Kipróbáltuk: Canon PowerShot S70 teszt

0

Menürendszer

A Canon PowerShot S70 a korábbi modell menürendszerét örökölte, bár a külsejét egy kissé átdolgozták, de maradt a három főmenüre osztottság. Az egymás melletti oldalak különböző beállítási lehetőségeket, menüket tartalmaznak, úgy mint felvétel menü, SetUp menü, „my camera” menü. Így ha a SetUp-ba szeretnénk eljutni, akkor ezt bárhonnan megtehetjük tárcsaforgatás nélkül.


felvétel menü

A felvétel állásból a felvétel menü, a SetUp és a „My Camera” menük érhetők el a Menu gomb megnyomásával. A felvétel menüben találhatjuk a következő beállításokat:

vaku szinkronizáció (első vagy második redőnyre), lassú szinkron (ki/be), vaku telj. beállítása (auto: korrekció, manual: kézi telj. beállítás), vörösszem-csökkentés (ki/be), vezetéknélküli önkioldó ideje (0, 2 vagy 10 mp), szpot fénymérés helye (fókuszpont/kép közepe), biztonsági léptetés (ki/be), képnagyítás kézi élességállítás során (ki/be), AF segédfény (ki/be), digitális zoom (ki/be), felvétel utáni gyorsnézet (ki, 2-10 mp), RAW+JPEG kombináció beállítása (S,L,M1,M2,M3), időzített sorozat készítés (képek között 1-60 perc, képek száma 1-100), Custom mód paramétereinek rögzítése.

A vaku telj. beállításánál auto értéket választva a teljesítmény kompenzációja valósítható meg, míg manual állásban kézzel adható meg a használni kívánt teljesítmény 1/3, 2/3 vagy teljes teljesítményre. A biztonsági léptetés bekapcsolt állapotában Av vagy Tv módban a gép felülbírálhatja a beállított értékeket a helyes expozíció érdekében (pl. kevés fény).


lejátszás menüHa lejátszás menüben nyomjuk meg a Menu gombot, az első oldalon a lejátszás paramétereit állíthatjuk be (a második és harmadik oldal továbbra is a SetUp és My Camera menüket tartalmazza). A lehetséges választások a következők:
törlés elleni védelem, képforgatás, összes kép törlése, diavetítés (képek közötti idő lehet 3-30 mp, ill. kézi vezérlésű), nyomtatásra kijelölés, áttöltésre kijelölés.
Set-Up menü

Mind a felvétel, mind a lejátszás menüből elérhető a SetUp, illetve a MyCamera menü. A SetUp-ban a fényképezőgép alapbeállítása végezhető el, melyek a következők:

Hangjelzés (ki/be), hangerősségek (bekapcsolás, navigálás, önkioldó, expozíció, visszajátszás hangereje), LCD fényerő (normál, világos), energiatakarékos mód (automatikus kikapcsolás: ki/be, képernyő kikapcsolásának ideje: 10 mp-3 perc), dátum/idő, kártyaformázás, fájl sorszámozás újrakezdése, automatikus képforgatás (ki/be), mértékegység (méter vagy láb), nyelv (angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, orosz, portugál, valamint két távolkeleti), videorendszer (PAL/NTSC). Az S60-hoz képest két új nyelvvel bővült a választható menünyelvek sora, ez az orosz és portugál.


„My Camera” menü

A My Camera menüben az egyes képi- és hanghatásokat állíthatjuk be, úgy mint hangjelzés fajtája, bekapcsoláskor megjelenő kép, bekapcsolás hangja, kezelés hangja, önkioldó hangja, exponálás hangja. Ezekhez saját képeket és saját hangokat is hozzárendelhetünk.


felvételi funkciók

Felvétel módban a Func gomb megnyomásakor egy újabb, egyszerű kis menü jelenik meg, ahol az expozíció-kompenzációt, a fehér-egyensúlyt, a sorozat-módot, az érzékenységet, a szín effektet (kikapcsolt, vivid, természetes, gyenge élesítés, szépia, fekete-fehér és egyedi), az automatikus expozíció-sorozatot (fókusz- vagy fényérték-sorozat, valamint a lépésköz), a vaku teljesítményét, vagy annak kompenzációját, a képméretet és tömörítést (L, M1, M2, M3, S, RAW illetve SuperFine, Fine, Normal).