Kipróbáltuk: Canon PowerShot S3 IS teszt

0

Optika I.

Jellemzők

Az ultrazoom gépek optikájának tervezőire mindig nagy feladat jut, hiszen napjainkban egyre nagyobb felbontású CCD-ket kell kiszolgálni, a foagysztók számára legkedvezőbb képminőséggel. Ügyelni kell a kellő részletgazdagságra, a még elfogadható geometriai torzításokra, a szférikus hibák elkerülésére, valamint a jól látható kromatikus aberráció kiküszübülésére.

A Canon PowerShot S3 IS-be ugyanaz az optika került, mely már az S2 IS-t is kiszolgálta. Ez 11 elemet tartalmaz 9 csoportba rendezve, 1 aszférikus és egy ultra alacsony szórású (UD – ultra low dispersion) taggal, előbbi a geometriai torzítások és szférikus hiba, utóbbi a kromatikus aberráció csökkentését szolgálja. Az objektív gyújtótávolsága 6-72 mm, amely az 1/2,5″-os CCD-vel kisfilmre vonatkoztatva 36-432 mm-nek megfelelő fókusztávolságot jelent. Az optika fényereje kiváló, illetve jó: nagylátószögnél egyedülálló f/2,7, míg tele állásban kategóriája átlagos f/3,5 fényerejével rendelkezik.
A tapasztalataink alapján kijelenthetjük: az optika kellő részletességet biztosít a 6 Mpixeles képekhez, kromatikus aberrációja kategóriájában jónak mondható, torzítása nem jelentős és a peremsötétedés sem okoz komoly problémákat. Egyedül talán a makróképességeit illethetnénk negatív kritikával, hiszen a 0 cm-es tárgytávolságú makrózás igazából igen ritkán alkalmazható, használható távolságból viszont már jelentősen kisebb a leképezési arány.

Kromatikus aberráció

Az UD tagnak köszönhetően a színi hiba bőven az elviselhető szint környékén marad. Mind nagylátószögnél, mind tele állásban 5-6 pixeles elszíneződéssel számolhatunk nyitott rekesznél. A blende szűkítésével a kromatikus aberráció is csökken. A 6 Mpixeles képeken legrosszabb esetben előforduló (nyitott rekesz, tele állás) 5-6 pixeles szélességű elszíneződés 10×15 cm-es képeken 0,3 mm méretűnem fog látszani, ami nem igazán zavaró.

A tesztfotók F2,7/3,5 és F8 blendével készültek. Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló enyhe színi hibát szemlélteti.

Kromatikus aberrációk

F2,7; 36 mm ekv.

F8; 36 mm ekv.

F3,5; 432 mm ekv.

F8; 432 mm ekv.

F4,5; 36 mm ekv.

F5,6; 432 mm ekv.

Zoom

A kisfilmre átváltott gyújtótávolság érték 36 mm és 432 mm között változtatható. A 12x-es optikai zoomon felül finoman állítható, maximum 4x-es digitális zoomot is használhatunk.

Optikai és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=36 mm ekv.: 1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=432 mm ekv.: 12x

teljes kép

kivágott képrészlet
12x-es optikai és 4x-es digitális zoom