Sigma 14-24mm f/2,8 DG DN | Art – teszt

0

Felépítés

A Sigmától tavaly már járt nálunk a 14-24mm f/2,8 DG HSM Art, amelyet tükörreflexes fényképezőgépekhez fejlesztett a gyártó. A tükör nélküli fényképezőgépek térhódítását azonban a Sigma is látja, így nem meglepő, hogy ők is szeretnének szelni a MILC tortából, s ez nem merül ki csupán az L bajonett szövetségben, a többi rendszert is szeretnék támogatni. Ez alatt pedig nem csupán az APS-C és mikro NégyHarmados rendszereket, de a profi, full-frame világot is értik.
A DG DN sorozat tehát a teljes Leica képkocka méretű szenzorral szerelt, tükör nélküli fényképezőgépekhez készült objektíveket tartalmazza, ami az L bajonetten felül egyelőre a Sony E bajonett támogatását jelenti (később talán a Canon RF és Nikon Z bajonett is bekerülhet a választható rendszerek közé).

Ezen szériába elsőként a 14-24mm f/2,8 DG DN | Art, a 35mm f/1,2 DG DN | Art és a 45mm f/2,8 DG DN | Contemporary modellek kerültek. A két fix gyújtótávolságú objektívet korábban már leteszteltük, most azon a zoomon a sor, amit elsőként DSLR-hez fejlesztettek, de most már MILC-hez is elérhető.
Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy a 14-24mm f/2,8 DG DN | Art optikai felépítése nem egyezik meg teljes mértékben a tükrösökhöz fejlesztett 14-24mm f/2,8 DG HSM | Art-tal, hiszen cikkünk tárgyában egyel több lencsetag található, de az alacsony szórású tagokat is kissé átrendezték. Az optikai rendszer fő tulajdonságai persze változatlanok, de tekintettel az eltérő felépítésre, ezt az objektívet is külön kipróbáljuk.

A 14-24mm-es objektív látószög tartománya 114,2-84,1°, amely az ultranagy látószögtől a napjainkban standard nagylátószögnek tekinthető ~85 fokig terjed.

Az 50 Mpixelnél is nagyobb felbontás kiszolgálására tervezett objektívben öt speciális alacsony szórású (SLD – ebből egy aszférikus) és egy F-típusú alacsony szórású (FLD) tag található (a DSLR verziónál 3 SLD és 3 FLD lencsetag van). Nem mellékes azonban ezek helye, a DG DN modellnél több alacsony szórású tag került előre. A kromatikus aberráció kordában tartása mellett a képsarkok helyes leképezését segítő aszférikus tagok is megtalálhatók az objektívben, ezek száma ezúttal is három (az egyik alacsony szórásúval együtt). Ez az objektív is a teljes zoomtartományban fix fényerőt kínál, amelyet most is úgy érnek el, hogy teljes nagylátószögű állásban a rekesz kissé beszűkül.

Az élességállítást léptetőmotor végzi, amely hatékonyabb megoldás a tükör nélküli gépekhez, mint az ultrahangos. Ettől függetlenül az élességállítás ugyanúgy csendes, mint a HSM meghajtás esetén.

Az objektív belső élességállítású, így a frontlencse nem fordul el és nem is mozog előre-hátra élességállítás során. A zoom használatakor azonban az első lencsetag kis mértékben hátra mozdul, bár az integrált napellenző miatt ez az objektív hosszát nem befolyásolja.

A frontlencse itt is igen nagy méretű, mintegy 76 mm átmérőjű, előtte a szirom formájú napellenző található, amelyre a mellékelt védőkupak húzható rá.
Az objektívhez ezen kívül egy gyöngyvászon tokot is kapunk, amelyet övre ugyan nem fűzhetünk fel, de vállpántot kapunk hozzá.

A frontlencse elé szűrőt nem tekerhetünk fel, viszont van hátsó szűrőtartónk, ami bár polarizációs szűrőhöz nem igazán jó, de ND szűrőnél előnyösebb lehet a hátsó pozíció, mint egy külső, elülső szűrőtartó, hiszen utóbbi esetben könnyebben fordulhat elő nemkívánatos reflexió (pláne, hogy a napellenző mindenképpen eltávolítja a szűrőt a frontlencsétől).

A specifikáció a Sigma 14-24mm f/2,8 DG DN Art adatlapján tekinthető meg.

Használati tapasztalatok

Külső tekintetében nem meglepő módon igencsak hasonlít ez az objektív a 14-24mm f/2,8 DG HSM | Art-ra, de mégsem egyezik meg vele teljes mértékben.
Az igényes kialakítás mellé itt is komoly tömeg társul, igaz, a 14-24mm f/2,8 DG HSM | Art 1,1 kg-os tömegéhez képest a 14-24mm f/2,8 DG DN | Art 800 grammja szép fogyókúrának tekinthető (első és hátsó kupakokkal együtt 840 grammot nyom az objektív).

A precíz bajonett csatlakozó körül az időjárásálló szigetelésre utaló gumi szigetelést találunk. Szigetelés egyébként nem csak ide került, de a zoom és fókuszgyűrűk köré, valamint a frontlencse mögé is.

A zoomgyűrű a vázhoz közelebb esik, így kényelmesen használható. Szélessége kb. 1 cm, bordázottsága sűrű. A teljes zoomtartomány bejárásához 70 fokkal kell elforgatnunk, ami könnyed zoomállítást eredményez. Persze nem csak a kis szög, de az akadásmentes, teljes zoomtartományban azonos nyomatékkal forgatható gyűrű is a jól megtervezett felépítésre utal.

A fókuszgyűrű hasonlóan sűrű bordázatot kapott, mint a zoomgyűrű, viszont dupla szélességű és az objektív elejéhez került közelebb.
A léptetőmotoros megoldás miatt a fókuszgyűrű nincs közvetlen kapcsolatban a lencsetagokkal, az a fókuszmotort vezérli. Az elektronikus vezérlés miatt igen precízen állítható kézzel az élesség, ha lassan forgatjuk a fókuszgyűrűt, akkor közel két teljes fordulat kell a közelponttól a végtelenig eljutni, viszont gyorsan is átérhetünk egyik végpontból a másikba, ha gyorsan forgatjuk a gyűrűt. Utóbbi esetben kb. 90 fok elforgatással el is jutunk végtelenről a közelpontba.

A közeli témákat leszámítva az objektív kvázi parfokális működésű, azaz a 24 mm-es állásban fókuszált helyzet rögzítését követően 14 mm-re állva is megmarad az élesség. Jó lehetőség ez akár esküvőkön is pl. tánc fotózásánál, hiszen elegendő egyszer beállítani a fókuszt, utána kézi fókusz módban rögzítve az élességet ugyanarról a pontról különböző zoomállásokban is készíthetünk fotókat anélkül, hogy újra kellene fókuszálnunk.

Távolságskálát ez a modell nem kínál, hozzávetőleges skálát a váz kijelzőjén láthatunk (Sony).

Kapcsolóból egy található az objektíven, ez pedig az automatikus vagy manuális fókuszt állító AF/MF kapcsoló. Ezen kívül van egy AFL nyomógombunk, amelynek funkciója a vázról programozható.

A Sigma DN szériás objektívjei egyelőre nem kompatibilisek a Sigma USB dokkolójával, így a firmware frissítése a vázon keresztül, USB kábellel lehetséges számítógép segítségével.

Noha az elektronikus fókuszvezérlés miatt a kézi fókusz videózásnál kicsit szokatlan lehet, mégis érdekes lehet megnézni, hogy videofelvétel során hogyan változik a látószög a tárgytávolság módosításával (közelről távolra fókuszálás, vagy vice versa). Tapasztalataink szerint közelponton az objektív kicsit nagyobb látószöget ad, mint végtelen tárgytávolságnál, s ez igaz a teljes zoomtartományra.
A fotókon kívül most tesztvideóban is bemutatjuk a fókuszlégzés megjelenését (lásd a doboz alatt!).

Látószög változás a tárgytávolság függvényében