Kipróbáltuk: Canon PowerShot S70 teszt

0

Optika II.

Az S60-ban debütált új nagylátószögű zoomoptika torzítása nem zavaró mértékű, még 28 mm-nél is 1% alatti értéket mértünk, pontosabban: 0,8%-ot (összehasonlítás képpen: a legtöbb kompakt digitális fényképezőgép 35 mm-nek megfelelő fókusztávolságnál produkál hasonló, 0,8%-os torzítást). 100 mm-nek megfelelő fókusztávolságnál pedig nem tapasztaltunk mérhető torzulást. Talán 1-2 pixelnyi eltérés mutatkozott az ideálistól, de ez igazán jelentéktelen, kb. 1 ezreléknyi.


Torzítások a fókusztávolság függvényében

nagylátószög esetén (f=28 mm*)
hordótorzítás
~0,8%

tele állásban (f=100 mm*)

~0%

Az optika közelpontja normál esetben 44 cm. Makró módban nagylátószögnél 4 cm-es, állásban 30 cm-es minimális tárgytávolsággal dolgozhatunk.

Nagylátószögnél kapjuk a legkisebb szélességű területet (vagyis ekkor a legnagyobb a nagyítás), ilyenkor 64 mm széles téma kitölti a teljes képmezőt, ez megfelel az átlagos makróképességnek. Ilyenkor azonban elég jelentős torzítással kell számolni, közel 1,5%-ossal. No persze láttunk már ennél rosszabbat is, de azért nem foghatjuk rá, hogy tökéletes volna.

Tele állásban kisebb nagyítást használhatunk, a lefedett legkisebb terület szélessége 130 mm, amely nem éppen jó érték. Ekkor a torzítás is elég nagy, mintegy 2%-os. 90 mm-nek megfelelő fókusztávolságnál nagyobbat nem használhatunk, ekkor a legkisebb terület szélessége nem kisebb, sőt nagyobb: 100 mm. A torzítás viszont szinte elhanyagolhatóvá csökken, kissé jobban látható, mint normál módban, de így is 0,1% alatti ez az érték.

Összességében tehát átlagos makróképességű a Canon PowerShot S60.


Makró képességek

nagylátószög esetén (f=28 mm*)
legkisebb szélesség: 64 mm
hordótorzítás
~1,4%

tele állásban (f=100 mm*)
legkisebb szélesség: 100 mm
párnatorzítás
< 0,1%

Az optika vignettálása elhanyagolható. Sem nagylátószögnél, sem tele állásban nem éri el a már látható 15%-os értéket. Talán nagylátószögnél lehetne ráfogni, hogy látjuk a sarkok sötétedését, de ez igazán nem jelentős. Tele állásban pedig csak méréssel lehet láthatóvá tenni, egyébként igen azonos fényerőt láthatunk a kép szélein, sarkain és közepén is.


Vignettálás

nagylátószög esetén (f=28 mm*)
sarkok fényerőcsökkenése: ~13%

tele állásban (f=100 mm*)
sarkok fényerőcsökkenése: ~7%

Az élességállítás a 345 fókuszkeret valamelyikén nem csak automatikusan történhet, hanem kézileg is. Igazán kellemes megoldás, hogy kézi fókuszáláskor nem csak a kép középső része, hanem – a fókuszkerettel kiválasztható módon – bármelyik része kinagyítható. Ilyen esetben ha az navigáló nyilakkal módosítjuk az élességet, az LCD 1/4 részén láthatunk egy 2x-esre kinagyított képet, amelynek részletessége lehetne ugyan jobb is (az LCD-re szánt kép kerül felnagyításra, sajnos ez a Canon-okra jellemző), de kis gyakorlás és tapasztalat után ez is használható. Mivel a kinagyított kép mellett távolságskála is látható, így hozzávetőleges módszerrel éjszaka is használható, amikor nincs fény a kézi élességállításhoz sem. A kézi fókuszpróbák során egyik esetben tökéletes élességállítást sikerült elérni, míg a második esetben kis mértékű eléfókuszálás történt, de a kiválasztott spulni éles lett.


Kézi fókuszpróbák kis mélységélesség mellett (F4; 64 mm)

fókusz a harmadik, világoskék spulnira
tökéletes fókuszálás

fókusz a hatodik, rózsaszín spulnira
kis mértékű eléfókuszálás