AstrHori 18mm f/8 Probe 2x Macro

0

A Venus Optics még 2016-ban mutatta be a full-frame szenzoros fényképezőgépekhez tervezett extrém hosszú, 2:1 leképezési arányt kínáló 24mm f/14 2x Macro Probe objektívét, amelynek 2022-ben kiadták a második, periszkóp típusú, módosított változatát (amellyel az optikai tengelyre merőlegesen lehet fotózni egy beépített tükör miatt).

A kínai AstrHori egy új, az előzőhöz hasonló objektívet dobott piacra AstrHori 18mm f/8 Probe 2x Macro néven.
(A gyártó Pergear webolalán az elnevezés kissé megtévesztő, ugyanis ott AstrHori 18mm f/8 Periscope Probe 2x Macro néven fut, viszont jelen esetben nincs szó beépített tükörről, a fotókat az optikai tengely irányában tudjuk készíteni. Elképzelhető, hogy a weblap téved csupán, hiszen a közzétett Youtube videóban sem szerepel a Periscope jelző).

Az új objektív legnagyobb eltérése a Venus Optics 2016-ban bemutatott, majd 2018-ban pacra került Laowa Macro Probe objektívével szemben, hogy nem full-frame szenzoros, csupán APS-C szenzoros gépekhez készült. A kisebb vetített képkör miatt csökkenthették a gyújtótávolságot, amelynek köszönhetően nőtt a fényerő.
Az akár 2x-es nagyításra alkalmas objektívvel különleges perspektívájú közelképeket készíthetünk, közel 70 fokos látószöggel. Igaz, ehhez mindössze 5 mm-es munkatávolság tartozik, azaz a téma és frontlencse mindössze fél cm-re lehet ilyenkor egymástól.
A gyenge fényben történő fotózást beépített LED fényforrások segítik.

A fókusz- és rekeszgyűrűvel is ellátott AstrHori 18mm f/8 Probe 2x Macro csak kézi élességállítással használható. Elérhető tükörreflexes és tükör nélküli gépekhez egyaránt, így Canon EF, Canon RF, Fujifilm X, mFT, Nikon Z és Sony E bajonettel is megvásárolható, ára 685 euró (719 amerikai dollár).

AstrHori 18mm f/8 Probe 2x Macro
Gyújtótávolság 18 mm
Lefedett képterület APS-C
Látószög 70°
Felépítés 23 lencsetag 17 csoportban
Fókusz rendszer manuális
Legszűkebb blende F28
Rekesz 7 lamellából
Közelpont 47,4 cm
Munkatávolság 5 mm
Legnagyobb nagyítás 2:1
Szűrőmenet
Méretek
(átmérő × hossz)
60 mm × 457 mm
Tömeg 704 gramm