Fejér Gábor nyerte idén a Fotóriporteri Életműdíjat

0

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ 2018-ban alapította meg – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – a Fotóriporteri Életműdíjat.
Idén a díjra jelöltek közül Fejér Gábort választották ki nyertesnek.

A Fotóriporteri Életműdíjat 2018-ban Urbán Tamás, 2019-ben Szebeni András, 2020-ban Rédei Ferenc, 2021-ben Benkő Imre kapta.

A közlemény alatti galériában egy válogatás tekinthető meg Fejér Gábor fotográfus képeiből!

Sajtóközlemény:

Fejér Gábor sok évtizede folyamatosan jelen van a magyar sajtóban, az egyik lapnál fotóriporter, a másiknál képszerkesztő, a harmadiknál pedig egyszerre mindkettő. Munkássága a klasszikus fotóriporteri tevékenységbe tartozik. Nagy feladatokon edződött, érett és magabiztos fotográfus.

Tehetségét mindenütt elismerték, munkáját megbecsülték. Ugyanakkor a nevéről nem csak a napi eseményekről tudósító fotóriporter jut eszünkbe, hanem a nagy terjedelmű, időigényes elmélyülést, szorgalmat és kitartást követelő munkák sikeres fotográfusa. A régi szellemben fotózik: mindig pontosan és szépen.

Az általa fotózott témákról – legyen az ember vagy a köznapi élet pillanata vagy egy híd – árnyalt és valóságos képet ad. A fényképei szikárak, a stílusa érzelgősségektől mentes, de a képei nem szenvtelenek. Nem ragad le a tetszetős felszínen, hanem igyekszik a dolgok mögé nézni. Sőt, résztvevőként van jelen, a pillanattal együtt élve, az élmény hatására készíti a képeit. Úgy is fogalmazhatunk, hogy rokonokra lel a fényképének alanyaiban, legyen az szövőnő, bártáncosnő, Ferencsik János, Fischer Annie vagy éppen egy budapesti híd. Mintha a testvéreit fotózná, végtelen odafigyeléssel és szeretettel.

A kuratórium tagjai, a Capa Központ, valamint a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztálya tisztelettel gratulál Fejér Gábornak!

Fejér Gábor (sz. 1954) a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola fotó szakán érettségizett, majd a Magyar Távirati Irodához került fotóriporter gyakornoknak. Ezt követően elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége újságíró iskolája fotóriporteri szakát. Az MTI fotóriporter gyakornokaként vonult be sorkatonai szolgálatra a Határőrség lapjához. A Határőr polgári alkalmazottjaként, az MLEE általános tagozata diplomájának megszerezése után 1980-ban végezett a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakán. 1976 és 1982 között alapítóként tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. 1978 és 1989 között a Népszavánál fotóriporterként, majd rovatvezetőként dolgozott. 1978 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 1980 óta a MÚOSZ Fotóriporteri Szakosztályának. Alapító tagja és 1996/97-ben elnökségi tagja volt a Magyar Fotóriporterek Kamarájának. A MÚOSZ választmányában képviselte a Fotóriporteri Szakosztályt, melynek 2004–2005-ben elnöke volt. 1989 és 90 között a Világ című politikai hetilapnál, majd a Fitness, az Erato és a Videó magazinoknál képszerkesztőként tevékenykedett. 1992–93-ban a Köztársaság című színes heti politikai magazinnál képszerkesztő, rovatvezető és fotóriporter volt. A lap megszűnése után szabadúszóként dolgozott. 1994 és 2013 között a Népszabadság, 2014-től a Ridikül magazin képszerkesztője.

Az múlt évtizedekben számos egyéni kiállítása volt (Ferencvárosi Pincetárlat, 1976; Budapesti hidak – MVM Galéria, 2002, London, Covent Garden 2004, Budapest, Lánchíd 2004, Balassi Intézet, 2009, Tallinn, Magyar Intézet, 2009; Portfólió 50 – Budapest, Magyar Fotográfusok Háza, 2004; Zeneművészportrék – Magyar Tudományos Akadémia, 2010; Zene – Más – Kép – Kolta Galéria, 2018), több díjat nyert (VIT – pályázat fődíj 1973; Az év képe sajtófotó pályázat, 1986, portré kategória I. díj; KISZ díj, 1988; Magyar sajtófotó pályázat, 1999, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíja, a Magyar Fotóriporterek Társasága Munkácsi Márton-különdíja a legjobb kollekcióért, művészet és tudomány kategória III. díj; Magyar sajtófotó pályázat 2001, természet és környezet kategória I. díj, társadalomábrázolás kategória III. díj; Balogh Rudolf-díj, 2002; Magyar sajtófotó pályázat, 2002, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíja, a Magyar Fotóriporterek Társasága Munkácsi Márton-különdíja a legjobb kollekcióért, társadalomábrázolás kategória II. díj, művészet és tudomány kategória III. díj; Magyar sajtófotó pályázat 2003 – művészet és tudomány kategória I.díj társadalomábrázolás kategória II. díj, Sajtópáholy tagja, 2003), és könyvei is jelentek meg (Ferencsik János, az ember és művész portréja, Műszaki Könyvkiadó, 1984; Fejér Gábor – Fényképtár 16. kötet, Intera Kiadó, 2001; Budapest – hídfőváros, Népszabadság Rt., 2005; Fekete – Fejér Budapest, Városháza Kiadó, 2005; Sky Court – Fejér Gábor fotóalbuma, Budapest Airport, 2011).

Fotók és szöveg: Capa Központ
Címlapkép fotó: Fejér Gábor