Beépített telekonverterrel jön a Nikkor Z 400mm f/2,8 TC VR S fix tele

0

A Nikon hivatalosan bejelentette az objektív ütemtervén eddig tervezett 400mm-es fixként feltüntetett, illetve a Nikon Z 9 váz megjelenésekor a fejlesztését már megszellőztett új, extra nagy fényerejű teleobjektívét, a full-frame szenzoros tükör nélküli fényképezőgépekhez készült Nikkor Z 400mm f/2,8 TC VR S modellt.

Az új objektív az F bajonettes testvéréhez képest (Nikkor AF-S 400mm f/2,8E FL ED VR) több ponton is előrelépést mutat. Egyrészt a a Nikkor Z 400mm f/2,8 TC VR S beépített 1,4×-ező telekonvertert tartalmaz, amelynek használatával egyetlen mozdulattal válthatunk át 560mm f/4-nek megfelelő optikai tulajdonságokra. Másrészt az új Nikkor Z modell a legfejlettebb fókuszmeghajtást kapta, amelyet Silky Swift lengőtekercsmotoros rendszernek neveztek el. A Silky Swift VCM olyan erős mágneses térrel dolgozik, hogy pacemakerrel rendelkezők számára nem is ajánlják az objektív használatát. Az új fókuszmeghajtás viszont pont az erős mágneses tér által elérhető nagy nyomaték miatt a korábbiaknál is gyorsabb és pontosabb, emellett teljesen hangtalan is.

Mindezeken felül sikerült az objektív tömegét is csökkenteni, így 20%-kal könnyebb, mint a már említett F bajonettes, DSLR-ekhez szánt változat, de hatékonyabbá tették az optikai stabilizátort is, amely így a Nikon Z 9 váz szenzorstabilizálásával karöltve már 6 Fé előnyt nyújt a reciprokszabályhoz képest.

A lencsetagokon friss fejlesztésű (Meso Amorphous) bevonatot alkalmaztak, amely még több erős fényforrás esetén is hatékonyan gátolja meg a becsillanások kialakulását.

Az objektív 25 lencsetagból épül fel, ezek között két extra-alacsony szórású (ED – Extra-low Dispersion) és egy szuper-extra-alacsony szórású (Super ED), két fluorit és egy rövid hullámhosszon speciális fénytöréssel rendelkező (SR – Short wavelength Refractive) lencsetag gondoskodik a kromatikus aberrációk csökkentéséről (a DSLR-ekhez készült korábbi változat 16 lencsetagból áll, két fluorit és két ED taggal).

Mivel igen méretes a frontlencse, így szűrőt hátulra, a kialakított szűrőtartóba helyezhetünk.
A tubusra több kapcsoló is került, így a már említett telekonverter bekapcsolását, a stabilizátor módját és a fókusztartományt változtató kapcsoló is, utóbbi a 2,5 méteres közelpont helyett 6 métertől végtelenig terjedő tartomány használatát teszi lehetővé.

A Nikon új, Nikkor Z 400mm f/2,8 TC VR S teleobjektíve februártól lesz kapható, ára 14.000 amerikai dollár lesz (a 2014-ben megjelent Nikkor AF-S 400mm f/2,8E FL ED VR ára a bejelentésekor 12.000 dollár volt), hazai ára 5,5 millió Ft lesz.

A részletes műszaki adatok az objektív adatlapján tekinthetők meg.

Az objektívvel készült, gyártó által megosztott mintafotók a képekre kattintva nagy (45 Mpixeles) felbontásban is megtekinthetők:

Sajtóközlemény:


SZÁRNYALJON AZ ÚJ NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S OBJEKTÍVVEL

2022. január 19.:A Nikon örömmel mutatja be az új, teljes képméretű fix szupertelefotó objektívét beépített telekonverterrel – a NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S objektívet. Gyors, f/2,8-as rekesze és lenyűgöző AF-teljesítménye rendkívüli objektívvé teszi sport-, vad- és természetfotózáshoz. Ugyanazt a lenyűgöző képminőséget kapja, 400 mm-nél és 560 mm-nél egyaránt az 1,4 telekonvertert aktiválva.

A NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S az első Z objektív, amely a Nikon új optikai ABS-jeladóval rendelkező Silky Swift lengőtekercsmotoros (VCM) élességállítási rendszerét tartalmazza: ez gyorsabb és halkabb automatikus élességállítást tesz lehetővé tökéletes témaérzékeléssel és -követéssel. Ráadásul ez az első Z objektív, amely rendelkezik a Nikon új Meso Amorphous bevonatával is, amely a NIKKOR történetének legjobb tükröződésgátlását biztosítja. Az új bevonat nanorészecskéknél is kisebb részecskéket tartalmaz, így jelentős mértékben csökkenthető a szellemkép és a becsillanás: tökéletesen tiszta képet eredményez olyan képeken is, amelyeken több közvetlen fényforrás van.

A NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S rendkívül könnyű szerkezete révén ez a szupertelefotó objektív könnyen kezelhető, és biztosítja a fényképezéshez szükséges összes előnyt a terepen. A strapabíró, tökéletesen kiegyensúlyozott objektív minden mozgó alkatrésze teljesen védve van, a hátrafelé elhelyezkedő súlypont pedig stabilabb működést biztosít. A vezérlők minden helyzetben testre szabhatók a tökéletes beállításhoz, például funkciók hozzárendelésével az objektív FN gyűrűjéhez.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe termékmenedzsere a következőket mondta: „Ez az első S sorozatú fix szupertelefotó objektív, amely csatlakozik a NIKKOR Z családhoz, és új lehetőségeket nyit meg a profi sport-, vad-, és természetfotósok számára. Új, innovatív technológiája új szintre emeli az élességállítást, a kép tisztaságát és a rugalmasságot. Bármibe is kerül a felvétel elkészítése, ez az objektív lépést tart Önnel.”

Főbb jellemzők: NIKKOR Z 400mm f/2.8 TC VR S
Beépített 1,4x telekonverter: az objektív jobb oldalán lévő kapcsolóval egy mozdulattal bekapcsolható a telekonverter, és 560 mm-re bővíthető az objektív tartománya.
Megingathatatlan AF: az optikai ABS-jeladóval rendelkező Silky Swift VCM élességállító rendszer fenomenálisan gyors automatikus élességállítást biztosít, hatékony témaérzékeléssel és -követéssel.
Erőteljes képminőség: f/2,8-as maximális rekesz és gyönyörűen lekerekített háttérelmosás.
Objektíven belüli rázkódáscsökkentés: 5,5 lépésköznek megfelelő előnyt nyújt akkor is, ha a telekonverter be van kapcsolva, valamint a Szinkronizált VR funkció is elérhető, ha az objektívet a Z 9 fényképezőgéppel használja.
Meso Amorphous bevonat: osztályelső tükröződésgátló bevonat. Az átlós és függőleges irányból érkező véletlen fény megszüntetésével hatékonyan csökkenti a szellemképeket és tükröződéseket.
Lenyűgöző részletek: Nikon ED, Super ED és SR üvegelemek ellensúlyozzák a színeltéréseket.
Strapabíró: az összes mozgó alkatrész körüli szigetelés távol tartja a port és a nedvességet, a Nikon fluor bevonata pedig védi az elülső elemet.¹
Kiegyensúlyozott: az objektív súlypontja hátrafelé helyezkedik el a stabilabb működés érdekében.
Testreszabható: funkciókat rendelhet az FN gyűrűhöz, valamint az Fn gombokhoz, az élességállító gyűrűhöz és a néma vezérlőgyűrűhöz. A memóriabeállítás gombbal mentheti a fókusztávolságokat.
Stabil és biztonságos: a levehető állványláb optimális egyensúlyt biztosít, ha az objektív állványra van rögzítve. A Kensington® biztonsági foglalat biztosítja az objektív biztonságát.
Beépített szűrőnyílás: megkönnyíti a szűrők beillesztését, így még jobban kézben tarthatja a trükkös megvilágítási helyzeteket.
Kompatibilitás: támogatja a Z TELEKONVERTER TC-1.4 x és a Z TELEKONVERTER TC-2.0x verziók használatát.

¹ Az objektív por- és cseppállósága nem garantált bármilyen helyzetben és bármilyen körülmények között.

FIGYELMEZTETÉS:
Ajánlott az óvatosság. Ne használja ezt az objektívet, ha pacemakere vagy más szívgyógyászati eszköze van. Az objektívben lévő mágneses mező az eszközök meghibásodását okozhatja. A Nikon nem vállal felelősséget az ilyen meghibásodásért, illetve a meghibásodás közvetlen vagy közvetett következményeiért.

A fényképezőgépek firmware-ét használat előtt frissíteni kell a legújabb verzióra.