Elérhető(bb) árú CFexpress kártyát kínál a ProGrade

0

A ProGrade új memóriakártya sorozatot jelentett be a CFexpress szegmensben. A ProGrade Cobalt egyelőre CFexpress Type A méretben készül (ez a kisebbik, SD kártyáéhoz hasonló méretű változat), az egyedüli elérhető kapacitás 160 GB-os.

A kártya ugyanazokkal a specifikációkkal rendelkezik (legalábbis az írási- és olvasási sebesség tekintetében), mint a Sony hasonló memóriakártyája, így írási sebességének maximuma 700 MB/s, míg olvasni akár 800 MB/s sebességgel is lehet. A folyamatos írási sebesség minimumának 400 MB/s-ot adott meg a gyártó (VPG400 besorolású), amely elegendő 8k felbontású, ProRes videók mentésére is.

Míg a Sony Tough szériájú 160 GB-os CFexpress Type A kártyájának ára 400 amerikai dollár, a ProGrade Cobalt 160 GB-os CFexpress Type A kártya 330 amerikai dollárba kerül, illetve dupla csomagolásban két darabot 590 dollárért vásárolhatunk (295 dollár/db), azaz olcsóbban kapjuk meg, mint a Sony saját memóriakártyáját.

A Type A tokozású CFexpress memóriakártyákat egyelőre csak egyes Sony fényképezőgépek használják, a Canon és a Nikon a nagyobb méretű, dupla PCI Express csatornájával nagyobb átviteli sebességet kínáló Type B változatot alkalmazza. A CFexpress kártyákról bővebben korábbi cikkünkben írtunk.