Egymás mellett: Canon DSLR gépek

0

Canon EOS-6D

Canon EOS-6D

A 2012-es őszi Photokina egyik nagy bejelentése volt ez az előd nélküli gép, mely árával és képességeivel is a fullframe modellek belépő szintjét képviseli. Bizonyos szolgáltatásait tekintve a profi fényképezőgépeket, más téren viszont a sima középkategóriát képviseli. Ezek miatt az elhivatott, képminőségre kényes amatőröknek ajánlható.

Canon EOS-6D (24-105mm kitobjektívvel): 780 000 Ft-tól

Ergonómia

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 6D vs. EOS 5D Mark III: A 6D úgy néz ki mint egy 5D Mark III hormonnal kezelt 70D. Kisebb, de nem csak kinézetében, hanem kezelésének egyes elemeiben is a nagyobb típust idézi. Más elemeiben viszont a középkategóriát, mivel kevesebb gomb és programozható kezelőszerv került rá. Tömegét tekintve 20%-kal, méretében kb. 16%-kal kisebb.

Az 5D Mk III zárszerkezetét 50%-kal strapabíróbbnak álmodta meg a gyártó.

Szenzor

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 6D vs. EOS 5D Mark III: Mindketten fullframe, teljes kisfilmes képkocka (36 x 24 mm) méretű érzékelőt használnak, de a 6D-t két megapixelnyivel visszavágták a 5D Mk III-hoz képest. Ez 20,2 megapixelt jelent, amott pedig 22,3-at. A választható képformátumok megegyeznek, így mindkét modell tud például kisebb képméretű RAW fájlt is készíteni.

Az 5D záridő tartományban, többképes expozícióban és HDR-ben nyújt többet, a 6D pedig többképes zajcsökkentést is kínál.

Kijelző és kereső

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 6D vs. EOS 5D Mark III: 1,04 millió képpont került mindkét modell keresőjére, az 5D-és viszont valamivel nagyobbra, egész pontosan 3,2″-ra sikerült. Beállíthatósága is kicsit sokrétűbb, de e téren a 6D sem szégyenkezhet.

Keresőben egyértelmű az 5D előnye, hiszen itt 100%-os lefedettséget, kapunk ugyanazzal a nagyítással, ami nagyobb keresőképet ad. A mattüvegen plusz infók is megjeleníthetők, míg a 6D-ben lévőn nem, cserébe 3 másik mintázatúra cserélhetjük, ha külön veszünk hozzá.

Az 5D élőképén (vagy akár a keresőben) kéttengelyes vízszintjelzés jeleníthető meg, a másik gépen egytengelyes.

Vaku

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 6D vs. EOS 5D Mark III: Az 5D Mk III 1/200 mp-es vakuszinkront támogat, kistesója valamivel kevesebbet (1/180 mp). A nagy modellen vakuszinkron kábel kimenet is helyet kapott.

Csatlakozók, akku, memória

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 6D vs. EOS 5D Mark III:Vakuszinkron és fejhallgató kimeneti aljzat is került az újabb 5D-re. Ezekkel a 6D adós marad. Kártyafoglalata is szimpla SD, míg a nagy modellen emellett egy CompactFlash foglalat is van, többféle mentési módot (pl. biztonsági másolat) és a kártyák közti másolást kínálva.

Ugyanazt az LP-E6 típusú lítium-ion akkumulátort kapjuk hozzájuk, de az 5D valamivel energiaigényesebb, így gyári mérések szerint 950 képet készít egy töltéssel, míg a kisebb modellek közt a 6D a bajnok a maga 1090 képes értékével.

GPS-ben és Wi-Fi-ben egyedülálló DSLR gép a 6D, hiszen mindkettőből beépítettet kapott. Az 5D-hez és össze társához pedig külön kell megvásárolnunk a drága adaptereket, ha ilyen szolgáltatásokat akarunk.

Élességállítás, fénymérés

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 6D vs. EOS 5D Mark III: E téren alaposan lebutították az EOS-6D-t, kivéve azt az egy szem középső fókuszpontot, amely -3 fényértéknél is működőképes. Az 5D Mark III -2 fényértéktől képes élességet állítani 11 helyett 61 ponton, 1 helyett 41 keresztszenzorral. Az automata élességállítása eddig nem látott részletességgel igényeinkhez szabható, minden ízében a csúcsmodellt idéző.

A fénymérésben ugyanazt kapjuk, leszámítva a kissé eltérő mérési terület méreteket.

Sorozat

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 6D vs. EOS 5D Mark III: Sorozatban egyik gép sem világbajnok. Az 5D Mk III 6 kép/mp-cel dolgozik, amit JPEG formátumban bármeddig képes tartani, RAW-ban pedig 18 fotó erejéig. Ettől másfél fps-sel és néhány kockával marad el a 6D.

Videó, hangfelvétel

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

Nagyobb modellhez (EOS-5D Mk III) képest: Nagyjából az 5D Mark III videofelvételi szolgáltatásait kapta a 6D, egy fokkal kisebb bitrátával és olyan apró plusz képességekkel, mint a külön kapcsolható zajcsillapítás (a másik modellben is meglévő szélzajszűrés mellett), vagy videó pillanatkép lehetőség.

Az 5D egy új firmware frissítésnek köszönhetően 24 kocka/mp-es nyers Full HD videojelet is képes kiküldeni HDMI csatlakozáson keresztül.