Kipróbáltuk: Canon PowerShot S3 IS teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

A Canon PowerShot S3 IS fogása nagyon kényelmes, a markolat kialakítása igazán jól sikerült. A súlyelosztás is megfelelő, az akkumulátorokat a markolat alá kell helyeznünk, ill. az objektív sem túl nehéz. Sokak számára befolyásoló tényező, hogy a fényképezőgép szép-e. Bár én azt vallom, hogy egy gép tegye a dolgát, készítsen kiváló fotókat, ahogy azt a fotós megálmodja, a külső talán annyira nem fontos, de nyilvánvaló, hogy ha ezek mellett a gép még szép is, akkor nem csak mint eszközt fogjuk használni, hanem érzelmi szálak is kötnek majd a technikához. Hogy szép-e az S3 IS? Ezt talán mindenki döntse el maga, de nekem legalábbis tetszik a formavilága, szívesen vettem kézbe, jó volt használni. Egyetlen dolog volt, ami egy kicsit kényelmetlennek tűnt a használat során: a rekeszérték beállítása, melyhez a négyirányú navigáló nyilakat kellett használni (a Sony markolaton elhelyezett vezérlőtárcsája szimpatikusabb megoldás és közelebb van a profi gépek kezeléséhez is).

A fényképezőgépet kézbe fogva az exponáló gomb kényelmesen kezelhető, a körülötte található zoomvezérlő kar a Canon kompakt gépek közös jellemzője. A hátlapon hüvelykujjunk megcsúszása ellen bordázott részt alakítottak ki, mely már az S2-nél is jelen volt. Különleges megoldás, hogy videófelvételt a gép bármely üzemmódjában kezdeményezhetünk, a hátlapon lévő gomb segítségével.

LCD és kereső

A hátlapra a korábbinál kissé nagyobb, 2″ képátlójú, 180 fokban kihajtható és 270 fokban elfordítható LCD került, melynek felbontása 115 ezer pixel. Az elektronikus kereső (EVF) 114 ezer képpontból áll, ez azonban pixelesebb képet eredményez, mint az LCD-n látható, mivel itt nagyobb a nagyítás. A keresőben megjelenített kép 19 o-os szög alatt látszik, amely megegyezik azzal a látószöggel, amit egy 55 cm-es TV képernyőjének 128 cm távolságról adódó látványa okoz. Ez a kompakt gépek között nagy méretűnek számít. Az EVF-et dioptria korrekciós lehetőséggel is ellátták, mely +5,5 .. +1,5 dioptria között állítható.

Mindkét kijelzőn 100%-os lefedettségű élőképet láthatunk. Lejátszáskor maximum 10-szeres nagyítás érhető el, sajnos a teljes nagyításnál a kép részletei már kissé elmosódottá válnak, amely a Canon gépekre jellemző probléma. Ez azonban nem befolyásolja a képélesség ellenőrzését, ami kisebb nagyításnál is tökéletesen elvégezhető. A képekbe történő belenagyítás gyorsan megy végbe, felbontástól függetlenül a teljes nagyításig 0,8 mp alatt jutunk el.

felvétel képernyője

Mind az LCD-n, mind az elektronikus keresőn megjelennek a fotózás paraméterei, amelyek a következők: fényerő kompenzáció, fénymérés módja, sorozat mód, vaku mód, fényképezőgép helyzete (fekvő vagy álló), üzemmód, téma-mód, fehéregyensúly, érzékenység, képeffekt, expozíció vagy fókuszsorozat, vakuteljesítmény kompenzáció, videó felbontása és képfrissítése, felbontás és tömörítés, zársebesség, rekeszérték, stabilizátor módja, hátralévő képek száma és készíthető videó hossza, valamint a fókuszkeret helyzete. Ezen kívül kérhetünk még segédrács és élő hisztogram megjelenítését is.

Ha az akkumulátor kimerülőfélben van, akkor egy piros akkujel villog, de egyébként a töltöttségi szintet nem jelzi a gép. Ez főként akkor lehet zavaró, amikor indulás előtt ellenőriznénk az akku állapotát, de erről pontos információt nem kapunk. Az LCD és az EVF fényerejét a normál értéken kívül világosabbra is állíthatjuk.

Élességállítás

fókuszkeret pozíciói

Az élességállítás történhet manuálisan, vagy az automatika által. Automatikus élességállításnál egyszeri vagy folyamatos módot használhatunk, a fókuszkeretet vízszintesen 21, függőlegesen 13 pont, vagyis összesen 273 hely valamelyikére állíthatjuk (érdekes, hogy az S2 IS-nél ennél több fókuszpozíciót számoltunk).

AF segédfény

Szemből nézve a gép jobb felső sarkában maradt az AF segédfény forrás, mely gyenge fényben egy egyszerű mintát rajzol a témára. Ez sokkal hatékonyabb, mint az egyszerű „rávilágítós” megoldás, hiszen kis kontrasztú témákra (akár falra) is képes így élesre állni a gép.

Kézi élességállításkor a kép közepén kétszeresre nagyított kép segíti a fotóst. A nagyított kép nem látszik pixelesnek, feltételezhető, hogy itt nem pusztán digitális nagyításról van szó, hanem valódi képkivágást láthatunk a kijelzőn. A kinagyított képrészlet a mozgatható fókuszkeret által meghatározott területről származik, vagyis nemcsak a kép közepe használható a kézi élességállításhoz.

Vaku

A Canon PowerShot S3 IS felnyitható vakuval rendelkezik, melyet a gép nem képes kinyitni, azt a fotósnak kell elvégeznie. A vaku kellően magasra emelkedik az optikai tengelytől, távolsága kb. 6 cm. A vörösszem kialakulásának csökkentésére szolgáló vakumód a szokásostól eltérően nem a vaku elővillantását használja, hanem az előlapon lévő narancs fényű LED-et. Ennek fényereje sajnos nem túl nagy, még az AF segédfény is erősebb fény bocsát ki.

A vaku üzemmódjai a következők: kikapcsolt (vagyis lecsukott vaku), automatikus és derítés (ehhez kézzel fel kell nyitnunk a vakut). Ezen kívül a menüben választhatjuk a korábban említett vörösszem-hatás csökkentést, valamint az első vagy második redőnyre történő szinkronizálást, amely hosszú szinkronidőknél is használható. Érdekes, hogy a felső részre elhelyezett vaku gomb csak és kizárólag az automatikus és a derítés módok közötti váltásra használható, de ez is csak programautomatika és témamódoknál. Talán célszerűbb lett volna, ha az összes üzemmódot ezzel a gombbal kezelhetjük.

A vaku teljesítményét ±2 Fé tartományban módosíthatjuk, vagy manuális üzemmódban 1/3, 2/3 vagy maximális teljesítményűre állíthatjuk. A vaku feltöltése sajnos elég lassú, derítés után is átlagosan 3-5 mp-ig töltődnek a kondenzátorok, teljes kisülés után pedig akár 10-11 mp-ig is eltarthat, mire az újabb vakus képet elkészíthetjük.

A fényképezőgépre külső vakut nem helyezhetünk, vakupapucs a gépen nem található.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az állványmenetet műanyagból készítették, elhelyezése sajnos nem ideális. A pozícióját csak a gép kis mérete indokolja, hiszen az optikai tengely alá már nem fért volna el. Így viszont állványra helyezett fényképezőgépnél az akkumulátorokat nem tudjuk cserélni, a memóriakártyát viszont oldalt kell behelyeznünk, amelyet nem zavar az állvány talpa.

A csatlakozókat két helyen találjuk: bal oldalra az A/V kimenet, míg jobb oldalra az adapter bemenet és a Hi-Speed USB 2.0 csatlakozó került. Az alkalmazott gumi fedlapok pontosan a helyükre illeszthetők, kihajtásuk után kellő hely marad a csatlakozók illesztésére.

A gép áramellátását 4 db AA méretű ceruzaelem vagy NiMH akkumulátor szolgálja. A CIPA ajánlása alapján készült gyári mérés szerint 2500 mAh-s akkuk esetén LCD-vel körülbelül 550 kép, elektronikus keresőt használva 570 kép készíthető egy feltöltéssel. A géphez a gyári csomagolásban alkáli elemet adnak, de célszerű ehelyett akkumulátort beszerezni.

Az elkészült felvételeket SecureDigital memóriakártyára rögzíti a fényképezőgép. A kártyafoglalat továbbra is a jobb oldalon található, ide helyezhető a SecureDigital vagy Multimedia kártya. Bár a kártyanyílást fedő ajtót fém erősítéssel látták el, ha véletlenül mégis letörne az ajtó, akkor sajnos a gép már nem kapcsolható be, mivel az ajtón lévő pöcök tartja benyomott állapotban a kártyanyílás melletti biztonsági érzékelőt.