Hivatalos: megjelent a Sigma 16-28mm f/2,8 DG DN | Contemporary

0

A Sigma egymás után ontja magából az izgalmasabbnál izgalmasabb objektíveket a tükör nélküli full-frame szenzoros fényképezőgépekhez (legalábbis a Leica L és Sony E bajonettre), legutóbb – februárban – a 20mm f/2 DG DN | C ultranagy látószögű fix jelent meg, amely az „I” szériát erősítette.

Ma kicsit más kategóriát bővített a Sigma, így már nem érheti szó a ház elejét, hogy csak a fix gyújtótávolságú modellekkel foglalkozik a japán gyártó.

Az új Sigma 16-28mm f/2,8 DG DN | Contemporary objektív az ultranagy látószögű zoomok sorát bővíti, amelyben eddig full-frame MILC-re csak a 14-24mm f/2,8 DG DN | Art volt elérhető, elég borsos áron, ráadásul ez a modell igencsak méretes és nehéz is (13 cm hosszú, 795 gramm).

Az új 16-28mm-es ugyan nem kínál akkora látószöget, mint a 14-24mm-es (114 fok helyett „csak” 107 fokot), cserébe viszont jóval kisebb és könnyebb annál, hiszen mindössze 10 cm hosszú és csupán 450 grammot nyom (a szintén L bajonettes Panasonic S Pro 16-35mm f/4 az egy fényértékkel gyengébb fényereje ellenére 500 grammos).

A Sigma 16-28mm f/2,8 DG DN | Contemporary objektívvel a gyártó tehát elsősorban azokat célozta meg, akik egy könnyű, mégis remek fényerejű ultranagy látószögű zoomot keresnek, a teljes zoomtartományban remek f/2,8 fényerővel.
A szokásosnál kisebb méret és visszafogottabb tömeg azonban nem jelenti azt, hogy komoly kompromisszumot kellene kössünk a képminőségben – legalábbis ezt ígéri a gyártó (a geometriai torzítást nagy valószínűséggel szoftveres úton korrigálják majd gépen belül, vagy RAW konverzió során).
Közleményük szerint az objektív fejlesztésénél jelentős hangsúlyt kapott a mezőelhajlás korrekciója, amely szükséges (de nem elégséges) feltétele a képsarkok asztigmatizmus mentes leképezésének. Ezt négy aszférikus lencsetaggal oldották meg. A fényerős nagylátószögű objektíveknél sűrűn fordulhat elő a fényes területek kontúrja mentén zavaró lilás-kékes színű kromatikus aberráció, amely ellen nem kevesebb mint öt „F”-típusú alacsony szórású (FLD) lencsével védekeznek.

A 16 lencsetagból álló objektív belső zoomos kialakítású, azaz a 16mm-es és 28mm-es végállások között a zoomot használva a tubus hossza nem változik, így a tömegközéppontja is közelítőleg ugyanott marad, amely a gimbalon való használat során nyújt jelentős előnyt (de a por bejutását is jól gátolja). Emellett pedig belső fókuszú is az objektív, tehát fókuszálás során sem változik meg a hossz, de a frontlencse sem fordul el.
Az autofókusz meghajtást léptetőmotor adja, amely kellően gyors és csendes ahhoz, hogy akár videófelvételek készítésénél is használhassuk.

Nagy fényereje ellenére a frontlencse elé mindössze 72mm átmérőjű szűrőt is feltekerhetünk (14-24mm f/2,8 DG DN | Art csak hátsó szűrőtartóval rendelkezik), így nem csak ND, de akár polarizációs szűrőt is használhatunk.

Az objektív strapabíró alumínium vázat kapott, amelyhez hőstabil kompozit (TSC – Thermal Stable Composite) polikarbonát burkolat kapcsolódik. A TSC polikarbonát előnye, hogy hőtágulási együtthatója megegyezik az alumíniuméval, így a hideg vagy meleg környezetben való alkalmazás között nincs használatbeli különbség – minden időjárási körülményben akadásmentesen forgatható a zoom, s a tubus sem recseg-ropog.
A bajonett csatlakozónál lévő gumiperem megakadályozza nedves időben, vagy esőben a víz gépvázba jutását, az erős napfényben történő gondtalan fotózást pedig a mellékelt szirom formájú napellenző segíti.

A Leica L bajonettes változat kompatibilis a lineáris és nemlineáris fókuszgyűrű vezérléssel, azaz lehetőségünk van választani aközött, hogy kézi élességállításkor a fókuszgyűrű elforgatásának mértéke szoros kapcsolatban legyen a fókusszal (lineáris mód), vagy az elforgatás sebességétől függően lassabban, vagy gyorsabban is lehessen átfókuszálni (nemlineáris mód). Szintén az L bajonettes modellek esetében érhető el az USB dokkoló használata, amely a firmware frissítésén túl egyedi testreszabhatóságot is kínál.

A Sigma 16-28mm f/2,8 DG DN | Contemporary ultranagy látószögű zoomobjektíve 900 euróért (900 amerikai dollárért, itthon pedig 350.000 Ft-ért) lesz megvásárolható Leica L és Sony E bajonettel, a forgalmazás kezdete várhatóan június közepe.