Kipróbáltuk: Canon EOS-5D Mark II teszt

0

Kezelőszervek

Egy kicsit összekuszálták a funkciógombokat, de aki ismerte az elődöt az ezt is hamar megszokja. A két gép kezelésében alig történt változás. Az 5D Mark II-nél elfelejthetjük a JUMP gombot, helyette az első tárcsával lapozhatunk csoportosan a képek között. Van viszont két új gombunk – legalábbis az 5D-hez képest – mégpedig az AF-ON és a képstílus gomb.

Fent

(1) Felvételi üzemmód választó tárcsa: a legfontosabb automata, félautomata és manuális módok kiválasztására szolgál, illetve itt érhetők el a saját, C(ustom) beállítások is.
– Automata mód: minden fontosabb beállítást a gép végez, a felhasználó jellemzően csak az egyképes/önkioldó mód és a képminőség/méret beállításokat befolyásolhatja.
– CA: kreatív automata mód, mely a beállítások többségét a gépre bízza, de korlátozottan és közvetve a fotós is beleszólhat néhány értékbe. A kijelzőn egy egyedi beállítóképernyő jelenik meg az állítható funkciókkal. A teljesen automata módhoz képest ilyen a +/-2 lépésben állítható rekesz, amelynél nem kapunk pontos értéket, csupán „elmosódott<>éles” háttérről tesz említést a gép.

CA (kreatív auto) mód

A beállításnak megfelelően szabályozza a gép a rekesz méretét. Hasonló, közvetett beállítást kapunk az expozíció vezérlésénél. Konkrét záridő értéket itt sem adhatunk meg, csak „sötétebb” és „világosabb” expozíciójú képet állíthatunk be. A CA módban lehetőségünk van még a képstílus, a képméret, valamint sorozatfelvétel, vagy önkioldó beállítására is.
– P: Programautomatika mód. Minden szolgáltatást használhatunk ebben a módban amit a kreatív/manuális üzemmódokban is, kivéve a rekeszérték és záridő beállítást. Az expozíciót a fénymérés aktiválása után a hátsó tárcsával, +/-2 Fé érték között szabályozhatjuk (expozíció kompenzáció). Lehetőségünk van még az ún. Program-eltolásra, mely a mért és gép által beállított záridő és rekeszérték együttes eltolása az első vezérlőtárcsa segítségével.
– Tv: Záridő előválasztás. Az záridő szabályozása a fotós feladata, a készülék pedig ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket (a fénymérés alapján). A beállítható értékek: 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp.

– Av: Rekeszérték előválasztás. A gép automatikusan szabályozza a záridőt, mégpedig a fotós által szabadon beállítható rekeszértéknek megfelelően. Vakuhasználat esetén beállítható, hogy a gép automatán 1/60-1/200 mp közötti, vagy fix 1/200 mp-es záridőt használjon. A választható rekeszértékek köre a gépre csatlakoztatott objektívtől függ. A rekesz és záridő-előválasztás módban is használható az expozíció korrekció.
– M: Manuális üzemmód, melyben a gép összes beállítása – beleértve a rekesz és záridő értéket is – szabadon állítható. E módban, értelemszerűen, nem alkalmazhatunk expozíció korrekciót.
– B: Bulb mód. „Végtelen záridő” használható, vagyis az expozíció a gép, vagy a távvezérlő kioldó gombjának nyomva tartásáig tart.
– C1-C2-C3: Custom (egyéni) beállítások mentési helyei.
(2) Dioptria szabályozó kerék: segítségével -3,0 – +1,0m-1 értékek között szabályozhatjuk a kereső élességét.
(3) Kioldó gomb: expozíció indítására, valamint a fénymérés és automata élességállítás aktiválására használható gomb.
(4) Elülső vezérlőtárcsa: felvételi üzemmódban bármely funkciógomb lenyomása után ezzel a tárcsával állíthatjuk be az adott funkció (fénymérési mód, AF-mód, érzékenység) értékét. Alapvetően a rekesz és/vagy a záridő szabályozására használható.
Lejátszás módban a kártyán tárolt fotók csoportos lapozására szolgál 1-10, vagy 100 képenként (menübeállítástól függően).
A menüben navigálva, az oldalak között lapozhatunk vele.
(5) Fénymérés/WB gomb: lenyomása után az elülső tárcsával a fénymérési módok, a hátsó gyorsvezérlő kerékkel a fehéregyensúly értékek állíthatók.
(6) AF/DRIVE gomb: lenyomva az elülső kerékkel az Automata élességállítási módok, a hátsóval a meghajtási módok (egyképes, sorozat, 2 és 10 mp-es önkioldó) között válogathatunk .
(7) ISO/vaku teljesítmény gomb: hasonlóan működik az előző két kezelőszervhez. Nyomva tartva, vagy lenyomás után az elülső tárcsával állíthatjuk az érzékenységet (ISO érték), míg a hátsóval +/-2 fényérték között a vaku villanási teljesítményét (1/3 Fé lépésközökkel)
(8) Státusz kijelző megvilágítása: a gomb lenyomásával bekapcsol a felső, folyadékkristályos kijelző háttérvilágítása. Újra lenyomva kikapcsolhatjuk a fényt, amely 6 mp elteltével automatikusan is kialszik.

Hátul

(1) MENU: a menü aktiválására és kikapcsolására szolgáló gomb. Az exponáló gomb félig lenyomásával, vagy a következő 3 gomb használatával is kikapcsolható a menü.
(2) Képstílus gomb: használatával azonnal elérhetjük a Felvétel menüben is megtalálható, előre programozott, vagy egyedi képstílusokat. Kiválasztásuk a hátsó gyorsvezérlővel lehetséges. Az INFO gombbal azonnal beléphetünk az adott képstílus szerkesztő menüjébe, és átállíthatjuk a tulajdonságait.
(3) INFO: felvételi üzemmódban az LCD kijelző státuszképernyőinek aktiválására, vagy eltüntetésére szolgál.
Lejátszás módban az aktuális kép információs oldalai között váltogathatunk: fotó + beégett képterületek kijelzése + alap információk; fotó (képminőség és sorszám adatokkal) + beégett képterületek kijelzése + alap információk; fotó + részletes infó és beégés kijelzés + világossági hisztogram; fotó + alap infó és beégés kijelzéssel + világossági és színcsatorna hisztogramok.
(4) Lejátszás gomb: e kezelőszerv segítségével válthatunk felvételi módból lejátszásba, vagyis a memóriában tárolt fotók és videók megjelenítésére. A visszakapcsoláshoz is használhatjuk, de az exponáló gomb félig lenyomásával is kiléphetünk.
(5) Törlés gomb: csak lejátszás módban aktiválható, és az aktuálisan megjelenített fénykép memóriából való törlését végezhetjük vele.
Élőkép módban is a nagyítás csökkentésére használható.

(6) Élőkép/Nyomtatás/Megosztás gomb: felvételi módban az élőkép mód (keresőkép az LCD-n) be- és kikapcsolására szolgál. Az élőkép módot előzetesen engedélyeznünk kell a menüben.
Felvételi üzemmódban a DPOF nyomtatásra kijelölt felvételek nyomtatása kezdeményezhető ezzel a gombbal, illetve a szintén kiválasztott képek számítógépre való áttöltését is ennek segítségével indíthatjuk (kábeles kapcsolattal).
(7) AF-ON: az automata élességállító rendszer indítására szolgáló gomb. Alapesetben ugyanezt végzi az exponáló gomb is, félig lenyomott állapotban, de élőkép és videofelvételi módban erre elsődlegesen az AF-ON gomb használható. A gombhoz különböző egyéb funkciókat is rendelhetünk a C. Fn menüben (pl. AF-stop, fénymérés indítás), illetve ki is kapcsolhatjuk.
(8) AE-zár/FE-zár/Nézőkép gomb: Felvételi módban a gép által beállított expozíciós értékek (rekesz, záridő), illetve a vakufénymérés rögzítésére szolgál.
Lejátszásnál a képernyőn kinagyított kép nézetét kicsinyíthetjük, vagy 4 és 9 nézőképes megjelenítésre válthatunk.
(9) AF-pont/Nagyítás gomb: Felvételi üzemmódban a gép 9 fókuszpontja közül választhatunk a gomb és az elülső tárcsa segítségével.
Lejátszás módban a képernyőn megjelenő képet nagyíthatjuk vele, 15 lépésben.
Élőkép módban 5 és 10x-es nagyítást kapunk a kijelzőn e gomb segítségével.
(10) Multi választó gomb (joystick): Felvételnél hozzárendelhetjük az AF pontok kiválasztását, így sokkal gyorsabban jelölhetjük ki a szükséges fókuszmezőt, mint az előbbi gombbal. A Multi választó lenyomásával a középső pontra ugorhatunk.
Lejátszás módban a képernyőn kinagyított képrészlet görgethető a segítségével.
Élőkép nézetnél a kontrasztérzékelő AF rendszer fókuszpontjának helyzetét szabályozhatjuk a képmezőben (47 x 27 pozíció).
A menüben az oldalak közötti lapozásra (bal-jobb irány), illetve a menüpontok közötti navigációra (fel-le irány) használható.
(11) Gyorsválasztó kerék: a tárcsa körbeforgatásával gyorsan megváltoztathatók a kijelölt funkciók értékei, így például a fehéregyensúly mód, a meghajtás mód (egyképes, sorozat, önkioldó), és a vaku teljesítmény. P, Tv, Av módokban az expozíció kompenzáció beállítására használható, míg M módban a rekeszérték szabályozására.
A menüben segítségével lépkedhetünk az egyes menüpontok és azok opciói között.
Lejátszás üzemmódban egyenként lapozhatunk vele a képek és videók között.
(12) SET gomb: a kiválasztott érték, beállítás elfogadására szolgáló gomb, melyhez egyedi funkciói is rendelhetünk a következők közül: képminőség, képstílus, menü kijelzése, kép visszajátszása, gyorsvezérlés képernyő, videofelvétel indítása.
(13) ON/OFF kapcsoló: a készülék ki és bekapcsolására szolgál. Harmadik állása aktiválja a gyorsválasztó kereket, amely egyébként – ON állásban – nem használható.

Elöl

(1) Infra távvezérlő érzékelője.
(2) Az önkioldó működésjelző lámpája.
(3) Mikrofon, videofelvételhez.
(4) Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva, majd a vázhoz csatlakoztatott objektívet kb. 30 fokban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az objektív csatlakoztatásához nincs szükség a gomb lenyomására.
(5) DOF előnézet gomb: a gomb lenyomásának idejére a csatlakoztatott objektív rekeszlamellái a beállított rekeszértéknek megfelelő állásba ugranak, így a keresőben ellenőrizhető a mélységélesség.