azt is sejteti, hogy az alsóbb kategóriákba már nem érkezik új modell. A D7500 esetleg még kaphat egy frissítést, hiszen azt a 16-80mm-es objektívvel még el lehet adni, de az szinte biztos, hogy egy frissített, a piacon újnak számító 150-200e Ft-os vázat nem kezdenek el értékesíteni kizárólag egy 200-300 ezer Ft-os objektívvel, ugyanis nem fog elkelni.

Fájó ezt újra leírni, de egyre több jel utal arra, hogy valóban nem érkezik több APS-C szenzoros DSLR, de az sem zárható már ki, hogy a felső kategóriákba se érkezik már komolyabb frissítés (esetleg valami ráncfelvarrás a D850-hez, vagy D780-hoz).

A kifutott objektívek listájára a mai napon az alábbi modellek kerültek:

  • Nikkor AF-P DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR
  • Nikkor AF-S 28-300mm f/3,5-5,6G ED VR
  • Zoom Nikkor AI AF 24-120mm f/3,5-5,6D(IF)

A már kifutott objektívekről korábban ITT írtunk.