Kipróbáltuk: Canon EOS-5D Mark II teszt

0

Mért értékek

A Canon EOS-5D Mark II-ben már a legfrissebb, negyedik generációs DiGiC processzor dohog, melynek teljesítményét jól ki is használja a gép. Néhány apróságot leszámítva az elődhöz hasonlóan gyors gépről beszélhetünk. Ilyen apróság a tárolt képek megjelenítése, amely egy kissé elmarad a várttól. Lejátszás módba kapcsolva kb. 0,9-1 mp-et kell várnunk az első kép megjelenésére, de újra ugyanerre a fotóra kapcsolva már csak 0,4 mp-et. A lapozás 0,5 mp, de ha folyamatos forgatjuk az erre szolgáló hátsó tárcsát akár másodpercenként 10 képet is átfuthatunk. Ilyenkor először egy gyengébb felbontású nézőképet mutat a kijelző és ezután tölti be a részletesebb előnézeti képet.

A Mark II gyorsan üzemkész. A bekapcsolás után 0,2 mp elteltével már olvashatók az adatok az info képernyőn. Fotót is nagyon gyorsan készíthetünk vele, bár a még mindig furcsa helyen lévő bekapcsoló gomb nem sokban segíti elő a villámgyors fotókészítést. Ha bal kézzel kapcsoljuk be a gépet, kb. 0,3-0,4 mp elteltével már el is készülhet az első felvétel. A fényképezőgép zárkésleltetési ideje kb. 0,08 mp. Nagyon gyors, de a sebes sport-riport gépekkel nem vetekszik, persze a 3,9 mp-es sorozat sebesség sem ilyen felhasználásra utal.

Az elkészült fotók mentési ideje nagyban függ a használt CompactFlash kártyától. Kipróbáltuk egy régi Kingston, normál sorozatú modellel, de ott csak 4,6 MB/mp-et teljesített és a kártya behatárolta a sorozat teljesítményt is, egy Sandisk Ultra II-vel már ehhez 2-3x-os sebesség növekedést értünk el, egy új sorozatú Extreme IV-el pedig 25,2 MB/mp-el teljesített, ami nagyon jó eredmény. A készülék támogatja a leggyorsabb UDMA csatolású CF kártyákat is, melyek sebességének elméleti maximuma 133 MB/mp.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
~0,2 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
~0,2 mp (az emberi reakcióidõ miatt inkább
0,3 mp)
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,9 mp (másodszor: 0,4 mp)
Lapozás a képek között (RAW) 0,5 mp (gyorslapozás: ~10 kép/mp, tárcsa
forgatásának sebességétõl függ)
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,35 mp
Zárkésleltetési idõ 0,07 mp
Kingston 2 GB CF SanDisk Extreme IV
4 GB CF
Kártyára mentés sebessége
(10 RAW alapján)
4600 KByte/s 22 500 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 70% egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel ellátott
géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 98%
Keresõ nagyítása 0,71x
Fine Normal
JPEG kép minősége 98% 93%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje 2 óra 30 perc
Akkumulátor kapacitása (egy feltöltéssel) kb. 850 kép (folyamatos LiveView használattal
kb. 200 kép)