Egymás mellett: Canon DSLR gépek

0

Canon EOS-7D

Canon EOS-7D

Az EOS-7D ahogy megérkezett azonnal közönségkedvenc lett a felső-középkategóriában. Nem csoda, hisz az akkor felette álló modelleknél is jobb fénymérést és autofókuszt és sok profi szolgáltatást kínált, elérhetőbb áron. Előremutató képességeit mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy ez a legöregebb modell a Canon palettán, de mai napig megállja ott a helyét. Utódja mindenesetre bármikor kopogtathat.

Canon EOS-7D (váz): 359 000 Ft-tól

Ergonómia

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: Nem minden téren egyértelmű a drágább 6D előnye, így például ergonómiában sem. fém+műanyag vázat kapott időjárásálló szigeteléssel ugyan, de a magnéziumvázas, masszív és egy picit „vállasabb” 7D valamivel komolyabb érzetet kelt. Több gombot és joystick vezérlőt is kapott, pont úgy mint a nagyok.

A 7D zárszerkezetére 150 000, míg a drágább modellre „csupán” 100 000 expozíciót ad meg a Canon.

Szenzor

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: Nos igen, itt egy jelentős ugrást tapasztalhatunk érzékelő méretben, ugyanis az EOS-7D az utolsó APS szenzoros, a 6D pedig a legkisebb fullframe érzékelős gép a Canon kínálatban. Utóbbi kb. 2,5x akkora területű érzékelőt használ, és ez nem elhanyagolható különbség. Felbontása mégis csak egy átlagos lépéssel 2 megapixellel több.

A fentieknek köszönhetően jóval nagyobb tartományban állítható az érzékenység, mely kiterjesztve ISO50-ig csökkenthető, a felső tartományban pedig akár ISO102400-ig merészkedhetünk. A 7D ehhez képest 3 fényértékkel (lent 1-gyel) szűkebb. Záridőben a 6D inkább a kisebb gépeket idézi és csak 1/4000 mp-et ad.

Feldolgozórendszerben is a 6D kapott újabbat, bár ezt azért valamennyire kompenzálja, hogy a 7D dupla processzoros.

Objektív

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: A 6D csak EF szériás objektíveket támogat, hasonlóan fullframe érzékelős társaihoz. A 7D-re ezeken felül EF-S objektívek is csatlakoztathatók. Ezek hátsó lencsetagja mélyebben benyúlhat a vázba, így csak a kisebb tükrös vázakkal kompatibilisek, a fullframe szenzorosakkal nem, hiszen vetített képkörük is kisebb szenzorhoz igazított.

Kijelző és kereső

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: Néhol ide billen a mérleg nyelve, máshol amoda. A 6D nagy érzékelőjéhez viszonyított 0,71x-es keresőkép nagyítása jobb, mint a 7D-é, így előbbi nagyobb keresőképet ad. Az olcsóbb modell viszont 100%-os lefedettséget nyújt, amiben a 6D marad kicsit alul (97%).

Mindkét vázon fix, 3″-os LCD található, mely a 6D esetében egy fokkal jobb felbontású és láthatóságú, de mindkét gép jó minőségű kijelzővel bír.

Vaku

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D:A 6D abból a szempontból profinak számít, hogy nincs beépített vakuja, abból a szempontból viszont nem, hogy vakuszinkron ideje csak 1/180 mp.

Amíg a 7D-n egy 12-es kulcsszámú belső vaku, és szinkronkábel csatlakozás is van.

Csatlakozók, akku, memória

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: Memóriakártya tekintetében a 7D a profikat „majmolja” és egy CompaktFlash foglalatot kapott, a 6D pedig egy SD/SDHC/SDXC kártyákat fogadó aljzatot.

A 7D vakuszinkron csatlakozóját leszámítva ugyanazokat a be- és kimeneteket kapjuk mindkét modellen, és ugyanazt az akkumulátort, ami ezúttal a 6D-ben teljesít jobban. Egy töltéssel 1090 fotót készíthetünk vele, a 7D akkumulátorával pedig ~800-at.

Élességállítás, fénymérés

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: Ismét egy olyan terület, ahol egyszer az egyik, másszor a másik diadalmaskodik. A 7D jobb például az AF-pontok számában, ami itt 19, ott 11. Ráadásul 19 érzékelőhelye mind keresztszenzor, középen egy megnövelt érzékenységűvel, míg a 6D-nél csak a középső kapta ugyanezeket a képességeket. A 7D több fókuszbeállítást is kínál, például az AF módokat tekintve.

Az EOS-6D előnye az AF-rendszer érzékenységében érhető tetten, ami a DSLR-ek között is egyedülálló. Középső AF-pontja -3 fényértéknél is képes élességet állítani.

Sorozat

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: Nem szabad elfelejtenünk, hogy a 6D teljes képkocka méretű szenzorral szerelt, nagyobb felbontású gép, így az érzékelő kiolvasása is körülményesebb. Ennek megfelelően 4,5 kép/mp-et hoz sorozatban, ami csak a sebességet tekintve az EOS-100D és 700D közötti teljesítmény. A 7D ugyebár 8 kép/mp-et kínál.

RAW-ban nem rossz a 6D 17 képes sorozata, JPEG-ben pedig gyakorlatilag bármennyit fotózhatunk vele, a gyártó (megfelelően gyors kártyával) 1250 képig garantálja a sorozat hosszát.

Önkioldóban fejlettebb módokat kapunk a 6D-től, mivel itt 2-10 képes sorozat időzítése is beállítható, sőt csendes expozíciós módot is választhatunk.

Videó, hangfelvétel

Elődhöz képest: Nincs előd modell.

EOS 7D vs. EOS 6D: Videofelvételi képességét jórészt a 5D Mark II-ből örökölte a 6D, némileg erősebb tömörítéssel, de ugyanúgy több felbontásban is állítható minőséggel. A 7D-ben is sok funkció állítható, közte a felbontás és frissítés, de lehetőségeink elmaradnak a 6D-ben kapottaktól.