Mitakon Turbo objektív adapterek Nikon Z DX-re a ZY Optics-tól

0

A Zhong Yi Optics új Mitakon Turbo Lens II adaptereket dob piacra, amelyek APS-C szenzoros Nikon Z fényképezőgépekkel (jelenleg ilyen a Nikon Z 50 és a Z fc) használhatók és M42, Canon EF, valamint Nikon F bajonettes full-frame objektívek használatát teszi lehetővé úgy, hogy az általuk vetített képet a kisfilmesnél kisebb szenzorra kicsinyítik. A módszer segítségével lehetővé válik a kisebb szenzor okozta „képkivágás” eliminálása, egyben a képkivágás miatt azonos látószöghöz szükséges nagyobb tárgytávolság is kiküszöbölhető, így a mélységélességünk is olyan lesz, mint ha az objektívet full-frame szenzoros gépen használnánk.

Természetesen a szükséges gyűjtőlencsék közbeiktatása miatt ez csak akkor működhet, ha az alkalmazandó objektív bázistávolsága (bajonett-filmsík távolság) nagyobb, mint az adapterezett fényképezőgépé. MILC-ek esetében azonban ez mindig összejön, ha kisfilmes tükörreflexes géphez tervezett objektívet használunk.

A négy lencsetagbók álló adapter 0,726×-os nagyítást (avagy 1,37×-es kicsinyítést) hajt végre, ennek eredményeként a képkivágás faktor kb. 1,1×-esre csökken (nagyobb lesz a használható látószögünk), az effektív fényerő közel 1 Fé-et javul, az elérhető mélységélesség pedig ennek arányában csökken.
Az adapter nem támogatja az autofókuszt, illetve semmiféle elektronikus csatlakozással sem rendelkezik, azaz a rá csatlakoztatott objektívek egyrészt csak kézi élességállítással lesznek használhatók, másrészt az elektronikus blendevezérlésű objektívekkel csak nyitott blendén fotózhatunk (a Nikon F bajonettes adapter rendelkezik rekeszgyűrűvel, amellyel a Nikkor G objektívek rekeszét tudjuk változtatni).

A Zhong Yi Mitakon Lens Turbo II már kapható a gyártó webshopjában, ára 150 amerikai dollár.