Kipróbáltuk: Canon EOS M50 (teszt)

0

AF, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Az automatikus élességállítást az EOS M5-nél cserélték le a 2013-ban megjelent EOS 70D-nél már alkalmazott Dual Pixel CMOS AF-re, amelyet szerencsére a kedvezőbb árú EOS M50 is megkapott, ráadásul továbbfejlesztve.

Az élességállítás során zónás (egy pont + 9 körülötte), 1 pontos és arcfelismerő/témakövető AF mód is elérhető (arcfelismerés után az a szem is kiválasztható az érintőképernyőn, ahová fókuszáljon a gép), az EOS M50 pedig már 5×5 fókuszmezőt is használhat egyszerre (az EOS M5 max. 3×3-at). A fókuszkeret normál és kis méretű is lehet (csak 1 pontos AF esetén).

A fókuszrendszer érzékenységét az M5-höz képest a duplájára növelték, az EOS M5 -1 Fé-éhez képest az EOS M50 már -2 Fé-től működőképes, amely ISO100 érzékenység és F2,8 blende mellett 30 mp-es záridőt adó megvilágítást jelent. Vigyázat, a canon.hu oldalon szereplő specifikációk mind az M50, mind az M5 esetében hibásak, ugyanis a negatív előjel szimplán lemaradt a szám elől, egyébként sajnos a magyar fordítás is félrevezető, nem kellene az AF working range-et – amely munkatartományt jelent szó szerinti fordításban is – a helytelen AF-hatótávolságnak írni, itt ugyanis nem távolságról, hanem egy megvilágítás tartományról van szó!

A fókuszterületet a képmező egész nagy részén igen finoman, kis lépésekben mozgathatjuk, s míg az EOS M5-nél vízszintesen és függőlegesen is egyaránt 80% lefedettségünk volt AF pont terén, az M50 már vízszintesen 88%-ot, függőlegesen 100%-ot kínál (de csak az EF-M 28mm f/3,5 Macro, EF-M 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM, EF-M 55-200mm f/4,5-6,3 IS STM és néhány további EF/EF-S objektívnél).

Gyenge megvilágításnál a gépváz (hátulról nézve) bal felső sarkában lévő narancs fényű LED szolgáltat segédfényt. Mivel a váz elég kicsi, így viszonylag könnyű kezünkkel leárnyékolni a segédfényt. A külső rendszervakut használva annak segédfényét ez a gép sajnos nem fogja használni.

A kézi élességállítást 10×-es nagyítás könnyíti meg, amely valós képkivágást ad, így tökéletes élességállítás valósítható meg. Ezen felül élkiemelés is segíti a munkát.

A fénymérés működési tartománya 0-20 Fé. Üzemmódjai a szokásosak:

  • Kiértékelő (evaluative): a készülék a teljes képmezőn mér. A legtöbb esetben ajánlott, pontos mérést adó beállítás.
  • Részleges (partial): csak a képközépen mér fényt a gép. Nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
  • Szpot (spot): csak a kép középső 2,8%-án mér. Akkor hasznos, ha a kis téma és a háttere jelentősen eltérő világosságú.
  • Középre súlyozott (center-weighted): a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál ajánlott.

Sorozat fényképezés

Javult az elődhöz képest a sorozatfelvétel sebessége és hossza is. A rendelkezésre álló két sebesség közül a gyorsabb akár 10 kép/mp-re is képes, lassulás nélkül 10 RAW képig használhatjuk, míg a lassabb sorozat 4 kép/mp-es. Gyors sorozatnál folyamatos fókusz is elérhető, ez esetben a sorozat sebessége 7,4 kép/mp lesz.

Ha a belső puffer telítődik, a sorozatfelvétel nem áll le, csak a kártya sebességének függvényében lelassul. Viszont a sorozatkészítést követően csak akkor módosíthatjuk a paramétereket (pl. a gyors menüben, vagy a menüben), ha a képek teljes egészében a kártyára kerültek. Írás közben a menü nem elérhető. Bár a felbontás miatt egy UHS-I-es kártya is bőven elég lenne, e korlátozás miatt jól jönne az UHS-II támogatás is. Ilyet azonban a gép nem kínál.

A normál sorozat módon kívül 3 képes automatikus expozíció sorozat áll még rendelkezésünkre, amelyet akár az önkioldóval is kombinálhatunk, így könnyedén készíthetünk manuális HDR képeket (gépi HDR csak témamódban érhető el). A sorozatsebesség itt kb. 6 kép/mp

Sajnos további extra sorozatokat nem kapunk, így programozott, időzített sorozatot sem, amellyel time-lapse videóhoz készíthetnénk el külön képkockákat (time-lapse videót viszont készíthetünk így is).

Videófelvétel

Míg az EOS M5-nél a videofelvétel maximuma 1920×1080 pixel (vagyis Full HD) volt, az EOS M50 már Ultra HD videózás lehetőségét is kínálja.
De nem kompromisszumok nélkül!

Egyrészt a képfrissítés max. 25 képkocka/mp lehet, másrészt Ultra HD felvétel csak az üzemmódtárcsa videofelvétel állásában készíthető. Noha lehetséges fotó üzemmódból is videofelvételt indítani, ennek felbontása max. Full HD lehet. A bejelentés előtt próbálgatott béta állapotú gépnél is feltűnt már ez a korlátozás, akkor abban reménykedtünk, hogy a nem végleges firmware miatt van meg ez a korlátozás és a végleges darab már fotózás módban is képes lesz Ultra HD videofelvételt indítani. Sajnos azonban a v1.0-ás firmware-nél is megvan ez a megkötés (de mint írtuk, okostelefonról vezérelve így is indítható 4k felvétel).

Ezen felül van még egy elég komoly megkötés: Ultra HD videónál az APS-C szenzorból 1,56×-es képkivágás kerül elmentésre, sőt, ennél még erősebb kivágás is lehet, ha az elektronikus (digitális) képstabilizálást is engedélyezzük (amelyből még egy erősebb, „speciális” nevű is választható). Ez azt jelenti, hogy hiába használunk 15 mm-es objektívet, Ultra HD-nél még elektronikus stabilizálás nélkül is csak olyan látószögünk lesz, mint ha egy kisfilmes 37 mm-es objektívet használnánk.

Full HD felbontásban ilyen megkötés nincs, elektronikus stabilizálás nélkül kvázi megkapjuk a teljes látószöget.

A képfrissítés Full HD felbontásban 24, 25, 30, 50 vagy 60 kép/mp lehet (PAL vagy NTSC rendszer beállításának függvényében.

Videofelvétel során ennél a modellnél is használható külső mikrofon, fejhallgatót azonban nem csatlakoztathatunk a géphez. Az automatikus élességállítás a Dual Pixel CMOS AF ellenére felvétel közben viszonylag lassú (de felvétel előtt nagyon gyors), ennek oka vélhetően a finom átfókuszálás hatásának elérése. STM, illetve nano USM objektívekkel a csendes működés is a jellemzők közé sorolható. Igaz, nano USM objektív egyelőre csak EF bajonettel érhető el.

A felvételek MP4 konténerben, AVC tömörítéssel kerülnek a kártyára, Ultra HD felbontásban 120 Mbit/s, Full HD-nél 60 Mbps sávszélességgel. A videók hossza maximum 29 perc 59 mp. Ha szeretnénk, manuális módban is videózhatunk, fél-automata módok azonban nem érhetők el videofelvételnél (pl. rekesz előválasztás).

A kész videók gépen belül megvághatók, sőt, az M5-tel szemben itt egy-egy képkocka is kimenthető.

Elérhető time-lapse, valamint slow-motion videofelvétel is.
Time-lapse videónál a képkockák közötti idő 2-30 mp közötti lehet, a képek számának maximuma pedig 900. A time-lapse videó videó módban készül, azaz elektronikus zárral, így a gördülő zár miatt (rolling shutter) gyorsan, oldal irányban mozgó témáknál megjelenhet a jellemző paralelogramma torzítás. A time-lapse videók Ultra HD vagy Full HD felbontásban, 25 kép/mp frissítéssel készülnek.

Slow-motion felvételt 1280×720 pixeles (HD) felbontásban rögzíthetünk, 100 kép/mp frissítéssel, 25 kép/mp lejátszással, azaz 4×-es lassítással.