Röviden: Nokia 7610 teszt

0

A Nokia remekül használja ki világpiac-vezető szerepét. Nem törekszik látványosan hegemóniára, nem próbálja megfojtani versenytársait. A vásárlókra koncentrál. És ez nem csak porhintés. A termékeiket megismerve egyértelműen kiderül. A Nokia az elmaradhatatlan tömegtelefonok – ld. 3100, 3200 – mellett időről-időre megpróbálkozik valami rendhagyóval. Egyik alkalommal összházasítja a GameBoy-t a telefonnal, ez volt ugye az N-Gage, máskor meg olyan agyament ötletet valósít meg, mint a teljes billentyzet elrejtése egy normál méretű telefonba, á la 6800. Hosszasan sorolhatnánk a hasonló, nem ritkán tiszavirág életűnek bizonyuló, de mindenképpen rendhagyó telefonokat. A rosszmájúak erre persze rögtön rávágják, hogy na persze, könnyű annak, aki dúskál a pénzben. De nézzünk csak körül az élet más területein, és számoljuk össze, hány annyira vállalkozó kedvű piacvezető céget ismerünk, mint a Nokia? Nekem nem sikerült túl sokáig elszámolnom.

A 7610 nem tartozik a fent említett különlegességek sorába. Legalábbis nem rendelkezik semmilyen feltűnő képességgel. Persze azért ma még nem lehet egy vállrándítással elintézni egy olyan telefont, amiben Symbian Series 60 operációs rendszer dolgozik; amiben a 8 MB dinamikus memória mellett 64 MB MMC memória tölthető meg zenével, videóval, amik aztán a beépített RealPlayer One-nal játszhatók le, a 65,536 színű, 208×176 pixeles, hihetetlenül kontrasztos és fényes kijelzőnek köszönhetően remek minőségben. Ezek után az, hogy MMS, xHTML képes, JAVA, BlueTooth és USB kompatibilis a készülék, már magától értetődő. De ezek így együtt sem magyarázzák, hogy mitől is különleges a 7610.A 7610-et a megjelenése teszi exkluzívvá. Kár a jelzőket pazarolni, hisz Önök is látják. Biztosan nem tetszik mindenkinek, de az biztos, hogy még azoknak is lesz véleménye róla, akiket egyébként a telefonok hidegen hagynak. Azaz mindenkire hat. Lehet ennél különlegesebb egy mindennapos használatra szánt eszköz?

Az újdonságok, az eredeti megoldások, rengeteg buktatóval járnak együtt. A Nokia azonban tanult a hibájából és a 7610-nél nem követte el azt a hibát mégegyszer, amibe a 3650-nel esett, és csak finoman módosította a klasszikus billentyűzetkiosztást. Minden gomb szokatlan alakú és elhelyezésű, de mégsem teljesen új a rendszer, könnyen megszokható, minden billentyű nagy méretű, jól elérhető,; szóval jól kezelhető a billentyűzet, ugyanakkor a dizájnnak is szerves része.

A 7610 másik különlegessége biztosan nem olyan időtálló, mint a dizájn, amiről valószínűleg 2-3 év múlva is csak elismeréssel szólhatunk majd. Az 1 Mpixeles fényképezőgépről van szó. Ez a felbontás ma még szinte egyedülálló, lévén az általánosan elterjedt formátum a VGA. A nagy felbontásra láthatóan büszke is a Nokia, elvégre az optikát körülölelő gyűrűre is kiírta, hogy MEGA PIXEL.


Az optika – egyelőre még – fix gyújtótávolságú. Csak a fizikai fókusztávot ismerjük, ez 3,7 mm, a képek alapján a kisfilmes rendszerre átszámított gyújtótávot 35 mm körüli tesszük. A fényerő a szokásos f/2,8. Nem is ezzel szokott a baj lenni a mobiloknál, hanem a képpel, amit ezek az egyszerű és olcsó optikák vetítenek. Az erős vinyettálás, a borzalmas aberrációk teljesen megszokottak ezeknél az objektíveknél. Teljesen a 7610 sem mentes ezektől a hibáktól, de a vinyettálás már nem kétségbeejtő, legalábbis a fényveszteség tekintetében, mert a sarkok életlensége még mindig elég nagy. Aberrálni is aberrál az optika, de csak elviselhető mértékben. A legnagyobb hiba az, hogy a képek már-már az életlenség határát súrolóan lágyak. Ha kritikus akarok lenni, azt is mondhatnám, hogy nem is csak súrolják. Igazán élesnek csak a kép középső része mondható, a szélek felé haladava fokozatosan elmosódnak a kontúrok. A 7610 optikája viszont még ezzel együtt is nagyságrendekkel jobb az eddig vizsgált összes mobilénál.

Az 1 Mpixel felbontású CCD (CMOS?) lapka szintén jóval az átlag felett áll, és nemcsak az 1152×864 pixeles képek miatt. Ezek a parányi lapkák, jórészt az apró pixelméret következtében, rendkívüli módon hajlamosak a zajosodásra. Ez alól sem kivétel a 7610, ugyanakkor ezen a téren is utcahosszal jobb versenytársainál. Azaz a képzaj, mindegy a milyen körülmények közt is készült a kép, mindig észrevehető, de lényegesen nem rontja a képminőséget. Elszineződére, vagy más feltűnő képhibára viszont a 7610-nél már nem kell számítani. A kontrasztossággal, színhelyességgel sincs gond, itt-ott már inkább túl élénknek tűntek a képek.A 7610 képminősége, bár még mindig nagyon messze van a digitális fényképezőgépekétől, viszont a ma kapható mobiltelefonok között, megkockáztatom, egyedülálló. Szolgáltatásai azonban egyáltalán nem különlegesek. A 4x-es digitális zoom lassan minden fényképezős mobilban megtalálható, ugyanez igaz az éjszakai módra is. Ez a mód ugyanúgy működik, mint a konkurenseknél, lényegében egy egyszerű hosszú záridős program. Az éjszakai, lámpafényes képek fehéregyensúlya sajnos -szintén a szokásoknak megfelelően – csúnyán elcsúszik, a képek sárgás színezetűek lesznek. Önkioldó is van, 10, 20 ill. 30 mp választható. 3 féle képméret áll rendelkezésre, ezek a Kiváló (1152×864, 95%-os JPEG), Jó (1152×864, 70%) és Átlagos (640×480, 70%) nevet viselik. Más beállítási lehetőség viszont nincs. Nekem személy szerint nem is holmi képkeretek, vagy színeffektek hiányoztak, hanem a fehéregyensúly-állítási lehetőség, mert ennek hiánya miatt az éjszakai fotók elég silányak lettek.

A 7610 maximum 10 perc hosszúságú videofelvételek készítését teszi lehetővé. A felvétel mérete 176×144 vagy 128×96 pixel lehet. A nagyobb felbontással kb. 10 mp-es felvétel tesz ki 100 kb-ot, azaz az olimpián a 100 méteres síkfutás döntőjéről készült videó még éppen gyömöszölhető egy MMS-be. A felvétel minősége nem túl meggyőző, a legnagyobb probléma a felvételi sebességgel van, ami, bár pontos adat nincs, de ránézésre sem lehet több 5-8 fps-nél.A Nokia 7610 összességében pozitív csalódás volt. A korábban megismert mobilokon csak valami képrögzitőeszköz-féleség volt, amit fényképezőgépnek hívni minimum erős csúsztatás volt. A 7610 az első fénysugár az alagút végén, hogy lesz egyszer olyan telefon, ami akár fényképezőgépként is használható. És nem csak a TV szpotban, hanem az életben is.

A Nokia 7610 jelenleg – előfizetéssel együtt – 100.000 FT-tól kapható, bár van olyan szolgáltató, ahol részletfizetéses konstrukcióban ennél kicsit kedvezménnyesebben is megvásárolható.