Godox TT-520 vaku

0

Igen, ez megint egy olcsó vaku alternatíva a szinte követhetetlen és átláthatatlanul színes kínai fotópiacról. Ismét Hong-Kong környékén járunk, a termék elkövetője pedig a 1993-tól működő Godox fotófelszerelés gyártó.

Hűséges – és jó memóriájú – olvasóink számára ismerősen csenghet a név. Bő egy éve készült rádiós vakukioldó cikkünkben már bemutattuk a cég egyik termékét, a teljesen átlagos képességű, középpontos érintkezős RMI-C3 kioldót. Hasonló kategóriába tartozik mostani cikkünk főszereplője, a TT-520 vaku is. A két termékben mindenképpen közös, hogy mindkettő egyszerű középpontos érintkezőt kapott.

A készülék egy szerény, fekete-piros papírdobozban érkezett. Kibontva egy fekete, bársony tapintású tok fogad, benne a vakuval, valamint egy műanyag talp, melynek alján örvendetes módon fémből készült állványmenetet találunk. Segítségével tehát fotóállványra is felerősíthetjük a TT-520-at.

Az összehúzható porvédő tokot kibontva egy 190 x 75 x 55 mm-es vaku kerül elő, melynek tömege akkumulátorok nélkül 286 gramm. Az AA-szabványú akkuk (vagy elemek) a bal oldalán nyíló, nagy műanyagajtó mögötti foglalatba helyezhetők. Olcsó termékről lévén szó dicséretes, hogy az ajtót fémzsanérokkal erősítették. A másik oldalon egy kis felhatható gumilapot találunk, mely mögé a szinkronaljzat került. Ez még valamivel drágább vakukon sem alaptartozék, úgyhogy még egy dicséretet elkönyvelhet tesztalanyunk. Szinkronkábelt vásárolva az ugyanilyen kimenetet tartalmazó fényképezőgépünkkel (vagy vakupapucsra húzható adapterrel) távolról is elsüthetjük a vakut.

Mivel egy viszonylag egyszerűen kezelhető vakuról van szó, kezelőszervei egyértelműek. A bekapcsoló gombon kívül négy további gombot találunk a hátlapon egy sorban, fölöttük pedig a teljesítményt jelző LED sor, és az aktuális üzemmódról tájékoztató lámpácskák találhatók.

A talprész műanyagból készült, és egy sztenderd műanyag szorítógyűrűvel rögzíthetjük a gép vakupapucsához. Sajnos a gyűrű elég kicsi, így kényelmetlen meghúzni, majd levételkor kilazítani. A vakutalpon sima középpontos érintkezőt találunk.

Kategóriájához mérten elég sokat kapunk a fejtől is, hiszen nem csak dönthető (0-90 fok között), de oldalra is forgatható. Jobbra 90, balra 180 fokban fordíthatjuk, így bármilyen pozícióban lehetséges az indirekt vakuzás – például a fehér plafonra villantva lágyítani a vakufényt. Ehhez még egy segítséget kínál a fej. Felső részén egy beépített, fehér műanyag derítőlapot is kapunk. Ugyanitt a nagyobb szögű villantáshoz használható műanyag diffúzor lap is elérhető. Sajnos sem a termék weboldalán, sem a használati utasításában nem szerepeltetik, hogy ez pontosan milyen szöget is jelent. Általában 24-28mm-es gyújtótávolságnak megfelelő szöget képesek kivillantani ezek a vakuk, melyet az előtéttel rendszerint 14-17mm-rel egyenértékűre növelhetünk.

Használat közben

A vaku hátán a nem túl fantáziadús Speedlite szöveg mellett a ThinkLite felirat díszeleg. Nos, valóban szükség lesz némi gondolkodásra, mivel ez a vaku csak manuális módban használható.

Középpontos érzékelője révén gyakorlatilag bármilyen, szabványos vakupapuccsal ellátott fényképezőgépen használhatjuk, de teljesítményét nekünk kell beállítani, a gép csak a villanási impulzust közvetíti a vaku felé. Nagyon egyszerű dolgunk lesz a hátlap +/- gombjait használva. Segítségükkel nyolc lépésben csökkenthető-növelhető a villanás teljesítménye. A készülék semmilyen visszajelzéssel nem köti az orrunkra, hogy ez pontosan mit jelent, de a használati szerint 1/1 – 1/128 közötti teljesítmény leosztást. A fotós számára csak a gombok fölötti, növekvő teljesítményt szimbolizáló lámpák jelentenek némi visszajelzést. A TT-520 33-as kulcsszámú (ISO100 érzékenységen), ami kb. háromszoros megvilágítási távolságot jelent egy átlag DSLR gép beépített villanójához képest.

Az üzemmódok között az említett gombok melletti MODE gombbal válthatunk és a LED sor melletti kis lámpák jelzik számunkra, mit állítottunk be. Az előbb ismertetett volt az M, azaz manuális mód, mely mellett S1 és S2 módokat választhatunk. Mindkét jelölés a Slave, vagyis segédvaku funkcióra utal. Ezen beállításokban vakunk egy másik vaku (pl. a fényképezőgépen lévő beépített) villanására aktiválódik. S1 módban már az első villanás elsüti segédvakunkat, S2 állásban azonban csak a második villanásra indul. Ennek főleg a TTL vakuk esetén van jelentősége, ahol az első csak egy mérővillanás, és csak a másodikkal együtt indul a tényleges exponálás.

A gépbe helyezett 4 db-os alkáli emel készlettel egyébként (azok kapacitásától függően) 100 vagy akár 1500 villanásra számíthatunk, a feltöltési idő pedig 0,1 és 5 mp közötti.

Összegzés

A Godox TT520 egy olcsó, márka- és rendszerfüggetlen belépő a külső vakuk világába. Nem kínál extrákat, de ha a fényképezőgép vakupapucsa csak középpontos érintkezőt kínál, vagy van idő a vaku fényerejének kézi beállítására (pl. mobil műterem), akkor ez a vaku 20 ezer forint körüli árával megfelelő eszköz lehet. Extraként nagylátószögű előtét és derítő lap, szinkronkábel kimenet és két fokozatú segédvaku funkciót kínál a készülék.

A Godox TT-520 vakut a Mikrosattól kaptuk. Köszönjük!