Egymás mellett: Canon DSLR gépek

0

Canon EOS-70D

Canon EOS-70D

A Canon kínálat legfrissebb darabja, mely középkategóriás gépeinek hosszú sorát erősíti – ez sorban a kilencedik ilyen modell. Viszonylag hosszú szünet után idén július elején váltotta a 2010 augusztusi EOS-60D-t. A gép cikkünk írásának idején még nincs forgalomban és nem is teszteltük, de néhány hazai forgalmazónál már ismert az ára.

Canon EOS-60D (18-55mm kitobjektívvel): 215 000 Ft-tól
Canon EOS-70D (18-55mm STM kitobjektívvel): 388 000 Ft-tól

Ergonómia

EOS 70D vs. EOS 60D: A Canon középkategóriás gépei lassan de biztosan összemennek. A 60D is elég apróra – bár a belépő szintnél nagyobbra – sikerült a 70D pedig pár milliméterrel még kisebb lett. A váz megmaradt alumínium és üvegszálas műanyag masszív elegyének. A 70D időjárásálló szigetelést is kapott, bár jórészt ez volt jellemző elődeire is.

Az új modell kezelésében bizonyára sokat segít a hátsó tárcsát kikapcsoló új LOCK gomb, és a profi modellekből átvett, kényelmesebb és átgondoltabb élőkép/videó módváltó és indító.

EOS 70D vs. EOS 7D: A 7D ugyanúgy időjárásálló vázzal rendelkezik mint a kisebb modell, de borítása mindenütt magnézium ötvözet, ahogy az egy (fél)profi fényképezőgéphez illik. Ennek megfelelően nehezebb és nagyobb is.

A 7D-nél már tesztelt zár élettartamot is megad a gyártó, mely 150 000 ciklus.

Szenzor

EOS 70D vs. EOS 60D: 18 megapixeles elődjével szemben ezúttal 20 megapixelt kapott a 70D, jobbára ugyanakkora APS-C érzékelőn. Méretük csak tizedmillimétereket tér el.

DIGIC 4-es processzor helyett ezúttal egy 5+ verziójú került az új modellbe, ami két generációval újabb. Az érzékenységet ezúttal is 1/3 Fé lépésekben állíthatjuk, de egy egész fényértékkel tovább, egészen ISO25600-ig.

EOS 70D vs. EOS 7D: Az újabb 70D hiába kisebb hasonló méretű APS-C szenzorán közel 21 megapixel kapott helyet, 2 millióval több mint a 7D érzékelőjén. Feldolgozórendszere is két fokozattal újabb, a 7D azonban kettőt kapott az öregebb DIGIC processzorból.

Mindkét modell érzékenységét ISO100-tól állíthatjuk 1/3 Fé lépésközökkel, a 70D azonban nagyobb tartományt kapott. Kiterjesztve ISO25600-ig növelhető az érzékenység, míg a 7D egy teljes fényértékkel kevesebbig bírja.

Objektív

EOS 70D vs. EOS 60D: Mivel a 70D már az újabb STM meghajtású objektíveket is támogatja, alapzoomként egy ilyen vásárolható mellé. Egyébiránt mindkét modell az EF és EF-S szabványú objektíveket fogadja.

EOS 70D vs. EOS 7D: Itt is csak az STM motor támogatását lehet felhozni különbségnek, ezt leszámítva egyforma objektívparkot fogadnak.

Kijelző és kereső

EOS 70D vs. EOS 60D: Nincs lényeges különbség, hacsak az nem, hogy a 70D-nél 170, elődjénél pedig 160 fokos betekintési szöget ad meg a gyártó. Tekintve, hogy mindkét gép kihajtható LCD-t kapott, ennek nincs túl sok jelentősége.

EOS 70D vs. EOS 7D: A 7D 3″-os, 920 ezer képpontos LCD-je a maga idejében jónak számított, a frissen bejelentett 70D 1 millió képpontjával és kihajtható kijelzőjével azonban felüllicitálja. A gyári értékek szerint a látószöge is jobb egy fokkal, nem mintha a 7D 160 fokos betekintési szöge rossznak számítana.

Ha kijelzőben jó volt az „öreg” keresőben egyenesen kiváló, amit az új 70D sem tud überelni. Pentaprizmás ugyan mindkettő, de a 7D igazi profi színvonalat 100%-os lefedettséget kínál, 1x-es nagyítással. A 70D mindkét értéktől picit elmarad. Nem kapunk tehát akkora keresőképet és a széleiből egy kicsit lecsíp a kereső a kész képen láthatóhoz képest.

Vaku

EOS 70D vs. EOS 60D: Ismét egy apró változás, mivel a gyári adatok szerint a 60D vakuja egyetlen kulcsszám értékkel erősebb az újabb modellnél.

EOS 70D vs. EOS 7D: Hasonló mindkét gép beépített vakuja és beállításai, valamint a vakupapucs is stimmel, a 7D-n viszont vakuszinkron csatlakozás is van, ami a kisebb középkategóriás gépekből, így a 70D-ből is, valahogy kimaradt.

A 7D gyorsabb zárat, és így 1/250 mp-es vakuszinkront kapott.

Csatlakozók, akku, memória

EOS 70D vs. EOS 60D: Memória terén kisebb előrelépés a 70D UHS-I szabványú kártya támogatása. Ez jelenleg a leggyorsabb sebességosztályt jelenti.

Lítium-ion akkumulátoruk egyforma, a 70D azonban egy fokkal többet „fogyaszt”. A gyári mérések 920 képet adnak meg egy akkutöltéssel, a 60D adatai között pedig 1100 képről találunk infót.

EOS 70D vs. EOS 7D: Mindkét fényképezőgéphez ugyanaz az akkumulátor használható, és portrémarkolatot is vehetünk hozzájuk (bár ezúttal nem ugyanazt). A 7D egy kicsit többet fogyaszt, mivel egy töltéssel 800 képet készít.

7D vakuszinkron csatlakozóját már említettem, de találunk rajta külön kábeles távkioldó aljzatot is.

A 70D egy SD kártyafoglalatot kapott, míg a 7D e téren is inkább a nagyobb modelleket követi és CompactFlash kártyát fogad. Kár, hogy mindegyikük egyszerre csak egyet.

Élességállítás, fénymérés

EOS 70D vs. EOS 60D: A 60D nagyjából azt az AF-rendszert használja, mint mostanában a belépő kategóriás Canon DSLR-ek, a 70D-ben viszont egy teljesen új fogad, mely a nagyobb 7D-ből lett továbbfejlesztve. 9 AF-pont helyett 19-et kapunk, melyek közül az összes keresztszenzor, szemben a 60D 1 középsőjével.

A 70D több fókusz beállítással, terület AF kiválasztással és finomhangolással kényezteti használóját.

Változtattak néhány fénymérési terület méretén is, a rendszer pedig kétrétegű SPC-vel (szilikon fotocella) rendelkezik. Ezzel együtt meglepő, hogy az előd mérési tartománya gyenge fényben egy lépéssel (1 Fé) nagyobb.

EOS 70D vs. EOS 7D: Első ránézésre a 7D-ből örökölt rendszert kapta a 70D, ami nem baj, hiszen igen jól sikerült autofókusszal rendelkezett. A 70D azonban már valamivel fejlettebb, hiszen STM támogatás és újdonságként Dual Pixel AF is került a tarsolyba, mindkét esetben a videósoknak kedvezve.

A két rendszer érzékenysége megegyezik, beállítások terén, legalábbis az AF módokat tekintve – azonban a 7D kínál többet.

A fénymérés 63-zónás SPC-vel megtámogatott rendszer bármelyik modellt is tekintjük. A 70D kétrétegű fotocelláitól viszont talán többet várhatunk.

Sorozat

EOS 70D vs. EOS 60D: Az EOS-70D-t nagyobb felbontása ellenére is sikerült gyorsabb sorozattal ellátni, mely 5,3 kép/mp-ről 7 kép/mp-re nőtt. Kevéssel a készíthető képek száma is több lett, de RAW-ban például ugyanannyit lőhetünk egyhuzamban, mint a 60D esetén.

Az új modellben csendes expozíciós mód is beállítható.

EOS 70D vs. EOS 7D: Kellemesen gyors a 70D 7 kép/mp-es sorozat sebessége, és az egyszerre készíthető képek száma is megfelelő, a 7D mégis jobb egy egész fps-sel, RAW-ban több mint két tucat képet bír a puffere, JPEG-ben pedig a dupláját a 70D teljesítményének.

Videó, hangfelvétel

EOS 70D vs. EOS 60D: A professzionális modellekből örökölt intra és inter képkocka beállítás jól áll a 70D videó szolgáltatásainak, ahogy a részletes hang jelszint szabályozás is. Felbontásban, képfrissítésben hasonlóan teljesít mindkét modell.

EOS 70D vs. EOS 7D: Mindkét gép ugyanazokat a felbontásokat és frissítési sebességeket kapta, de fent írt minőségi beállítások miatt a 70D videofelvétele jövőbe mutatóbb. Hangfelvétele is sztereó, míg a 7D-ben mono mikrofon található.

A gépekhez külső sztereó mikrofon is csatlakoztatható.