Egymás mellett: Canon DSLR gépek

0

Canon EOS-5D Mark III

Canon EOS-5D Mark III

Az EOS-5D, vagyis a DSLR piac első elérhetőbb árú fullframe gépének második utódja végre levedlette a rossz karmának számító elavult fókuszrendszerét, így egy igazi, kisméretű profi rendezvényfotós géppé vált. A tavaly év elején megjelent gép hosszú várakozás után váltotta fel a Mark II modellt, mely olcsóbb alternatívaként jelenleg is kapható még.

Canon EOS-5D Mark II (24-105mm kitobjektívvel): 672 000 Ft-tól
Canon EOS-5D Mark III (24-105mm kitobjektívvel): 957 000 Ft-tól

Ergonómia

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: A csúcs 1D sorozatra mind inkább hasonlító formavilágával az új 5D úgy néz ki, mint egy alul elvágott 1D X. Minőségben sincs túl sok különbség, hiszen itt is igényesen összerakott magnézium ötvözet vázat kapunk, időjárásálló szigetelésekkel. Mindezeket elfelejtve azért egy picivel nagyobb és nehezebb lett az új modell.

Elődjéhez képest ismerős lesz a kezelése, de az olyan újdonságok, mint a biztosítógombbal ellátott módválasztó tárcsa, a friss M-Fn gomb, a közel tucatnyi programozható gomb, vagy az új, kényelmesebb élőkép/videó aktiváló kezelőszervek, bizonyára jól jönnek majd.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: Ha megbarátkozunk az 1D X jóval nagyobb és nehezebb vázával és sokkal több gombjával, az 5D Mark II-hoz hasonlóan használható, férfikézbe illő munkaeszközt kapunk. A strapabíró magnézium borításhoz hasonlóan zárszerkezete is különleges, hiszen az új 5D 150 ezer expóra tervezett mechanikája helyett itt 400 ezer kattintással teszteltet kapunk.

Szenzor

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: A fullframe (36 x 24 mm) érzékelő felbontása nem sokkal, de nőtt. Egész pontosan 21,1-ről 22,3 megapixelre. Ezzel együtt az érzékenység is, két egész fényértékkel, így már az ISO102400 is beállítható ha kiterjesztett tartományt engedélyezünk. Testre szabhatjuk az automatikus érzékenység beállítás határait is, mely a korábbi gépre nem volt jellemző.

A feldolgozórendszer motorja a két generációval újabb DIGIC 5+ processzor, mely gyorsabb működési és kép mentési időket hoz.

Az 5D Mk III szoftveres optikai korrekciókat (színhiba, vignettálás javítás) és gépen belüli RAW konverziót is kínál.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: Méretük teljesen egyforma, felbontásuk viszont nem. Az 1D X 18 megapixelért cserébe egy egész fokozattal nagyobb érzékenységi tartományt (ISO2048 000), dupla DIGIC 5+ processzora pedig plusz sebességet nyújt.

Az 5D Mark III 22 megapixeles, általánosságban gyors, de a villám 1D X-hez képest valamelyest komótosabb gép.

Kijelző és kereső

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: A hátsó kijelző ugyanúgy fix mint a Mark II modellen de 3,2″ képátlójával egy kicsit nagyobb, 1,04 millió szubpixelével pedig ugyanennyivel jobb felbontású a korábbinál. Oldalarány 4:3-ról 3:2-re változott, így az alap képformátum élőképe még nagyobb.

A keresőkép nagyítása megegyezik a korábbival, lefedettsége viszont 100%-os lett, ami nem csak jobb pontosságot, de egy fokkal nagyobb képet is jelent. A mattüveg már nem cserélhető, mert elektronikus kijelzésű, több információval és rávetíthető segédráccsal és vízszintjelzővel.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: LCD kijelzőjük teljesen egyforma, mindkettő 3,2″-os és 1,04 millió képpontos. Keresőben azonban az 1D X egy kicsivel nagyobb képméretet ad (0,76x nagyítás), mattüvege pedig cserélhető, míg az 5D Mk III-é fix.

Vaku

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: Nincs különbség.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: Egyik csúcsmodellen sincs beépített vaku, vakupapucs és szinkronkimenet viszont van. Az 1D X legrövidebb vakuszinkronja 1/250 mp, az új 5D-nél ez 1/200 mp.

Csatlakozók, akku, memória

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: Egy plusz fejhallgató kimenettel kapunk többet az újabb gépen, mely a videósok szívét dobogtatja majd meg. Az 5D Mk III-hoz egy újabb típusú portrémarkolatot kínál a gyártó BG-E11 néven.

Memóriakártyában jelentős a változás, hiszen míg a Mark II modell csak egy CompactFlash memóriát támogatott, az újabb készülék már SD kártyát is, a dupla foglalatnak köszönhetően akár a CompactFlash mellett is.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: Az 1D Ethernet csatlakozója révén LAN hálózatba is köthető, de mindkét modell fogad külső Wi-Fi és GPS adaptert. A kisebb gépre viszont egy plusz fejhallgató kimenet került.

Akkumulátorból szintén az 1-es szériás modell kapta a nagyobbat, de nem annyival nagyobb teljesítményű, amennyivel méretesebbre sikerült, hiszen 1120 képet bír egy töltéssel, szemben az 5D Mk III 950 képével. A kisebb gépre külön portrémarkolat vásárolható.

Az 1D X dupla CF kártya foglalatot kapott, melyek a leggyorsabb memóriákat is támogatják. Ilyenből egy került az 5D Mk III-ra, mellé pedig egy SD foglalat.

Élességállítás, fénymérés

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: Az 5D Mark II egyik legvonzóbb új tulajdonsága a fókuszrendszere, melyet jórészt az 1D X-től kölcsönzött. A korábbi 9 pontos rendszer helyett 61 pontosat kapunk 41 keresztszenzorral és több dupla pontosságú mezővel. A rendszer teljes mértékben személyre szabható, és több üzemmód közül választhatunk olyan részletes beállításokkal, melyhez kisebb pilótavizsga sem árt. Emellett nőtt a rendszer érzékenysége és egy firmware frissítésnek köszönhetően azóta tovább finomodott.

Apropó, finomodás! A Mark III modell részletesebb AF finomhangolást kapott, mely a zoom objektívek két végállását is figyelembe veszi.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: Fókuszrendszerük jórészt azonos, az 1D X azonban néhol több beállítást kínál ennek finomhangolásához.

A fénymérés viszont sokkal fejlettebb az 1D X esetében, hiszen egy 252-zónás új rendszert kapott, intelligens téma analízissel megbolondítva.

Sorozat

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: Igen, a sorozat is gyorsabb lett, hiszen a 3,9 kép/mp helyett kapott 6 kép/mp sebesség komolyabb előrelépésnek számít. JPEG-ben ráadásul korlátlan mennyiséget menthetünk, ha elég gyors a kártyánk, a RAW sorozat pedig úgy 18 fotó után kezd elfáradni.

Az automatikus expozíció sorozat képszáma részletesebben állítható 2 és 7 felvétel között.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: Az 1D X sorozat teljesítményéhez semmi sem mérhető, így az 5D Mark III-é sem. 12 kép/mp, ami rögzített fókusznál 14-ig tornázható fel. RAW-ban sokkal több kép készülhet, ha van egy gyors kártyánk.

Videó, hangfelvétel

EOS 5D Mark III vs. EOS 5D Mark II: A VSLR videózás sztenderdjének számító Mark II modellt nehéz volt túlszárnyalni, de apró dolgokban azért sikerült. Itt van például a csúcsgépeknél (és már a 70D-ben is) elérhető intra és inter (ALL-I és IPB) képkocka/minőségi mód, a sokkal jobb bitráta, és persze a HDMI-n keresztül kiküldhető, nyers FullHD mozgókép. Sokkal jobb lett a zajkezelés és az érzékenység, így sötétben jobb, színhelyesebb videót készíthetünk, és javítottak a moiré kezelésen is, melynek köszönhetően gyakorlatilag megszűnt ez a képhiba.

EOS 5D Mark III vs. EOS 1D X: Nincs különbség.