Kipróbáltuk: Canon EOS-5D Mark II teszt

0

Képminőség II.

Általános képminőség

Az EOS-5D Mark II 21 megapixeles felbontása a fullframe méretű érzékelő ellenére is jobb objektíveket kíván. Ahhoz, hogy kihasználjuk ezt a teljesítményt, kb 80 vonalpár/mm felbontással bíró optikákat illik használnunk, amelynek a jobb zoomok, illetve fixek felelnek meg. A gép által mutatott képek, JPEG-ben teljes megjelenítő méretben kissé lágyak, az árnyékos, kis kontrasztkülönbségű területeken enyhén mosottak, ha a normál beállításokon használjuk, de ezek ellenére kiváló képminőségű fényképezőgéppel van dolgunk, nagyon szép és elég részletes képekkel. Ha el szeretnénk kerülni az említett lágyságot, érdemes RAW-ben használni a készüléket, egy jobb RAW konverter szoftverrel. Látványos javulást érhetünk el a részletek terén, és jobban kihasználhatjuk drágább optikánk felbontóképességét is.

Az általunk tesztelt modellen sajnos volt egy makacs stuck pixelünk, azaz „beragadt” képpontunk, amely bármely érzékenységi fokozatban és expozíciós időben látható volt a képmező bal alsó sarka közelében. Ez természetesen nem a modell, csupán az adott példány hibája, de érdemes vásárlás előtt felhelyezett objektívsapkával készítenünk egy tesztfotót és alaposabban átnézni a képet.

hibás pixel helye

stuck pixel (100%)

A kontraszt nagyon jó és a színek megjelenítése is hasonlóan pontos. A gép Standard, Portré és Tájkép képstílusnál kissé túlszaturál, különösen a pirosakat és az ahhoz közeli színeket (bíbor, narancs) adja vissza erősebben. A természeteshez közeli színvisszaadáshoz a Faithful képstílust ajánljuk.

Az előbb már említett képstílusokból hatfélét használhatunk: Standard, Portré, Tájkép, Természetes, Élethű (Faithful), valamint Monokróm.

Standard képstílus

Portré képstílus

Tájkép képstílus

Természetes képstílus

Élethű képstílus

Monokróm képstílus

Mindegyikük egyedi képélesség, kontaszt és színtelítettség és színezet beállítást is jelent, amit a felhasználó is kedve szerint változtathat. Az élesség 0-7 érték, míg a többi beállítás +/-4 értékben módosítható.

Színtelítettség

A Monokróm beállítással fekete-fehér kép készíthető. Itt csak az élesség és a kontraszt szabályozható, melyek mellett négyféle szűrőeffektussal (sárga, narancs, piros és zöld) emelhetünk, vagy nyomhatunk el bizonyos árnyalatokat a képen. Használhatunk ezen kívül ugyanennyi színvariációt (szépia, bíbor, kék, zöld) is, amellyel a monokróm kép színezete befolyásolható.

Periférikus világítás korrekció

Ezt a szolgáltatást a fullframe gépeket jobban sújtó képsarki sötétedés ellen vethetjük be. Már az 5D-nél is sokan panaszkodtak erre a problémára, de úgy tűnik az utód végre megoldja azt. Csupán egy bekapcsolt állása létezik, mivel a készülék önállóan észleli a felhelyezett (Canon) objektívet és ez alapján határozza meg a sötétedés csökkentésének mértékét. A funkció kitűnően működik. Alábbi példánk teljesen nyitott (F4) rekesszel készült a géphez adott kitobjektívvel (EF 24-105mm F4L IS USM). A Periférikus világítás korrekció közel tökéletesen eltávolította a sarkok sötétedését. A világos felületen még némi „vignettálás” látható, de normál körülmények között egyáltalán nem lesz szembetűnő.

Periférikus világítás korrekció

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

A Highlight Tone Priority szolgáltatás már a Canon korábbi modelljeiben is elérhető volt – az 5D-ben még nem. A készülék ilyenkor a legvilágosabb képterületek részleteinek megőrzésére törekszik, így azok kevésbé égnek ki. Csak be, és kikapcsolt állása létezik a Custom menüben. Használatakor az érzékenység ISO200 és 6400 között szabályozható.

Csúcsfény elsőbbség kikapcsolva

Csúcsfény elsőbbség bekapcsolva

Megvilágítás optimalizálás

A Megvilágítás optimalizáció mondhatni az előző szolgáltatás ellentéte, hiszen ez esetben nem a világos, hanem a legsötétebb képterületekre ügyel a gép szoftvere. Négyféle beállításban használhatjuk (Tilt, Enyhe, Normál, Erős), attól függően milyen mértékben szeretnénk világosítani az árnyékos területeken. A Highlight Tone Priority-vel együtt használva a világos és sötét képrészeket is megóvhatjuk a kiégéstől illetve bebukástól. Alábbi példáinkon ezt a beállítást is kipróbáltuk.

Megvilágítás optimalizáció