Ajándék objektív és más év végi akciók a Panasonicnál

  0

  Szeretsz portrézni, vagy csak szimplán szereted a kis mélységélességet? Szeretnél Te is ilyen képeket készíteni? Akkor most jól figyelj, mert van egy vissza nem térő remek ajánlata a Panasonicnak!

  A teljes felbontású képek ITT érhetők el!

  Most igazán megéri Panasonic mikro NégyHarmados MILC-et venni, hiszen egyes modellekhez ajándékba adják a Lumix 25mm f/1,7 Asph objektívet!
  De ha inkább a full-frame szenzoros rendszer dobogtatja meg a szívedet, akkor is van egy igen jó ajánlata a Panasonicnak – erről cikkünk második felében írunk!

  A mikro NégyHarmados rendszerben a fenti objektív nagyjából olyan látószöget kínál, mint egy kisfilmes 50 mm-es. Emlékszem, a tükörreflexes rendszeremhez kapott kitobjektív után egy 50-es fix volt az az objektív, amit először beszereztem. Nem csak a kedvező ára, de a nagy fényereje miatt is. Imádtam, szinte sose vettem le a gépről, amíg egy másik újdonság ki nem sajátította a vázat.
  Nem kérdés, hogy a mFT rendszernél is igen kedvelt darab ez a kis 25 mm-es, amely a saját látásunkhoz leginkább közel álló perspektívában enged fotózni, azaz se nem nyújtja el a teret, mint egy nagylátószögű objektív, se nem nyomja össze, mint egy tele.

  Az igazán könnyű és – a nagy törési mutatójú frontlencsének köszönhetően – aprócska méretű objektívvel portrékat, tájképeket, tárgy fotókat, illetve 25 cm-es közelpontjának köszönhetően még közeli képeket is fotózhatunk, akár egy őszi levélkéről, akár egy karácsonyfa díszéről, vagy részletéről.
  A próbáink során igen kellemes meglepetés volt a fürge fókuszálás, amely még mozgó témákra is pillanatok alatt élességet állított (mi Panasonic G90 géppel használtuk).

  Remek darab ez az objektív azok számára, akik szeretnének kis mélységélességgel, a témát jól kiemelve, azt a háttérről leválasztva fotózni. Különösen kényelmesen használható portrézásnál a gép arc és szemfelismerő fókusza, amely nem csak teljes alakos, de kétharmados, vagy még közelebbi fotók készítését is megkönnyíti.

  Nyilván senki sem szereti a nagy és nehéz felszerelést, e téren a mikro NégyHarmados gépek különösen jók, hiszen a nálunk járt Panasonic G90 és a 25mm f/1,7 összesen 700 grammot nyomott, nyakpánttal és memóriakártyával együtt.

  A Panasonic Lumix 25mm f/1,7 Asph objektívet az összes Panasonic Lumix G80, G90 és GX9 kithez, valamint a G90 és GX9 vázakhoz ajándékba adják 2020. január 12-ig történő vásárlásoknál. Érdemes azonban nem halogatni a kiszemelt gép vagy kit beszerzését, mert az ajándék objektív csak a készlet erejéig elérhető és ilyen remek lehetőségnél könnyen előfordul, hogy sokan rárepülnek!

  De melyik kitet válasszuk?
  A Lumix G Vario 12-60mm f/3,5-5,6 Asph Power O.I.S. kellemesen könnyű objektív, a fotóstáskában csupán 240 grammot nyom (azaz napellenzővel és első+hátsó kupakokkal). Látószögben egy kisfilmes 24-120mm-es látószögét kínálja, azaz a legtöbb témánál és helyzetben jól használható, miközben stabilizátora hatékonyan csökkenti a gyenge fényben történő fotózáskor a berázás esélyeit. Mostoha körülmények között is nyugodtan használhatjuk, hiszen időjárásálló (por- és cseppálló) szigetelésekkel is rendelkezik, így remek párosítás a G90 és G80 vázakkal!
  A Lumix G Vario 14-140mm f/3,5-5,6 Asph Power O.I.S. jóval nagyobb átfogást kínál, de meglepő módon nem sokkal nehezebb az előzőnél, hiszen teljes menetfelszerelésben (napellenzővel és első+hátsó kupakokkal együtt) 300 gramm a tömege. Bár nagylátószögből nem kínál olyan nagyot, mint a 12-60mm-es, itt 28 mm-es kisfilmes objektív látószögét kapjuk, cserébe viszont a távoli témákat sokkal közelebb hozhatjuk a 280 mm-nek megfelelő végállásban. Aki szereti/szerette az ultrazoom kompaktok sokoldalúságát, ezzel az objektívvel a Panasonic MILC-ekből is nagy átfogású gépet alkothat, így egy kirándulásnál, városnézésnél könnyebben mutathatjuk meg a messze lévő részleteket, ennek fejében szűk beltérben viszont a kisebb látószöge miatt kevesebb fér a képre.

  Aki nem ismeri a fix gyújtótávolságú, nagy fényerejű objektívek előnyeit, benne felmerülhet a kérdés, hogy jó-jó, ajándék objektív, de minek, ha egyszer mindkét kitben olyan objektívet kapunk, amelyek szintén kínálnak 25 mm-es (50 mm-nek megfelelő látószögű) gyújtótávolságot.
  A válasz pofon egyszerű: a zoom objektívek kialakításukból adódóan (több lencsetag, változó látószög, változó optikai sugármenet) kevésbé tudnak nagy fényerőt kínálni, amely a kis mélységélesség elérésében és a gyenge fényben történő fotózásnál is fontos paraméter! Így tehát nem csak portré fotózásnál, de beltéri képeknél is jó szolgálatot tesz a nagy fényerő!

  Hogy lássuk, pontosan miről is van szó, készítettünk ugyanonnan, ugyanolyan körülmények között, ugyanúgy 25 mm-es gyújtótávolsággal három képet leglelkesebb modellünkről. A készült fotókon jól látható, hogy a 25 mm-es f/1,7 fényerejű fix objektív milyen bámulatosan szép háttérelmosást kínál, ugyanakkor a két zoom hasonlóképp nagyobb mélységélességet ad a gyengébb fényerejük miatt (a 25 mm-es állásban mindkét objektív kb. f/4,3 fényerőre képes).

  Portrék különböző objektívekkel – nyitott blendén

  Nem kérdéses, hogy a legszebb háttérelmosást a három objektív közül a Lumix 25mm f/1,7 Asph adja!

  A vázak közül a GX9 a legkisebb, így aki egy könnyen hordozható, kicsi gépet keres, ideális társra lelhet benne.

  Elektronikus keresőjének köszönhetően erős napfényben is jól látható élőképen komponálhatjuk meg fotóinkat, míg a különleges perspektívát adó földfelszín közeléből a felhajtható LCD segíti a könnyű fotózást. A 25 mm-es fixszel pedig egy igazán kompakt, valóban kis helyen elférő gépet kapunk. A gépről részletes tesztünk ITT olvasható!

  A G90 a fenti géppel szemben nem a kompaktokra, hanem a DSLR-ek külsejére hajaz, méretesebb markolata kellemesebb, kényelmesebb fogást kínál, bőségesebb, részletesebben programozható gombjai pedig a kezelést teszik könnyebbé és kézre állóbbá.

  Szintén rendelkezik elektronikus keresővel, hátsó LCD-je viszont nem csak fel-le dönthető, de teljesen ki is hajtható, így minden helyzetben jól látható élőképet ad, akár a talaj szintjéről álló formátumban fotózva is. A profi videósok számára mikrofon bemenetet és fejhallgató kimenetet, valamint V-Log mentési lehetőséget is kínál.
  Időjárásállóságot adó por- és cseppálló szigeteléseinek köszönhetően hóesésben, enyhe esőben, dzsungelben vagy sivatagban is gond nélkül használhatjuk!
  Részletes tesztünk a Panasonic G90-ről ITT található!

  Akik pedig a pénztárcájuknak szeretnének a leginkább kedvezni, nos, számukra a pár évvel korábban megjelent G80 kínál alternatívát, hiszen a három váz közül ez a legolcsóbb (de a jelen akcióban a G80-hoz csak kit mellé kapjuk meg az ajándék objektívet).

  A G80 a fenti két modellel szemben még nem 20 Mpixeles, hanem 16 millió képpontot kínál, azonban ez is elegendő felbontást nyújt kiállítás minőségben (300 dpi) közel 40 cm széles nyomatokhoz, lakásba, falra akasztva pedig a 80 cm szélesség sem okoz gondot (kb. 150 dpi-vel). A kedvezőbb árért cserébe a kisebb felbontáson túl leginkább csak a slow-motion videófelvételről, a V-Log mentésről és fejhallgató kimenetről (de a mikrofon bemenetről nem), valamint az USB-n keresztüli akkutöltésről kell lemondanunk, viszont akár 40 kép/mp-es sorozatfelvétel is rendelkezésünkre áll, illetve időjárásálló szigetelés itt is megtalálható (részletes különbség a fent linkelt G90 cikk elején olvasható).

  Mindhárom gép rendelkezik szenzorstabilizálással és Dual I.S képességgel, így a fix 25 mm-es objektív használatakor is csökken a berázás veszélye, a beépített optikai stabilizátoros objektíveknél pedig még hatékonyabb lesz a képstabilizálás.

  A promóció részletei ITT találhatók!

  A 25 mm-es fix mellett érdemes megnézni a Leica DG Summilux 15mm f/1,7 modellt is (a fenti kép a 15 mm-es objektívvel készült), amely nagyobb látószöget kínál, fényereje azonban szintén remek, ez viszont tömegén és méretén nem érződik: ez még a 25-ös fixnél is kisebb és könnyebb: 115 grammot nyom és csupán 3,5 cm hosszú!
  Most ez az objektív is olcsóbban, 40e Ft kedvezménnyel vásárolható meg!

  A nem extrém nagy látószög nem ad durván eltúlzott perspektívát, ugyanakkor több képi elem fér a fotónkra, mint egy fix 25-össel.
  Én ezzel az objektívvel is szerettem dolgozni, a november elsejei utunkra is ezt vittem magammal.

  A teljes felbontású képek ITT érhetők el!

  Emellett még további 10, Lumix G fényképezőgéphez fejlesztett Leica objektív érhető el akciós áron, 33 ezer és 130 ezer Ft közötti árengedménnyel, amelyek között ott van a 8-18mm f/2,8 ultranagy látószögű zoom 50e Ft kedvezménnyel, de a 100-400mm-es telezoom is igen jó áron, most 100e Ft-tal olcsóbban vehető meg.
  Ez az akció jövő év január 12-ig, vagy a készlet erejéig él!


  A full-frame L rendszeren belül a Panasonic jelenleg három vázat kínál a Lumix S szériában, mindhárom robusztus felépítésű, méretes és kényelmes markolattal ellátott, kifejezetten profi felhasználásra szánt váz. Ezek között ott van a nagy felbontású (47 Mpixeles) S1R modell, amely egyedülálló módon 187 Mpixeles állóképet is képes készíteni több expozícióból, akár mozgó téma esetén is (!), de választhatunk a kisebb felbontású szenzorral szerelt modellt, amely a képzajra háklisabb, sűrűn nagy érzékenységgel dolgozó fotósoknak, illetve videósoknak is remek választás, ez az S1, de elérhető már a kifejezetten profi videósoknak készült S1H is.

  Az L rendszer a jelenleg legbővebb objektív kínálattal rendelkező, kisfilmes képkocka méretű szenzort kínáló vázakat felsorakoztató tükör nélküli rendszer, amely a Panasonic, a Leica és a Sigma közös szövetségének eredménye. Ennek köszönhetően nem kevesebb, mint 22 natív L bajonettes objektív érhető már el a 18 mm-es nagylátószögű fixtől a 11-23 mm-es nagylátószögű zoomon át, a 90 mm-es portré- és 90-280mm-es telezoomig. A kínálat pedig folyamatosan bővül, hiszen a Panasonic útitervében jól látható, hogy érkeznek a profi f/2,8 fényerejű zoomok, de a makrózás szerelmesei és a portréfotósok sem maradnak remek objektívek nélkül, ráadásul a Sigma is elkezdte kihozni az L bajonettre az Art és Contemporary szériás objektívjeit!

  A rendszerbe ráadásul most 130 ezer Ft kedvezménnyel ugorhatsz fejest az év végéig!

  Az igazán bőséges funkciókészlettel rendelkező Panasonic S1R mellett a videósok igényeinek kielégítésére kihegyezett, de fotós szempontból szintén igen remek képességeket kínáló 24 Mpixeles Panasonic S1 is elérhető az azonnali 130e Ft kedvezménnyel, legyen szó akár csak váz vásárlásáról, vagy 24-105mm-es f/4 fényerejű objektívet tartalmazó kit vásárlásáról.
  Ez az akció 2019. december 31-ig él!

  További részletek a promócióról ITT találhatók!