Egymás mellett: Canon DSLR gépek

0

Canon EOS-1D X

Canon EOS- 1D X

Az EOS-1D X modellel a Canon egy vázban ötvözte a korábbi riportergépei gyorsaságát és fullframe csúcsgépei képminőségét. A 2011 végén megjelent gép épp ezért szigorúan vett előddel nem rendelkezik. Most a hozzá elgondolásban talán legközelebb álló 1D Mark IV-gyel vetettük össze, de néha megemlítjük a szenzor-testvér 1Ds Mark III-at is.

Canon EOS-EOS-1D Mk IV: csak használt forgalomban
Canon EOS-1D X: 1 780 000 Ft-tól

Ergonómia

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: Nagy változások nem igazán jellemzik a csúcskészülékek külsejét. Az 1D X elődei Canonos vonásait, alacsony, gömbölyű prizmaházát, és dupla markolatát örökölték. Kezelése is ismerős lehet az elődökből, de néhány gomb tekintetében azért ésszerűbb használatra számíthatunk, és a gép elején egy nagy rakás szabadon programozható gomb is kezünk ügyébe esik majd.

Azért ha jobban megnézzük azokat az adatokat felfedezhetjük, hogy egy kicsivel nagyobb és nehezebb lett az új gép. Elhanyagolható különbség, lévén az előd sem volt pillekönnyű és homokszemnyi.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.

Szenzor

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: A Canon azelőtt két csúcsvonalat vitt, melyek közül a valamivel kisebb (APS-H) érzékelős, 16 megapixeles 1D Mk IV képviselte a gyors akciógépeket, az 1Ds Mk III fullframe 21 megapixeles érzékelője pedig a nagy felbontású műtermi vonalat. Az 1D X a kettő között helyezkedik el, 18,1 megapixeles fullframe (36 x 24 mm) szenzorával.

Egy teljesen új dupla processzoros (Dual Digic 5+) feldolgozórendszert kapott, mely villámgyors működésűvé teszi a többnyire komótos, nagy érzékelő ellenére is. Érzékenysége minden korábbinál nagyobb tartományban, ISO 50 és ISO 204800 között állítható.

A periférikus világítás korrekció mellé szoftveres színtorzítás (kromatikus aberráció) csökkentés is bekerült.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.

Vaku

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: Az előd egy kis lépéssel rövidebb vakuszinkronidőt tud (1/300 mp), szemben az 1D X 1/250 mp-es legrövidebb idejével.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.

Kijelző és kereső

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: Nem volt rossz a korábbi típus 3″-os, 920 000 képpontos LCD-je, most azonban egy fokkal jobbat kapunk, 3,2″ képátlóval és több mint 1 millió szubpixellel. Az új kijelzőn kettő helyett 3 kompozíciós rács választható.

Elődjéhez képest új a mattüveg, mely persze most is cserélhető. A kereső lefedettsége természetesen 100%, nagyítása pedig 0,76x-os, mely a legnagyobb a szegmensben. Az új keresőben AF pont, segédrács és vízszintjelző is megjeleníthető.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.

Csatlakozók, akku, memória

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: Az 1D X Ethernet csatlakozót is kapott, de a GPS adapter fogadása is újdonságnak számít nála.

Akkumulátora is megújult, igaz nem biztos, hogy az előnyére, mivel egy feltöltéssel 1500 helyett 1120 képet készít, ha keresővel használjuk.

A Mark IV modellben egy kombinált, dupla CompactFlash+SD kártyafoglalat kapott helyett, de ezt egy dupla CompactFlash kártyahelyre cserélték, mely a leggyorsabb UDMA memóriákat is fogadja. a kártyák közti másolás, biztonsági mentés alap szolgáltatásnak számít.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.

Élességállítás, fénymérés

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: Alaposan áttervezték a korábban sem lassú AF-rendszert és az új gépbe már 61 pontos (45 helyett), 41 keresztszenzoros (39 helyett) fókuszrendszer került, mely sötétben érzékenyebb is. -1 fényérték helyett -2Fé-nél is üzemképes.

Bekerült az iTR, vagyis intelligens témakövetés és számos finomhangoló lehetőség. Az AF pontok választása is sokkal kiterjedtebb a korábbinál.

A fénymérésnél csökkentették a mérési területek méretét, a korábbi 63-mezős rendszert pedig a Canon paletta legfejlettebb, 252-mezős (100 000 RGB pixeles), téma analízissel is ellátott fénymérése váltotta fel.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.

Sorozat

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: A riportergépek gyöngyének számító előd 10 kép/mp-et hozott 16 megapixelen, egy fokkal kisebb szenzorral. A műtermi, 20 megapixeles 1D s Mk III mindössze 5 kép/mp-et. Azt várnánk, hogy a hibrid 1D X valahol a kettő között teljesít, a Canon azonban megépített minden idők leggyorsabb sportfotó gépét, mely teljes felbontásban 12 kép/mp-el fényképez, akár 38 RAW, vagy 180 JPEG erejéig, rögzített fókusszal pedig 14 kép/mp-es gyorstüzelésre képes. Persze a teljesítménye széleskörűen testre szabható.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.

Videó, hangfelvétel

EOS 1D X vs EOS 1D Mark IV: Az 1D X-nél vezette be a Canon az inter és intra képkockás felvétel (AL-I és IPB mód) választhatóságát, mely az addig elérhető módok mellett új minőségi beállításokkal gazdagította a gépet. Gyakorlatilag ezzel nyújt többet közvetlen elődjénél, hiszen felbontása maradt 1080p. A fullframe szenzoros 1Ds Mk III még nem tudott videót felvenni.

Érdekességképp megemlíthető, hogy az 1D X-szel minden másban azonos képességeket és külsőt kapott 1D C modell Ultra HD 2040p videofelvételre is képes a piacon elsőként.

Nagyobb modellhez képest: Nincs nagyobb modell.