Kipróbáltuk: Canon PowerShot S70 teszt

0

Bevezető

A Canon PowerShot S70 az S60 nagyobb felbontású változata. Bár a modellszámból az S60-nál kivételesen nem következtethettünk a gép felbontására, az S70-nél a modellszám jelzi a felbontást. A 7 Mpixeles gépben a CCD mérete ugyanakkora, mint az S60-ban, így az S60 új optikája az S70-ben is 28-100 mm-nek megfelelő fókusztávolságú lesz. Az objektív fényereje kissé elmarad az átlagos f/4,8-tól, az f/5,3 érték még közepesnek tekinthető. Az optikára előtétlencsék továbbra sem tehetők. A hosszútávú folyamatos működés érdekében az S50-hez képest nagyobb kapacitású akkumulátort mellékelnek a fényképezőgéphez, a korábbi 570 mAh helyett 720 mAh tárolóképességgel.

A DiGiC processzornak köszönhetően az automatikus élességállítás 9 ponton történhet, de a fókuszkeret helyzete kézzel is megadható 23×15, azaz 345 pozíció valamelyikére. Ez jelentősen megkönnyíti a jó kompozíció elkészítését, hiszen már az élesség beállítása előtt a gépet a végső kompozíciós helyzetbe állíthatjuk. A gép külseje nagyon hasonló az S60-éhoz, az S70 professzionálisabb külsőt eredményező, fekete színű burkolatot kapott.A gépben 1/1,8″ tokozott méretű, 7,1 Mpixeles CCD-t alkalmaztak, így a legnagyobb felbontásban 3074×2304 pixeles fotók készíthetők. A kisebb felbontásoknál már nemcsak két M mód, hanem három használható: 2592×1944 (M1), 2048×1536 (M2) és 1600×1200 (M3) értékek, valamint 640×480 (S) képpontos mód is. Az elkészített fotók nem csak háromféle JPEG tömörítés valamelyikében, de veszteségmentes CCD RAW formátumban (CRW kiterjesztéssel) is elmenthetők. RAW formátumban akkor is menthetünk, ha JPEG tömörítés van kiválasztva, ilyenkor a kép elkészítése után megnyomjuk a FUNC gombot (csak amíg az elkészített fotó látható). Ekkor ugyanis a gép felajánlja, hogy RAW-ban mentse a fotót. Ezzel képenként tudjuk kiválasztani, hogy mikor szeretnénk RAW-ban rögzíteni, s ehhez nem kell a menüben sem keresgélnünk.

Az egyszeri állókép készítésen kívül sorozatfelvétel is készíthető, kétféle, azaz normál és nagy sebességgel. A két sorozat mód alapvetően abban különbözik egymástól, hogy nagy sebességű sorozatnál az LCD-re nem kerül kép, az a sorozat ideje alatt sötét marad. Normál sorozat használatakor bekapcsolt LCD-vel, normál megjelenítéskor 1,1 kép/mp, hisztogram megjelentéskor 0,65 kép/mp, kikapcsolt LCD-vel 1,15 kép/mp sebességet mértünk, átlagos témánál 7 Mpixel SuperFine állásban 8-12 képet tudtunk készíteni (kb. 42 MB JPEG kép), vagyis az S60-hoz képest jóval nagyobb puffert alkalmaztak az S70-ben. Nagy sebességű sorozatnál 2,0 kép/mp-et produkált a fényképezőgép. Ezek az értékek tökéletesen egyeznek a gyárilag megadott értékekkel, kivétel a hisztogrammal történő normál sorozat. Automatikus expozíció-sorozat 3 kép hosszban készíthető, a képek közötti különbség +-2 Fé tartományban módosítható, 1/3 Fé lépésekben. Lehetőség van fókusz-sorozat készítésére is, amelynek során szintén 3 kép készül, a beállított tárgytávolsággal, ill. elé- és mögéfókuszálva.

Videót már nem csak 320×240 vagy 160×120 pixeles felbontásban készíthetünk, hanem VGA felbontásban is. Ez utóbbit választva maximum 30 mp-nyi felvételt rögzíthetünk, 10 kép/mp frissítéssel, kisebb felbontással megelégedve egy videó hossza akár 3 perc is lehet, 15 kép/mp frissítés mellett. A fókusztávolságot (vagyis a zoompozíciót) csak a felvétel megkezdése előtt változtathatjuk, a videórögzítés során digitális zoom sem áll rendelkezésünkre. Ezt ugyan indokolja a viszonylag zajos optikamozgató motor, de ennek kiváltására nem használhatunk digitális zoom-ot sem. Sajnos a felvétel során a fénymérés is inaktív, ez jelentősen lekorlátozza a mozgókép felvétel készítés lehetőségeit, ráadásul az élességállítás sem működik felvétel közben. Az S70 csak a nagyobb felbontású videorögzítésben lépett előrébb, a korlátozások sajnálatos módon továbbra is megmaradtak.Az elkészült felvételeket CompactFlash memóriakártyára rögzíti a fényképezőgép, ezekből a Type I, Type II és MicroDrive változatokat is támogatja, ráadásul a FAT32 fájlrendszernek köszönhetően a 2 GB-nál nagyobb kapacitással is megbirkózik.

A fényképezőgép működéséhez szükséges elektromos energiát 7,4V-os 720 mAh kapacitású Li-ion akkumulátor szolgáltatja. Az akkumulátor energia tárolása elméletileg 5,32 Wh, amely gyakorlatilag 2 óra folyamatos működést tesz lehetővé. Az akkumulátor gyorsan feltölthető, a teljesen lemerült akkukat a gyári töltő 90 perc alatt tölti fel. Az akkumulátor töltését szerencsére külső töltővel végezhetjük, így egy pótakku beszerzése esetén míg az egyik akkut töltjük, a másikat használhatjuk.