Kipróbáltuk: Canon PowerShot S3 IS teszt

0

Kezelőszervek

A fényképezőgép kezelését nemcsak a vázra elhelyezett gombok és tárcsa segítségével végezhetjük, hanem több esetben a menüt is használnunk kell (pl. hosszúszinkron, vörösszem-csökkentés, sorozat sebessége, stabilizátor üzemmód, stb.). Ez bizonyos kényelmetlenséggel jár, főként a stabilizátorral és a vakuval kapcsolatos beállításokat lett volna célszerű külön gombra elhelyezni.

Fent

felső kezelőszervek

(1) Zoom vezérlő kapcsoló: ennek segítségével állíthatjuk be a használni kívánt gyújtótávolságot. A zoom két sebességes, ha kis mértékben húzzuk el a kart, akkor könnyedén állíthatjuk be pontosan a szükséges képkivágást, de ha teljesen kihúzzuk, akkor gyorsan átérünk a két végpont között.
(2) Exponáló gomb: más digitális gépekkel ellentétben ez csak fotók készítésére használható
(3) Sorozat vagy önkioldó mód kiválasztása.
(4) Vaku gomb: csak az automatikus és derítés mód közül választhatunk, lejátszás módban ezzel

indexkép és nagyítás

kezdeményezhetjük a maximum 60 mp-ig tartó hangmegjegyzést. Ha egy képhez már készítettünk hangfelvételt, lehetőségünk van a felvétel folytatására is.
(5) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 13 állás közül választhatunk:
– kamera állás: ennek az állásnak egyetlen jelentősége, hogy más paramétereket állíthatunk be, mint fényképezési módnál indított videófelvételnél (ez nem terjed ki a felbontásra és képfrissítésre).
– panoráma mód: panorámákat balról jobbra, jobbról balra, lentről felfelé, fentről lefelé és 4 képes poszter módban készíthetjük. Ezekben az esetekben a kijelzőn láthatjuk az előzőleg készített kép szélét, pontosabb illesztés érdekében.

téma módok

– SCN: a tárcsán lévő három témamódon kívül itt választhatjuk ki a további lehetőségeket: hó, vízpart, tüzijáték, színkiválasztás (a kiválasztott színen kívül minden szürke árnyalatos lesz), színcsere (a kiválasztott színt másikra cserélhetjük, miközben a többi szín megmarad), éjszakai, beltéri, lombozat.
– ezt követi a négy külön választható témamód: sport, éjszakai portré, tájkép, portré.
– Auto állás: ekkor a fényképezőgép majdnem teljesen automatikus működésű, az érzékenység, fehéregyensúly, rekesz- és zársebesség érték automatikusan kerül kiválasztásra, néhány paraméter rögzített (pl. fénymérés, expozíció kompenzáció, színmód, stb.), néhány viszont továbbra is beállítható a menüben. Bár az auto mód nyilvánvalóan azoknak készült, akik nem tudják, vagy nem akarják a gépet megfelelően beállítani, a vakut mindenképpen a fotósnak kell felnyitnia.
– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható.
– Tv (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, s a használt fénymérés alapján ehhez választ megfelelő rekeszértéket a fényképezőgép. A következő értékek közül választhatunk: 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. 1/3200-ad mp-et csak F8 rekesznél, 1/2500 mp-et F5,6 vagy szűkebb rekesztől, 1/2000 mp-et csak F4 vagy szűkebb rekesztől választhatunk. Ha túl kicsi vagy túl nagy értéket választanánk, amellyel a rendelkezésre álló rekeszértékek közül egyikkel sem lehetne megfelel expozíciót elérni, akkor amennyiben a programeltolás be van kapcsolva, a gép felülbírálja a beállított értéket a megfelelő expozíció érdekében.
– Av (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,7; F3,2; F3,5; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,3; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F3,5, a legszűkebb blende ez esetben is F8. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást. A programeltolás itt is alkalmazható.
– M mód (kézi mód): a fényképezőgép beállítása teljes egészében a fotósra van bízva, mind a rekesz, mind a zársebesség értéke megadható, de a nagy zársebességekre vonatkozó fenti szabályok itt is érvényesek.
– C mód (CUSTOM – egyéni mód): ebben az állásban előre beállított értékek hívhatók elő, amelyek érintik az összes expozíciós adatot, beleértve még a zoom pozíciót is. Ezeket az értékeket a felhasználó mentheti el a menüben.
(6) Főkapcsoló: a komolyabb kompakt Canon gépekre már-már tradícionálisan kerül az a fajta felvétel és lejátszás mód között váltó kapcsolók, amely a PowerShot S3 IS-re is került, amely itt is a jobbra ill. balra forgatható, rugó által alaphelyzetbe állítással. Mivel a kapcsoló visszahúzódik középállásba, a lejátszás mód felvétel prioritásos maradhatott, amelynek következtében a lejátszás módban lenyomott exponáló gomb vagy videó felvétel gomb visszajuttat felvétel módba. Ha lejátszás módba váltunk, az optika automatikusan nem húzódik vissza. Ezt csak a főkapcsoló ismételt lejátszás állásba fordításával érhetjük el. Ez a megoldás nagyon ötletes és hatékony, más gyártók is alkalmazhatnák ahelyett, hogy néhány mp után automatikusan visszahúznák az objektívet. A kapcsoló közepén helyezték el a kikapcsolásra szolgáló nyomógombot.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű, használata tehát probléma nélküli.
(2) Videó felvétel indítására ill. befejezésére szolgáló gomb, amellyel bármilyen állásban kezdeményezhetjük a videófelvétel indítását ill. befejezését.
(3) FUNC gomb: felvétel módban a felvételi funkciók megjelenítésére szolgál, itt állíthatjuk be az expozíció-kompenzáció, a fehéregyensúly, a saját színek, az expozíció- ill. fókuszsorozatot, a vakuteljesítmény kompenzációját, a fénymérés módját, a videó és az állókép felbontását és minőségét. Lejátszáskor ennek a gombnak a megnyomásával törölhetünk egy képet.
(4) Felvétel állásban az érzékenység választható ki a segítségével, a gomb megnyomásával a következő érzékenységi fokozatba kapcsolhatunk, ill. a legmagasabb érzékenységről automatikus érzékenységre léphetünk vissza. Ciklikusan tehát a következő értékek választhatók ki: ISO Auto, ISO80, ISO100, ISO200, ISO400 és ISO800. Lejátszás esetén a képek között végezhetünk nagyobb ugrást: a Jump funkcióval 10 vagy 100 képet tudunk ugrani, vagy a különböző napokon elkészített felvételekre ugorhatunk, ill. kereshetünk vele videófelvételeket, vagy válthatunk mappát.
(5) S (Shortcut) gomb: egy hozzárendelt funkciót valósít meg. Ez tulajdonképpen egy szabadon programozható gomb, amelyhez egy funkció rendelhető a következők közül: képméret, videó felbontás, fénymérés, fehéregyensúly, saját szín beállítás, stabilizátor üzemmód, fénymérés rögzítés, fókusz rögzítés, LCD kikapcsolása, új mappa létrehozás. A fényképezőgépet nyomtatóra kapcsolva közvetlen nyomtatás indítható ezzel a gombbal.

(6) DISPLAY gomb: az LCD-n vagy az EVF-ben megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, illetve áttérhetünk az elektronikus kereső használatára. Az itt megjelenített adatokat ill. egyéb szimbólumokat a felvétel menüben állíthatjuk be (ld. következő oldal). Az EVF-et lejátszás módban csak akkor alkalmazhatjuk, ha az LCD-t a gép felé fordítva becsukjuk. Lejátszás módban a megjelenített információk tüntethetők el, vagy hozhatók vissza ill. a kiégett részeket villogtató hisztogram nézet választható ki.
(7) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához, a rekeszérték vagy zársebesség kiválasztásához ill. lejátszáskor a képek közötti mozgáshoz használhatjuk.
(8) SET gomb: csak felvételkor van hatása. A fókuszkeret elmozgatása kezdeményezhető, vagy kézi élességállításra kapcsolva ezzel kérhetünk automatikus élességállítást, ill. a menüben valamely kiválasztott érték fogadható el a segítségével.
(9) Menu gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele. A menürendszerről a következő oldalon találhatók részletes információk és képek.

Oldalt

oldalsó kezelőszervek

(1) MF: áttérés automatikus és kézi élességállítás között. A gomb folyamatos nyomva tartása mellett a felfelé és lefelé mutató vezérlőnyilak segítségével állíthatjuk be az élességet, ilyenkor a kijelzőn kétszeresre nagyított, jó minőségű kép jelenik meg a képernyő 1/4-ed részén, amely a fókuszkeret alatti területet mutatja. A korábbi modellekkel szemben itt már nem digitálisan nagyított képet láthatunk, hanem valódi képkivágást, amely jelentősen növeli a kézi élességállítás pontosságát. A nagyított kép mellett tárgytávolság skála is látható. Arra is van lehetőség, hogy az előző élesség állítás eredményét az MF gombbal rögzítsük. Ehhez elegendő egyszer megnyomni az MF gombot.
(2) Makró gomb: megnyomására térhetünk át makró módba, ha 1 mp-ig nyomva tartjuk, akkor szupermakró módba kerülünk.